Νέκρωσε η κτηματαγορά – μόλις 13.000 συναλλαγές το 2015

Το ρητό κάθε φέτος και χειρότερα ταιριάζει απόλυτα στην αγορά ακινήτων. Το 2013 ο αριθμός των συναλλαγών κατοικιών, πανελλαδικά, με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, διαμορφώθηκε σε 24,4 χιλιάδες, ενώ το 2014 υποχώρησε στις 16,3 χιλιάδες. Το 2015 ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων διέψευσε όσους εκτιμούσαν ότι χειρότερη χρονιά από το 2014 δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Την περασμένη χρονιά, ο αριθμός συναλλαγών με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών μειώθηκε περαιτέρω και αναμένεται να  διαμορφωθεί στις 13.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Bank. Το μέγεθος αυτό είναι τόσο χαμηλό που οι οικονομολόγοι της τράπεζας, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων, το χαρακτηρίζουν “ασήμαντο”.

Ως εκ τούτου, το 2007, οπότε οι αγοραπωλησίες είχαν διαμορφωθεί σε 148.000, μοιάζει μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο, το χειρότερο όμως, όλων είναι ότι μακρινό μοιάζει και το 2012 οπότε οι αγοραπωλησίες είχαν διαμορφωθεί σε 31 χιλιάδες. Ταυτόχρονα, από το 2010 σωρευτικά οι συναλλαγές, με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, υποχώρησαν κατά 78,1%.  Θα πρέπει βέβαια, να διευκρινιστεί ότι οι αγοραπωλησίες μέσω των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά κατά το τελευταίο διάστημα: το 2014 περί το 20% μόνο των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τραπεζών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 82% το 2009.

Όσον αφορά την μέση περίοδο αναμονής ωσότου πωληθεί ένα ακίνητο, έφθασε τον ένα χρόνο το 2014 από πέντε μήνες το 2009, με την έκπτωση επί της αρχικά ζητούμενης τιμής να είναι της τάξης του 22% (από 12,6% το 2009). Κατά τους οικονομολόγους της Alpha Bank, η ακινησία της αγοράς κατοικίας οφείλεται πρακτικά στο γεγονός ότι οι πωλητές δεν επιθυμούν να προσαρμόσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ αντίθετα οι αγοραστές προσδοκούν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων.

Τιμές  

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από το 2008 έως το 2015 μειώθηκαν σωρευτικά κατά 39,9%.  Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η εκτιμώμενη μείωση αγγίζει εάν δεν υπερβαίνει το 60%, ενώ κοινή παραδοχή των ειδικών είναι ότι η απουσία κρίσιμης μάζας deals δεν επιτρέπει την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων για την πορεία των τιμών.

Τα ενοίκια υποχώρησαν σωρευτικά από το πρώτο τρίμηνο του 2012 κατά 20,4%. Το 2015 οι τιμές των ενοικίων παρουσίασαν μεταπτώσεις. Συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υποχώρησαν κατά 5%, σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν με αισθητά βραδύτερο ρυθμό 4,2%, ύστερα αυξήθηκε ο αρνητικός ρυθμός στο 4,8% για να υποχωρήσει στο 3,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Όπως επισημαίνει η Alpha, η ζήτηση από το εξωτερικό δεν είχε κάποια αξιόλογη συμβολή στην επέκταση της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2015. Συγκεκριμένα, η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό υποχώρησε στα 185,8 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 250 εκατ. το 2014.

Ωστόσο, από τον Αύγουστο 2015 σημειώνεται συνεχής αύξηση σε μηνιαία βάση και σε αξιόλογο ύψος των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορές οικιστικών μονάδων (Δεκ. 2015: 20,6 εκατ. ευρώ, Αύγ.2015: 5 εκατ.).

Ελάχιστη ζήτηση, τεράστια προσφορά 

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, ο κλάδος των ακινήτων βρίσκεται σε συνεχή κάμψη παγιδευμένος όχι μόνο από τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και από το υψηλό φορολογικό βάρος που έχει επωμιστεί τα τελευταία χρόνια.  Κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων είναι η ελάχιστη ζήτηση και ο μεγάλος αριθμός προς πώληση ακινήτων, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.