Ν.3869/2010

ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Ν.3869/2010

ΑΠΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Εργαλείο προσέγγισης ρύθμισης Ν. 3869/2010

Ακολουθούν σχετικές δικαστικές αποφάσεις

Στείλτε για δημοσίευση δικαστικές αποφάσεις (αριθμός-ημερομηνία-δικαστική αρχή), όχι δημοσιογραφικά άρθρα.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

18 σκέψεις σχετικά με το “Ν.3869/2010

 • 06/08/2012, 13:35
  Permalink

  Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλόυταρχος μας τα έλεγε περί δανείων τον πρώτο αιώνα μ.χ…αλλά ποιός τον άκουσε; για αυτό τώρα ψάχνουμε να μπαλώσουμε τις τρύπες που ανοίξαμε και τρέχουμε και δεν φτάνουμε…αυτό οι έξυπνοι ηγέτες μας το ξέραν και μας εκμεταλεύτικαν…..

  • 10/07/2013, 22:31
   Permalink

   http://www.dsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%C2%AB%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD-38692010%C2%BB
   Αυτή ήταν η εκδήλωση.
   Πολλά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μεταδόθηκε ζωντανά παρόλο που δεν υπήρχε κάποια σχετική ανακοίνωση.
   Ξεκίνησε 19:00 και έληξε γύρω στις 21:48. 22:00 κόπηκε και η μετάδοση.
   Στην ειρηνοδίκη εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα! ΑΞΙΑ!
   Έκατσε μόνη της παρόλο που είχαν αποχωρήσει οι υπόλοιποι εισηγητές και απαντούσε σε απορίες ακόμη και απλού κόσμου.
   Πολύ ευγενική και ανθρώπινη με ΟΛΟΥΣ.
    
   Όποιος θέλει κάτι να ρωτήσει ας το κάνει και ότι μπορώ και θυμάμαι θα το απαντήσω.
   Το 10% το γράφουμε κανονικά αν τεκμαίρεται η αδυναμία πληρωμής. Ότι πληρώσεις όσα και αν είναι (ακόμη και παραπάνω αν μπορείς) προσμετρούνται υπέρ σου στην εκδίκαση.
   Το σωστό είναι να καταβάλεις εξ αρχής (με την κατάθεση της αίτησης) αυτά που μπορείς βάση των εισοδημάτων σου.
   Ξέρετε πόσο είναι το επιτόκιο (με την υπαγωγή στο νόμο) στα δάνεια που δεν έχουν εμπράγματα εξασφάλιση; Αν το άκουσα καλά 2.5% πάνω από το τρέχον της ΕΚΤ.
   Ξεκινήστε διαπραγμάτευση με την τράπεζα από μόνοι σας…
   Τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρα, ούτε τόσο σύνθετα όσο θέλησαν να τα παρουσιάσουν. Για τις τράπεζες μόνο γίνονται πρώτα κόκκινα και μετά ΜΑΥΡΑ!

 • 11/07/2013, 08:16
  Permalink

  Συγχαρητηρια daidalos για την αναρτηση του link,την παρακολουθησα και εγω στην μεγαλυτερη διαρκεια της και αν και ειχε αρκετους νομικους ορους καταλαβα αρκετα…..

 • 11/07/2013, 09:21
  Permalink

  Μιας και το ειδες,αν καταλαβα καλα ειπαν για τις εκρεμμεις αιτησεις ειπαν οτι λογω του οτι ο νομοθετης το αφηνει στην κριση του οφειλετη τι ποσο θα καταβαλει καθε μηνα και οτι για το λογο αυτο δεν ειναι και τοσο υποχρεωτικο το να καταβαλει μηνιαιες καταβολες??? και εαν δεν καταβαλει κανεις μεχρι 3 μηνιαιες δοσεις το μονο που μπορει να εχει σαν συνεπεια ειναι εφοσον το ζητησει η τραπεζα δικαστικα να χαθουν τα ασφαλιστικα μετρα μεχρι την εκδικαση της αιτησης και να μπορει να ασκησει η τραπεζα οτι καταδιωκτικα μετρα διαθετει εναντιον του δανειοληπτη???οσον αφορα την τυχη της κυριας εκδικασης του 3869 η μη καταβολη μηνιαιων δοσεων μεχρι την εκδικαση δεν εχουν συνεπεια να ακυρωθει η αιτηση εφοσον ο οφειλετης πληρει τις προυποθεσεις για να ενταχθει???αυτα κυριως ειναι τα σημαντικοτερα,φιλε daidalos συμφωνεις η εχω καταλαβει λαθος???? παρακαλω και για τα δικα σου σχολια…..

 • 11/07/2013, 10:53
  Permalink

  Καλημέρα!
  Είχα σκοπό να έχω φυσική παρουσία και τελευταία στιγμή πριν φύγω είδα ότι θα μεταδοθεί οπότε και ενημέρωσα.
  Μακάρι να το ξερα νωρίτερα έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να το είχαν δει.
  Η συμμετοχή φάνηκε πως ήταν πολύ μεγάλη και ειπώθηκε πως θα διοργανωθούν και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις ακόμη και σε μορφή σεμιναρίων για να μπορούν αυτοί που μας συμβουλεύουν να το κάνουν σωστά.
   
