Οι τράπεζες τρέχουν να… πετάξουν δάνεια – σκουπίδια!

«Γκαζώνουν» οι τράπεζες για την πώληση «τοξικών» δανείων από τα χαρτοφυλάκια καταναλωτικής πίστης, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι οι έλεγχοι από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Φραγκφούρτης επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις στους τραπεζίτες, καθώς πολλά δάνεια θα ταξινομηθούν ως προβληματικά.

Η «μητέρα όλων των συναλλαγών» πώλησης «τοξικών» ανοιγμάτων καταναλωτικής πίστης, δηλαδή δανείων που έχουν πολλά χρόνια να εξυπηρετηθούν και θεωρούνται χαμένα, είναι η πώληση χαρτοφυλακίου ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ από την Eurobank. Η συναλλαγή αυτή θα αποτελέσει σταθμό για την τραπεζική αγορά, καθώς για πρώτη φορά θα τιμολογηθούν από ενδιαφερόμενους επενδυτές τέτοια «τοξικά» δάνεια και θα δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς για επόμενες πωλήσεις από τις τράπεζες.

Η διοίκηση της Eurobank, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των –όχι ιδιαίτερα καλών- οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2017, ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής είναι θέμα εβδομάδων και πάντως η υπόθεση θα έχει λήξει εντός Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά της θα απεικονισθούν στις οικονομικές καταστάσεις γ’ τριμήνου και 9μήνου 2017.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, από τα δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δις. ευρώ, τα περισσότερα (900 εκατ. ευρώ) έχουν ήδη διαγραφεί από τον ισολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι και ένα ευρώ αν εισπράξει η τράπεζα από την πώλησή τους αυτό θα εγγραφεί ως λογιστικό κέρδος.

Ταυτόχρονα, όμως, περισσότερα από το 1/3 των υπό πώληση «τοξικών» δανείων (600 εκατ. ευρώ) θα «βγουν στο σφυρί» χωρίς να έχουν διαγραφεί ήδη από τον ισολογισμό. Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, ότι η τράπεζα θα πρέπει να εισπράξει σχετικά υψηλό ποσό από το συνολικό προς πώληση χαρτοφυλάκιο, ώστε να είναι η συναλλαγή συνολικά θετική για τον ισολογισμό της.

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι η συνολική αποτίμηση θα ξεπεράσει τα 10 σεντς ανά ευρώ πωλούμενου δανείου. Όπως εκτιμάται από την αγορά, θα θεωρηθεί ικανοποιητικό ένα τίμημα γύρω στα 7 σεντς, δηλαδή στο 7% της ονομαστικής αξίας των δανείων. Άλλωστε, και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε πρόσφατη ανάλυσή της, δικαιολόγησε την πώληση με πολύ χαμηλά τιμήματα των προβληματικών δανείων, καθώς, μεταξύ άλλων, οι τεράστιες καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης συμπιέζουν την εκτιμώμενη από τους επενδυτές αξία τους.

Σχέδια Πειραιώς – Alpha

Στην ίδια κατεύθυνση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαίωσε χθες, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ότι το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον οδηγεί σε επίσπευση της πώλησης «κόκκινων» χαρτοφυλακίων δανείων. Ο κ. Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι εξετάζονται οι σχετικές επιλογές, χωρίς να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή. Πάντως, η Πειραιώς έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο την UBS και εξετάζει συνδυαστική πώληση δανείων μαζί με κατασχεμένα ακίνητα.

Η διοίκηση της Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει πώληση χαρτοφυλακίου «τοξικών» δανείων καταναλωτικής πίστης μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, η ονομαστική αξία των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Εκπρόσωπος της τράπεζας έχει δηλώσει στο Σin ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι ανακοινώσιμο σχετικά με αυτή τη συναλλαγή.

Αυτό που προβληματίζει, πάντως, τους τραπεζίτες είναι ότι στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» ανοιγμάτων οι τράπεζες καλούνται να επιτύχουν… κινούμενους στόχους. Η διοίκηση της Eurobank επιβεβαίωσε χθες στους αναλυτές ότι ο SSM προχωρά σε αύξηση των στόχων, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει φέτος να πετύχουν τους στόχους τους με ρυθμίσεις ή πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά το έχουν κάνει κυρίως μέσω εκτεταμένων διαγραφών.

Εκπλήξεις από τον έλεγχο

Την ίδια ώρα, εντείνεται ο προβληματισμός για τους ελέγχους χαρτοφυλακίων από τον SSM που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε Εθνική και Alpha και θα συνεχισθούν σε Eurobank και Πειραιώς από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι αυτοί δεν θα είναι «ανώδυνοι» για τις τράπεζες, καθώς η δειγματοληπτική εξέταση δανείων όλων των κατηγοριών και μεγεθών αναμένεται να αναδείξει την ανάγκη αναταξινόμησης δανείων που θεωρούνται «θεραπευμένα» μέσω ρυθμίσεων ως «κόκκινα» δάνεια, με βάση τα νέα, αυστηρότερα κριτήρια που εφαρμόζει η εποπτική αρχή.

Αυτό θα σημαίνει ότι, στο κλείσιμο των ισολογισμών του 2017, τα προβληματικά δάνεια είναι πολύ πιθανό να «φουσκώσουν» και πάλι από τις αναταξινομήσεις που θα γίνουν, κάτι που εξηγεί και την αυξημένη βιασύνη των τραπεζιτών να πετάξουν δάνεια – σκουπίδια πριν από το τέλος του έτους.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *