Οι τράπεζες γλιτώνουν φόρο, ποιός θα πληρώσει

Η Eurostat φαίνεται ότι δέχεται, μετά από άγνωστες αιτιάσεις του υπουργείου οικονομικών την επιμήκυνση της διάρκειας του αναβαλόμενου φόρου στις τράπεζες, σημείο που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους. Η Eurostat και κατ επέκταση η Κομισιόν θα δώσουν, όπως όλα δείχνουν, το πράσινο φως στην κυβέρνηση να απαλλάξει τις τράπεζες από φορολογικές υποχρεώσεις για τις επόμενες χρήσεις ώστε να αντισυαθμίσουν μέρος των απωλειών τους από το νέο κούρεμα.

Το πρόβλημα που γεννάται και είχε στο παρελθόν επισημάνει η Eurostat έχει να κάνει με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που ανακύπτει στα έσοδα από φόρους. Οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ δεν δέχονταν -μέχρι προσφάτως- τη θέση της κυβέρνησης για κάλυψή του από τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφηγής και ζητούσαν ετήσιες φοροαπαλλαγές στο βαθμό που αυτές δικαιολογούνται από τη συγκομοιδή.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περάσει το θέμα εξ απαλών ονύχων περιορίζοντας τη ροή πληροφοριών, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα ερωτηματικά και ο προβληματισμός.

Η Eurostat, ενώ ήταν αυτή που είχε “μπλοκάρει”, αρχικά, την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, φέρεται τώρα να δίνει το “ΟΚ”, σε μία εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης.

Στην περίπτωση που προχωρήσει το θέμα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα διάταξη που θα προβλέπει την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, σε κάποιο ποσοστό, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια των τραπεζών.

Το ερώτημα όμως παραμένει πως και από που θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό; Θα ληφθούν νέα μέτρα.

www.sofokleousin.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Οι τράπεζες γλιτώνουν φόρο, ποιός θα πληρώσει”

  1. ετκαιρία να πέσουν τα εξώδικα και οι αγωγές βροχή κατα τών τραπεζών και του κράτους διεκδικόντας αποζημειώσες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *