Οι τράπεζες έχουν αγοράσει το 50% των ακινήτων που έβγαλαν σε πλειστηριασμό

Γκάζι στους πλειστηριασμούς ακινήτων πατούν οι τράπεζες, έχοντας ήδη προγραμματίσει πάνω από 11.000 ρευστοποιήσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2018. Η απειλή της επιβολής αναγκαστικών μέτρων δείχνει να αποδίδει, καθώς παράλληλα με την εκρηκτική άνοδο των πλειστηριασμών, με γεωμετρική άνοδο αυξάνονται και οι διακανονισμοί ή οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι οφειλέτες. Την τάση αυτή φαίνεται ότι ενισχύει η αποφασιστικότητα που δείχνουν οι τράπεζες, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αγοράσει τα μισά περίπου από τα ακίνητα που έχουν βγει στο σφυρί, δίνοντας το μήνυμα ότι οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», από το σύνολο των 2.270 ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, οι τράπεζες απέκτησαν τα 1.112 ακίνητα, δηλαδή το 50% αυτών που βγήκαν στο σφυρί. Βασικός στόχος της πολιτικής των τραπεζών να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί είναι να πείσουν ότι το μέτρο των πλειστηριασμών θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα στους μεγαλοοφειλέτες και δεν είναι άσφαιρα πυρά στην όλη επιχείρηση εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται, ακόμη και στις περιπτώσεις που αφορούν διαμερίσματα ή αγροτεμάχια, συνδέονται με μεγάλες οφειλές και δεν αφορούν περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τα στοιχεία των συμβολαιογράφων δείχνουν επίσης ότι οι περιπτώσεις ακινήτων που αφορούσαν πρώτη κατοικία ματαιώθηκαν ύστερα από δικαστική απόφαση και δεν έφτασαν στο τελικό στάδιο του πλειστηριασμού, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αστοχίας.

Την πρακτική της αγοράς από τις τράπεζες ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων ευνοεί και το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», από το σύνολο των 2.270 ακινήτων που έχουν βγει προς εκποίηση, μόλις για τα 195 υπήρξαν τρίτοι αγοραστές. Αντιθέτως, για ένα σημαντικό αριθμό, που φθάνει τα 963 ακίνητα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, δηλαδή δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά. Το γεγονός ωστόσο ότι, από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί, οι 607 ματαιώθηκαν δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό οφειλετών, που υπολογίζεται περίπου στο 20%, πειθαναγκάζεται και δείχνει διάθεση συνεννόησης με την τράπεζα, λίγο πριν από την ημερομηνία της αναγκαστικής εκποίησης.

Ο ρυθμός ένταξης νέων πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθιστά απόλυτα εφικτή τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη διενέργεια 18.000 πλειστηριασμών εντός του 2018, καθώς ήδη και πριν από την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί φθάνουν τους 11.050. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα φτάσουν τους 40.000 από το 2019 και μετά, ενώ ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων, στόχος που αναμένεται να ξεπεραστεί. Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που δείχνουν γεωμετρική άνοδο, μήνα με τον μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τους 48 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, ο αριθμός τους τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε στους 229 και στη συνέχεια πενταπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 936 τον Μάρτιο και τους 1029 τον Απρίλιο.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.