  Όχι δεν είναι υποχρεωτικό ούτε στις εκκρεμείς αλλά και ούτε στις νέες εφόσον τεκμαίρεται η αδυναμία λόγω εισοδημάτων.
  Ειπώθηκε όμως το ότι είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη να αρχίσει καταβολές σύμφωνα με το πλάνο που ο ίδιος προτείνει με την κατάθεση της αίτησης ιδιαίτερα αν έχει να περισώσει πρώτη κατοικία.
  Αν κανείς χάσει για κάποιο διάστημα ένα τρίμηνο καταβολών το οποίο όμως δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα δεν εκπίπτει σίγουρα της ρύθμισης εφόσον πληρεί της προϋποθέσεις. Πιθανότατα να δεν εκπίπτει ούτε της προστασίας έναντι των καταδιωκτικών μέτρων αν αυτό συμβεί κατά το πρώτο στάδιο του διμήνου (μέχρι την πρώτη προσωρινή/εκδίκαση).
  Η προστασία έναντι των καταδιωκτικών μέτρων ισχύει αυτεπαγγέλτως για το πρώτο δίμηνο αφού κατατεθεί η αίτηση. Μετά το δίμηνο (ή όποτε ορίσει το ειρηνοδικείο ανάλογα το φόρτο του) γίνεται η πρώτη εκδίκαση όπου βγαίνει προσωρινή διαταγή για καταβολές και εκεί αποφασίζει ο δικαστής ή ζητά ο οφειλέτης τη συνέχιση της προστασίας μέχρι την τελική ημερομηνία εκδίκασης. Ο δικηγόρος μπορεί να μεταβάλει ή να υποβάλει αίτημα προσωρινής διαταγής όσες φορές θέλει μέχρι την εκδίκαση.
  Οι εκκρεμείς αιτήσεις ακολουθούν πλέον το γράμμα του νέου νόμου. Ο δικηγόρος θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες σύμφωνα με αυτόν. Δεν ακυρώνει την κύρια αίτηση αλλά συνεχίζει από το σημείο που την άφησε και ζητά προσωρινές διαταγές είτε για να αρχίσουν καταβολές είτε για να κληθεί πιστωτής που δεν συμπεριληφθεί αρχικώς κλπ.
  Στις εκκρεμείς αιτήσεις μπορεί να ορίσει αυτοβούλως ο δανειολήπτης ποιο ποσό θέλει/μπορεί να καταβάλει.
  Ελάχιστη καταβολή 40€ μηνιαίως (10%) συμμέτρως προς όλους όσους υπήρχε τελευταία ενήμερη δόση.
  Σε κάρτες, υπεραναλήψεις, αλληλόχρεους λογαριασμούς τον υπολογισμό αυτού του 10% τον κάνει κατά την κρίση του ο δικαστής είτε λαμβάνοντας υπόψιν τι ποσοστό αποτελούν αυτές οι οφειλές σε σχέση με το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων όπου όντος μπορεί να υπολογιστεί ενήμερη δόση. Δηλαδή δεν θα δίνει κανείς 40€ (10%) για κάθε δάνειο αλλά αυτό το ποσοστό θα κατανέμεται προς όλους.
  Ειπώθηκε πως τα δάνεια δεν θα πρέπει να αλλάξουν νομική μορφή από πλευράς πιστωτών.
  Αν γίνει εκχώρηση δανειακής υποχρέωσης σε ξένη τράπεζα ο δικαστής μπορεί/επιβάλλεται να δικάσει διότι ο οφειλέτης πάει να ενταχθεί στο νόμο και όχι το δάνειο στο νόμο. Δεν μας ενδιαφέρει το ξένο δίκαιο.
  Ελπίζω να βοήθησα. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστούν και άλλα καθώς θα δούμε διάφορα άρθρα δικηγόρων.

