Οι Ιταλοί εξαπολύουν επίθεση κλίμακας στην ΕΚΤ προειδοποιώντας για νέα «πιστωτική κρίση»

Οι ιταλικές τράπεζες είναι γνωστό ότι «πνίγονται» στα κόκκινα δάνεια, καθώς έχει διαταραχθεί σοβαρά στη χώρα η τραπεζική πίστη. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν το 30% του συνόλου των 915 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων της Ευρωζώνης.

Οι νέες οδηγίες για τις προβλέψεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν τον Ιανουάριο, είναι λογικό να απειλούν ευθέως τη σταθερότητα των ιταλικών τραπεζών, που δείχνουν να μη μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. 

Τη σκυτάλη πήρε την περασμένη εβδομάδα το ιταλικό πολιτικό σύστημα. 

Ο Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε την ΕΚΤ ότι κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα «πιστωτική κρίση» αν εφαρμόσει τις οδηγίες αυτές, οι οποίες καθιστούν πολύ πιο ακριβό για τις τράπεζες να κρατούν κόκκινα δάνεια, αφού θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και θα περιορίσει τον δανεισμό.

Η επίθεση του Ρέντσι ήρθε μέσω του Twitter, όπου έγραψε πως «κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον τραπεζικό τομέα αγνοούν ότι το καθήκον τους είναι να αποφεύγουν τις πιστωτικές κρίσεις, όχι να τις δημιουργούν», προσθέτοντας πως «εάν περάσουν αυτοί οι κανόνες, η πίστωση σε μικρές επιχειρήσεις θα είναι αδύνατη. Κάνουμε τα ίδια λάθη με το 2013».

Η αυστηρότερη πολιτική της ΕΚΤ αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει τις τράπεζες να διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ιταλία. 

Θυμούνται όλοι ότι πέρυσι είχε προκαλέσει έντονες πωλήσεις στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών και στη συνέχεια είχε οδηγήσει τους καταθέτες να σηκώνουν χρήματα μαζικά.

Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές τράπεζες δέχθηκαν και πάλι ισχυρότατες πιέσεις μετά και την είδηση της νέας οδηγίας της ΕΚΤ, σημειώνοντας πτώση ακόμα και άνω του 12%, λόγω ανησυχιών ότι η κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να ανατρέψει την εμπιστοσύνη που έχει επιστρέψει σε ένα ποσοστό στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και στην ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμφισβήτησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι νέες οδηγίες για τα επισφαλή δάνεια, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΚΤ.

Ο Ιταλός επικεφαλής του κοινοβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τον τρόπο με τον οποίο τέθηκαν οι νέες πολιτικές».

Ο Ταγιάνι κάλεσε τον Ντράγκι να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία για την αποτροπή μιας θεσμικής σύγκρουσης. 

«Αναρωτιέμαι σοβαρά εάν συγκεκριμένες πρόσθετες υποχρεώσεις μπορούν να επιβληθούν στις εποπτευόμενες τράπεζες χωρίς να εμπλέκονται κατάλληλα οι συννομοθέτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» ανέφερε στην επιστολή του, την οποία παρουσίασε το Reuters και δημοσιεύτηκε αργότερα στον ιταλικό Τύπο.

«Σας παροτρύνω να λάβετε όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα προνόμια του Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη τηρούνται δεόντως, ώστε να αποφύγετε μια διαμάχη σχετικά με αυτό το θέμα».

Η επιστολή αυτή αποτελεί μια ασυνήθιστη πρόκληση για την ΕΚΤ από έναν αξιωματούχο όπως ο Ταγιάνι, σύμμαχο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο.

www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *