Οι επισφάλειες προβληματίζουν την Blackrock

Στελέχη θεωρούν ότι οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες από τις απαιτούμενες

Έντονη είναι η κινητικότητα, που επικρατεί στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών, λόγω των ελέγχων της Blackrock, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Στο επίκεντρο έχει βρεθεί το ύψος των επισφαλειών, που καταγράφουν τα πιστωτικά ιδρύματα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη του ελεγκτικού οίκου, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα από το γεγονός πως, από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων, που υπάρχουν στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, επισφαλή θεωρούνται περί τα 10 δισ. Με βάση την εικόνα, που έχουν σχηματίσει οι ελεγκτές του οίκου, οι προβλέψεις αυτές αμφισβητούνται.

Η Blackrock, δηλαδή, εκτιμά ότι το κακό οικονομικό κλίμα, τα φορολογικά μέτρα και η ύφεση έχουν οδηγήσει την αγορά σε ασφυξία, με αποτέλεσμα τα δάνεια στο κόκκινο να είναι πολύ περισσότερα.

Πώς πραγματοποιεί τους ελέγχους η εταιρία; Σε κάθε χαρτοφυλάκιο δανείων των ελληνικών τραπεζών (όπως καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά) ελέγχει και θα ελέγξει δειγματοληπτικά ένα ποσοστό της τάξης του 10% – 15% των χορηγήσεων. Το δείγμα αυτό θεωρείται επαρκές από τους ελεγκτές, ώστε να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα για τις επισφάλειες των τραπεζών και, σε δεύτερο χρόνο, την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στις επτά μεγάλες τράπεζες (δηλαδή την Εθνική, την Alpha, τη Eurobank, την Πειραιώς, την Εμπορική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική), ενώ από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ελεγχθούν και οι υπόλοιπες έντεκα. Τα αποτελέσματα αυτά θα αποσταλλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για την τελική επεξεργασία, ώστε στη συνέχεια να καθορισθούν τα απαιτούμενα για κάθε τράπεζα κεφάλαια.

www.24h.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *