Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν 1,9 τρισ. ανεπιθύματα δάνεια

Έξι χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν περίπου 1,9 τρις ευρώ ανεπιθύμητων δανείων, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την PwC.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από το Ευρωπαϊκό τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσε η PwC στις 24 Μαρτίου 2015 στο κέντρο του Λονδίνου, εκτιμάται ότι ο τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί πέντε ακόμη χρόνια για την οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος. Παρ΄ όλο που σχεδόν το μισό της συνολικής τους αξίας αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το άλλο μισό αφορά κανονικά, εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια που είτε δεν σχετίζονται με τις βασικές δραστηριότητες των τραπεζών που τα κατέχουν είτε οι τράπεζες επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτά γιατί δεν εξυπηρετούν πλέον την επιχειρηματική τους στρατηγική.
Το 2014, οι τράπεζες πούλησαν δανειακά χαρτοφυλάκια ονομαστικής αξίας 91 δις ευρώ, μια αύξηση ύψους 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC, η ονομαστική αξία των χαρτοφυλακίων που θα διατεθούν στην αγορά τη φετινή χρονιά αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισ. ευρώ.

Ο Richard Thompson, επικεφαλής της PwC για τις υπηρεσίες συναλλαγών χαρτοφυλακίου, ανακοίνωσε στους πάνω από 600 τραπεζίτες, επενδυτές και άλλους παράγοντες της αγοράς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της PwC:

 Οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με την αξία τους να υπολογίζεται από την PwC σε περίπου 185 δις ευρώ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 15% περίπου των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη,

 Αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των συναλλαγών επί δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ιταλία και σε άλλες χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 2014, οι συναλλαγές στην Ιταλία ανήλθαν σε μόλις 8 δις ευρώ αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC το 2015 τους θα εκτοξευτεί στα 15 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η PwC δημοσίευσε και τα αποτελέσματα της τελευταίας ετήσιας έρευνας που διεξήγαγε σε αγοραστές και πωλητές δανειακών χαρτοφυλακίων. Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και άλλες κατηγορίες επενδυτών, διαθέτουν πάνω από 70 δις ευρώ για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που πωλούνται από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Richard Thompson σχολίασε: «Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς ο κλάδος συνεχίζει την άνευ προηγουμένου, αλλά και απόλυτα αναγκαία, αναδιάρθρωση. Υπάρχει σημαντικός ανταγωνισμός μεταξύ των επενδυτών που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν και, ως εκ τούτου, παρατηρείται αύξηση στις τιμές η οποία αποτελεί κίνητρο για τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι προσδοκίες που έχουν οι επενδυτές όσον αφορά τις αποδόσεις δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένουν όμως υψηλές. Οι θετικές προοπτικές αντανακλώνται σε συναλλαγές, ιδιαίτερα στις αγορές με μεγαλύτερη ρευστότητα όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Οι τάσεις αυτές ευνοούν τους εδραιωμένους στην αγορά επενδυτές, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσουν άλλους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές δανείων, όπως είναι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Ιταλία».

Πηγή:www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.