Οργή και από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα για τους εκβιασμούς της Τρόϊκα

«Δέσμευση για άμεση εφαρμογή των απαιτήσεων μας ή χρεοκοπία», είναι το δίλημμα που θέτουν στη χώρα μας οι Βρυξέλλες και οι εταίροι, οι οποίοι θεωρούν απολύτως αναγκαία τη μείωση του κατώτατου μισθού. Η εκβιαστική αυτή στάση προκάλεσε χθες την οργισμένη αντίδραση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, τα οποία κατηγορούν την ευρωζώνη για παραβίαση διεθνών συμβάσεων και για «απαράδεκτη επιβολή νέων μέτρων σε μια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση».

Οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας έχουν παρέλθει από το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν και οι εταίροι αναμένουν από την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να δεσμευθούν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να συνέλθει το Eurogroup προκειμένου να την επικυρώσει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο χρόνος είναι πλέον ασφυκτικά περιορισμένος, γιατί θα πρέπει να προωθηθεί μια σειρά από νομικά θέματα, κυρίως για την υλοποίηση του «κουρέματος» των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς προηγούμενη δέσμευση της Ελλάδας, είπε.

Ο Αμαντέο Αλταφάιγ ισχυρίστηκε ότι η Τρόικα δεν ζητάει στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος πρόσθετα μέτρα, αλλά την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πρώτο πρόγραμμα. Δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα (η προηγούμενη κυβέρνηση), οι οποίες είτε δεν εφαρμόστηκαν σωστά είτε δεν απέδωσαν είτε υιοθετήθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν καθόλου, ανέφερε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο των δηλώσεών του δεν έθεσε θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού. Αντίθετα, επέμεινε στη μείωση του κατώτατου μισθού, για την οποία άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι είναι μονόδρομος. Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του προέβη σε σύγκριση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Οπως είπε, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 751 ευρώ, ο οποίος εάν υπολογιστεί με 14 μισθούς φτάνει τα 870 ευρώ/μήνα, ενώ στην Πορτογαλία ανέρχεται σε 566 ευρώ και στην Ισπανία 548 ευρώ. Στόχος είναι να μπει η Ελλάδα στις ράγες, ανησυχούμε για την κοινωνική κατάσταση αλλά πρέπει να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα της οικονομίας, μέσω των διαρθρωτικών μέτρων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, επισήμανε.

Φυσικά, απέφυγε να αναφερθεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας, επίσης «μνημονιακής» χώρας, όπου ο κατώτατος μισθός ξεπερνάει τα 1.461 ευρώ (στοιχεία της Εurostat), προφανώς γιατί θα αποδυνάμωνε την επιχειρηματολογία του.

Ερωτηθείς σχετικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου απάντησε ότι δεν πρόκειται για μια ομάδα τεχνοκρατών, αλλά μια κυβέρνηση που αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο. Είναι προφανές ότι θα γίνουν εκλογές για νέα κυβέρνηση, που θα εκλέξει κάποια στιγμή δημοκρατικά ο ελληνικός λαός, ανέφερε, αποφεύγοντας να το προσδιορίσει χρονικά.

Ο εκπρόσωπος «άδειασε» και την επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει η Κομισιόν τη δήλωσή της ότι τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν γίνει πλέον σχέδια. «Τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τα διαβάζουμε στον Τύπο και τα επικαλούνται κάποιοι ιδιωτικοί κύκλοι, δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό της η κ. Δαμανάκη, άλλα εμείς δεν επεξεργαζόμαστε τέτοιο σχέδιο», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Αμαντέο Αλταφάιγ μίλησε για επίδειξη μιας άνευ προηγουμένου αλληλεγγύης των εταίρων  στον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας ότι οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες που στηρίζουν την Ελλάδα είναι φυσικό να ζητούν δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα.

«Η “μπάλα” βρίσκεται πλέον στην περιοχή της Ελλάδας, η οποία έζησε πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και θα έφτανε στην πτώχευση εάν δεν υπήρχαν οι εταίροι της», είπε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν το προκάλεσε η Tρόικα, ούτε το ευρώ, αλλά τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας.

 

Οργή και από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

Η προωθούμενη μείωση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα, προκάλεσε χθες την αντίδραση της Συνοποσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (CES). Η γ.γ. Μπερναντέτ Σεγκόλ σε γραπτή δήλωσή της τονίζει ότι η απόφαση (για τη μείωση του κατώτατου μισθού) που προωθεί η κυβέρνηση υπό την πίεση της Τρόικας καταργεί στην ουσία τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, παραβιάζει τις συμβάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ κινείται και εκτός πλαισίου της συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στην Ευρώπη.

Η  CES χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» αυτήν την εξέλιξη και διαβεβαιώνει ότι θα ασκήσει πιέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα τα προειδοποιήσει για τη σοβαρότητα τέτοιων αποφάσεων. Καταλήγοντας τονίζει ότι η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση και οι εταίροι τής επιβάλλουν κι άλλη λιτότητα, μέσω μιας καταστροφικής πολιτικής χωρίς αύριο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νομιμότητα της μείωσης του κατώτατου μισθού, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν απάντησε   ότι η νομική βάση για τη μείωση του κατώτατου μισθού είναι το ίδιο το Μνημόνιο.

Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες για τον “Ελεύθερο Τύπο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *