Να γιατί όσο βλέπει «λίπος» η Τρόικα μας σκίζει…

Aπό δω τα φέρνουμε από κει τα πάμε άλλη μια φορά φανήκαμε ωραίοι ως Έλληνες, αφού σε περίοδο κρίσης αυξήθηκαν οι… τραπεζικές καταθέσεις!

Αυτό βέβαια δεν αφορά τους πολλούς και οι ειδικοί δινουν μια λογική εξήγηση.

Στα 161 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 155,9 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2012.

Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν λόγω της χορήγησης του Δώρου Χριστουγέννων, των τόκων που καταβλήθηκαν για καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμίας, αλλά και λόγω του επαναπατρισμού κάποιων καταθέσεων από το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως συνολικά από τον Ιούνιο 2012 , οπότε οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν στα 150,6 δισ. ευρώ μέχρι και τα τέλη του έτους σημειώθηκε εισροή καταθέσεων 10,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που επιστρέφουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διοχετεύεται για την κάλυψη φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα επιτόκια ταμιευτηρίου και προθεσμιακών λογαριασμών στην Ελλάδα είναι ακόμα ελκυστικά και πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά της Γερμανίας, της Βρετανία ή της Ελβετίας, δηλαδή των χωρών που υποδέχθηκαν ελληνικές καταθέσεις τη τελευταία τριετία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *