Οι πλειστηριασμοί και οι εισπρακτικές εταιρείες – Τι πρέπει να γίνει

 
Παναγιώτα Καλαποθαράκου

Από 1η  Ιανουαρίου του 2014 έχουν απελευθερωθεί οι πλειστηριασμοί όλων των ακινήτων, με εξαίρεση την προστασία της κύριας κατοικίας στις εξής δύο περιπτώσεις:

α) Εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/10)  και καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο με την οποία να ζητάει την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από την ρευστοποίηση και

β) Eάν η οφειλή είναι έως 20.000 ευρώ και αφορά σε καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα και δεν έχει προσημείωση ακινήτου.

Σήμερα,  πρέπει  να σημειώσουμε ότι η  προστασία της κύριας κατοικίας περιορίζεται  σε πολύ λίγα νοικοκυριά, γιατί: 

α) οι νέες τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη,  προβλέπουν σωρευτικά κριτήρια (εισόδημα, αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κτλ) που  αποκλείουν στο μεγάλο πλήθος των υπερχρεωμένων την είσοδο στην προστασία της κύριας κατοικίας.

β) έχει ημερομηνία λήξης  η προστασία της κύριας κατοικίας (ισχύει μέχρι 31/12/2018)  του νόμου Κατσέλη, και σε λίγο θα είναι παρελθόν…. αφού στην πραγματικότητα καταργείται γ) ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας μεριμνά για  την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διενέργεια πλειστηριασμών.
 
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να  δημιουργούνται ιδανικότερες  συνθήκες για την πώληση των δανείων.  Οι κερδοσκοπικές εταιρείες που καιροφυλακτούν να αγοράσουν τα “κόκκινα δάνεια”  και όχι μόνο,  αλλά και τα “πράσινα”, δεν θα έχουν ούτε συναλλακτικές αναστολές , ούτε δεοντολογικές  δεσμεύσεις.  Θα έχουν, όμως,  απέναντί τους δανειολήπτες αδύναμους και ευάλωτους για μεγαλύτερη  εκμετάλλευση με ότι αυτό συνεπάγεται, σε μια κοινωνία που χειμάζεται, περιθωριοποιείται, εξαθλιώνεται.

Το σενάριο αυτό θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αποτραπεί,  αν οι τράπεζες έδιναν λύσεις εξωδικαστικά με προτάσεις ρύθμισης των οφειλών με τρόπο ρεαλιστικό,  εφαρμόζοντας  τον Κώδικα Δεοντολογίας.
 
Οι ρυθμίσεις των τραπεζών με τον Κώδικα Δεοντολογίας

Δυστυχώς όμως, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις  με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, αν και είναι στην αρχή εφαρμογής του, διακρίνουμε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου:

  • δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες

  • δεν συνεκτιμούν τις απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού, όπως οφείλουν

  • δεν μειώνουν ή διαγράφουν τα επιτόκια ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες

  • δεν συγκεντρώνουν τα προϊόντα σε μια οφειλή, ώστε η τράπεζα να προχωρήσει σε  μια πρόταση ρύθμισης

  • δεν συνεργάζονται οι τράπεζες μεταξύ τους ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να είναι προσαρμοσμένες στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη.

Επιπρόσθετα, διαπιστώνουμε από τις καταγγελίες των καταναλωτών ότι οι τράπεζες είναι απρόθυμες να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, και συχνά αποθαρρύνουν τους οφειλέτες με διάφορους ανυπόστατους και προσχηματικούς ισχυρισμούς. Έτσι ο οφειλέτης δεν βρίσκει λύση εξωδικαστικά,  με συνέπεια να επικρέμαται ο κίνδυνος πλειστηριασμού
 
Πλειστηριασμοί προ των πυλών
 
Σε περίπτωση πώλησης δανείων σε κερδοσκοπικές εταιρείες, θα υπάρξουν πολλές αρνητικές συνέπειες όπως:

– μαζική περιθωριοποίηση, μεγάλη αύξηση του αριθμού των αστέγων, κοινωνικός στιγματισμός  και εξαθλίωση οικογενειών, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχολογική και κοινωνική ακεραιότητα των ευαίσθητων ιδίως μελών της οικογένειας

– κατάρρευση της καθημερινότητας των νοικοκυριών, αύξηση των προβλημάτων υγείας, απόγνωση, εγκατάλειψη και απώλεια κινήτρων για συμμετοχή στην οικονομική ζωή,

– απώλεια της εργασίας για μικρούς εμπόρους  που θα στερηθούν την επαγγελματική τους στέγη

– κοινωνικές συγκρούσεις ανάμεσα στους δανειολήπτες που θα χάνουν την κατοικία τους και τους νέους ιδιοκτήτες.
 
Τι χρειάζεται να γίνει σήμερα
 

Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην αναστολή της πώλησης των  επισφαλών στεγαστικών δανείων της κύριας κατοικίας, καταναλωτικών και επιχειρηματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι να  εφαρμόσει μία πολιτική προσαρμογής των χρεών και να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυτών. Οι καταναλωτές να οργανωθούν  στις Ενώσεις Καταναλωτών και να συγκροτήσουν  ομάδες  αντίστασης, ώστε να μην επιτρέψουμε να εκπλειστηριαστεί καμία κύρια κατοικία.

Κανείς δεν πρέπει να χάσει το σπίτι του! Στο χέρι μας είναι να αποτρέψουμε τον εφιάλτη που επικρέμαται….
 
* Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου είναι δικηγόρος, γενική διευθύντρια ΕΚΠΟΙΖΩ 


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.