Νέο σοκ για 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων! Θα πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ 350 εκατ. ευρώ

Ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα για 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν όχι μόνο να πληρώσουν τα 2,65 δισ. ευρώ μέσω του ΕΝΦΙΑ, αλλά ο λογαριασμός τους ανεβαίνει σχεδόν κατά 350 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, που προωθεί η Κυβέρνηση, με δέσμευση του Μνημονίου.  Περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν όσοι υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο.  Αν και οι προσδοκίες για έσοδα από φόρους είναι μεγάλες, ωστόσο η εμπειρία έχει αποδείξει ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι φόροι «γονάτισαν» την αγορά ακινήτων.

Από το 2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%.

Αντίστοιχα οι αγοραπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν κι αυτές κατά 80%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μεσοσταθμικά οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2008 και μετά.  Όπως τονίζουν όμως παράγοντες της αγοράς, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε ορισμένες περιοχές και κυρίως στα επαγγελματικά ακίνητα. Ιδιαίτερα, οι τιμές που πωλούνται τα καταστήματα εκτός εμπορικών δρόμων, έχουν  μειωθεί έως 60% σε σχέση με επτά χρόνια πριν.

Η κατάσταση αυτή ευθύνεται για την εκτίναξη της ανεργίας σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και την ακίνητη περιουσία. Μέχρι το 2007 ο κλάδος του real estate απασχολούσε 1.000.000 εργαζόμενους σε επαγγέλματα, όπως: μεσίτες, μηχανικούς, κατασκευαστές, τεχνίτες, οικοδόμους. Σήμερα όμως πολλοί αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και χιλιάδες μηχανικοί να μείνουν άνεργοι, με αποτέλεσμα η απασχόληση να μειωθεί κατά 80% περίπου.

«Παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί κατακόρυφα, ωστόσο, οι αγοραστές είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των κενών κατοικιών ή καταστημάτων και οι τιμές να πιέζονται περαιτέρω» τονίζουν παράγοντες της αγοράς λέγοντας ότι: «Υπεύθυνη για την αρνητική εικόνα της κτηματαγοράς είναι οι υψηλοί φόροι που διαρκώς αυξάνονται για την ακίνητη περιουσία». Κοινή είναι η πεποίθησή τους ότι «μία επιπλέον επιβάρυνση σβήνει πλέον κάθε ελπίδα για να βγει η κτηματαγορά από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει». 

Η συνεχής επιβάρυνση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ανάκαμψη της αγοράς στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kapa Research, ο  ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα. Ο ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του, ενώ οι μισοί θεωρούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη δυσκολία στο μέλλον.

«Οι συνεχείς αλλαγές δυσκολεύουν τις προσπάθειες της αγοράς να ισορροπήσει», υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου γι΄ αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι: «Χαμηλότερος φόρος κατοχής ανά ακίνητο, θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των εσόδων στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζουν ή εξαρτώνται από την οικοδομή».

www.enikonomia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Νέο σοκ για 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων! Θα πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ 350 εκατ. ευρώ

 • 20/04/2016, 22:49
  Permalink

  Πως το είπαμε το ανέκδοτο;
  Πλειστηριασμοί ακινήτων;

  Σχολιάστε
  • 21/04/2016, 16:48
   Permalink

   ελπίζω μόνο να μην προωθήσουν νόμο που θα εξαιρούν τα κατασχεμένα ακίνητα από ΕΝΦΙΑ και λοιπούς φόρους. Αυτοί είναι ικανοί για τα πάντα. Όχι πως όταν αργά ή γρήγορα πέσει αυτή η κυβέρνηση θα αλλάξει κάτι. Έχει πολύ πλάκα να βλέπεις τώρα τη ΝΔ στα πανιά του προεκλογικού Σύριζα. Ο Θεός να μας φυλάει από δαύτους, όλους.

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.