 • 11/07/2013, 11:26
  Permalink

  Φιλε daidalos εγω εχω παρει προσωρινη διαταγη πριν τις τροποποιησεις νεου νομου,και δεν αναφερει σε αυτη τιποτε για καταβολη μηνιαια παρα μονο με καλυπτει μεχρι εκδικαση της υποθεσης απο καταδιωκτικα μεσα των τραπεζων………αρα ειμαι καλυμενος ως προς την μη καταβολη δοσεων????και αυτο το ακουσες η καταλαβα λαθος,δηλ. οτι δεν υπαρχει εκπτωση της κυριας εδκικασης αιτησης εφοσον  πληρουνται οι προυποθεσεις για ενταξη,παρα μονο με μη καταβολη μηνιαιων δοσεων μπορει να γινει εκπτωση της προσωρινης διαταγης μονο εφοσον το ζητησει η τραπεζα?????? Επισης απο σχολια δικηγορων σε αλλα σεμιναρια για τις τροποποιησεις του νομου,ειπαν οτι οι εκρεμεις αιτησεις που εχουν προσωρινη διαταγη χωρις μηνιαιες καταβολες,να μην καταβαλουν καμμια δοση και να περιμενουν τις τραπεζες εαν κανουν αιτηση για τροποποιηση της προσωρινης διαταγης για να υποχρεωνει τον οφειλετη να αρχισει να καταβαλει δοσεις,τοτε να αρχισουν να τις πληρωνουν???????? ειλικρινα τα πραγματα ειναι μπερδεμενα αυτη τη στιγμη και κανεις -ουτε οι δικαστες- δεν μπορει να εχει ξεκαθαρη αποψη,πριν βγει καποια προσφατη αποφαση που θα τους διαφωτισει εχωντας στα χερια τους το δεδικασμενο………..Παρακαλω το σχολιο σου daidalos και οποιουδηποτε αλλου εχει αποψη επι των πιο πανω προβληματισμων-ερωτηματων μου……….ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!

 • 11/07/2013, 11:47
  Permalink

  Ναι είσαι καλυμμένος με την προσωρινή που έχεις στα χέρια σου.
  Θα πρέπει να βγει νέα προσωρινή (μετά από αίτημα) που να λέει το αντίθετο για να μην είσαι και δεν πιστεύω να βγει.
  Μπορείς αν θέλεις να είσαι πιο σωστός να βάλεις το δικηγόρο σου να καταθέσει αίτημα ώστε να αρχίσεις κι εσύ τις καταβολές. Θα προσμετρηθεί υπέρ σου αν καταβάλεις έστω και το 10% μέχρι την εκδίκαση. Δε σε υποχρεώνει κανείς όμως να το κάνεις, είναι στην κρίση σου.
  Αν έχεις να σώσεις πρώτη κατοικία θα σου σκάσουν όλα μαζεμένα και μπορεί να δυσκολευτείς να καλύψεις την διαφορά.
  Διάβασε στο άρθρο 9, την παράγραφο 4 του νέου νόμου. Αυτό είναι το επικίνδυνο για όσους έχουν πρώτη κατοικία.

 • 11/07/2013, 12:25
  Permalink

  το μονο που εχω να παρατηρησω φιλε daidalos,ειναι οτι πηρα προσωρινη μεσα ιουνιου και δικασιμο για 3869 τελη Μαρτιου του 2014!!!με καταθεση για δικασιμο μεσα Ιουνιου 2013!!! οποτε λιγος ο καιρος ωστε η διαφορα που θα προκυψει και θα υποχρεωθω να την καταβαλω μεσα σε ενα ετος θα ειναι μικρη πιστευω…….Το βασικο που με ανησυχει ειναι εαν ο δικαστης κρινει αρνητικο το οτι δεν κατεβαλα δοσεις και μου ακυρωσει την αιτηση?????????

  • 11/07/2013, 13:26
   Permalink

   Μη το πεις ούτε του παπά!
   Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι.
    
   Για να είσαι απολύτως βέβαιος κάνε έστω τις μικρές καταβολές (10%) αν έχεις εισόδημα. Αν δεν έχεις (άνεργος) δεν μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε.

 • 31/07/2013, 09:35
  Permalink

  καλημερα!Εχω πετυχει προσωρινη διαταγη με ορο να κατασταλουν τα καταδιωκτικα μετρα και να πληρωνη ενα ποσο σε μια απο τις τρεις τραπεζες ,Η μια απο τις αλλες τραπεζες που δεν πληρωνεται μου κοινοποιησε διαταγη πληρωμης.Πρεπει να απαντησω;

 • 09/01/2019, 18:30
  Permalink

  Καλησπέρα. Ο πατέρας μου έχει υπαχθεί στο νόμο κατσέλη, έχει βγει απόφαση οριστική έδω και 1,5 χρόνο και κάθε μήνα οι πληρωμές τακτοποιούνται κανονικά στις 3 τράπεζες που εμπλέκονταν . Είμαστε σε σκέψη, με την αδελφή μου να διαθέσουμε κάποια χρήματα στον πατέρα για να προεξοφλήσει το ποσόν της απόφασης στις 2τράπεζες όπου υπάρχουν υποθηκευμένα ακίνητα (1η κατοικία και δευτερέον ακίνητο το οποίο διασώσεται). Γίνεται γενικά τέτοια διαδικασία “προεξόφλησης”από τράπεζες; Αν ναι, θα πρέπει για το δευτερεύον ακίνητο να προτείνουμε να κατατεθεί το ποσόν που βγαίνει για την 5ετία και για την 1η κατοικία αυτά της 25ετίας?Αυτά με τη λογική ότι την 1η 5ετία πληρωμών σβήνονται τα λοιπά χρέη και με την αποπληρωμή στην 25ετία σώζεται και η 1 κατοικία..

  Ευχαριστώ..

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.