Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα 863 εκατ. ευρώ του σκανδάλου Proton Bank

Η Proton Bank αποτελεί και επίσημα πλέον την πρώτη κρατικοποιημένη τράπεζα στη χώρα, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έκανε πρεμιέρα χθες, αναλαμβάνοντας να καλύψει την «μαύρη τρύπα» που άφησε η προηγούμενη διοίκηση υπό τον έλεγχο του μεγαλομετόχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η μαύρη «τρύπα» που καλείται να κλείσει το ΤΧΣ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση οι Ελληνες φορολογούμενοι, δεν είναι διόλου μικρή, αφού, σύμφωνα με αξιολόγηση της Ernst & Young (κατόπιν παραγγελίας της ΤτΕ), αυτή ανέρχεται στα 863 εκατ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας κατάφερε να απεμπλακεί από τις κατηγορίες υπεξαίρεσης και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» επιστρέφοντας ποσό μόλις 51 εκατ. ευρώ στην Proton.

Το «σπάσιμο» της Proton Bank

Για να διασωθεί η Proton Bank χρειάστηκε η τράπεζα να σπάσει σε δύο κομμάτια, την «καλή» (Bridge Bank) και την «κακή» (Bad Bank). Ετσι στη νεοϊδρυθείσα «καλή τράπεζα», η οποία θα λειτουργεί υπό το σήμα Ρroton και θα φέρει την επωνυμία «Νέα Proton Bank» μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό της παλιάς τράπεζας με μοναδικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα υπόλοιπα στοιχεία ισολογισμού και οι απαιτήσεις παλαιών μετόχων παραμένουν στην «παλαιά» Τράπεζα Ρroton, η οποία χάνει την άδειά της και τίθεται σε εκκαθάριση.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΧΣ, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Η νέα Ρroton, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος, ξεκινάει την επιχειρηματική της δράση με σημαντική ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια. Θα λειτουργεί υπό το σήμα Ρroton, ενώ έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6%, ξεπερνώντας σημαντικά το εποπτικό όριο του 8% και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος».

Το πενταμελές Δ.Σ. της νέας Proton Bank, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Στάθη Παπαγεωργίου (πρώην υποδιοικητή της ΤτΕ και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FBB Bank), απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας και διασφαλίζεται η απόλυτα ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας, που υποστηρίζεται από το υπάρχον προσωπικό της.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *