Ν. Δένδιας: «Πάνω από 140 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια»

Την εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 140 δισ. ευρώ διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και τη χρηματοδότηση. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά το μέγεθος αυτό, καθώς ορισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμφανίζονται ως εξυπηρετούμενα.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι τα «κόκκινα» δάνεια το 2014 ήταν 70 δισ. ευρώ και αποτελούσαν ήδη το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία. Σημείωσε ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που εισηγήθηκε ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης υιοθετήθηκε μόνο κατά το ήμισυ καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διαφώνησε και δεν υπέγραψε τις διατάξεις που προέβλεπαν να γίνει διαγραφή χρεών όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος, πρόσθεσε, παρέμεινε ανενεργός καθώς η τότε αντιπολίτευση υποσχέθηκε σεισάχθεια». «Ουδείς λοιπόν», σημείωσε, ο κ. Δένδιας, «είχε διάθεση να ρυθμίσει τα χρέη του ούτε ασκήθηκε πίεση στο τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε ρυθμίσεις». Εκτίμησε εξάλλου ότι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων σε funds δεν θα γίνουν πριν την παρέλευση 18μήνου.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε ότι μέσω της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, επενδυτικά επιθετικά funds θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ η οποία όπως ανέφερε μετατίθεται για τα μέσα του 2017.

Η βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σημείωσε την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 85% σε σχέσης με πέρυσι ενώ τόνισε ότι για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων χρειάζεται άρση των κεφαλαίων ελέγχων, γρήγορη αδειοδότηση, δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού και σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ανέφερε τέλος ότι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι 1,35 %.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος ανέφερε ότι το ταμείο θα προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή προς τις τράπεζες των εγγυήσεων που κατέπεσαν από δάνεια του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό όπως είπε θα αναζωογονηθεί η εγγυοδοτική δραστηριότητα του Ταμείου παράλληλα με την δανειοδοτική και τη δυνατότητα απόκτησης μετοχικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις που θα υλοποιηθεί με την απορρόφηση του ΤΑΝΕΟ. Το επόμενο διάστημα εξάλλου θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή μικροπιστώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *