Οργασμός πωλήσεων κόκκινων δανείων στις Τράπεζες

Νέο πακέτο κόκκινων δανείων βγάζει στο σφυρί η Alpha Bank, στοχεύοντας σε 800 εκατ. ευρώ, την ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώνει πωλήσεις αντίστοιχων δανείων 180 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δάνεια που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ πουλάει την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank βγάζει στο σφυρί καταναλωτικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ. Στην τελική ευθεία για την πρώτη πώληση δανείων με εξασφαλίσεις οι τράπεζες.

Πώληση πακέτου 750 μη εξυπηρετούμενων δανείων 180 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αρχική ονομαστική αξία 1,6 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη για την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο προγράμματος πώλησης κόκκινων δανείων υπό την επωνυμία «Αμοιβάδα».

Κατά πληροφορίες που μεταδίδει το capital.gr, στην όλη διαδικασια συμμετείχαν 35 οικονομικά funds, μεταξύ των οποίων τα funds Kildare Partners, Davidson Kempner, Bain και Apollo, που έχουν καταλήξει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Την ίδια ώρα, η Alpha Bank πουλάει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει δάνεια και ακίνητα από τον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό κλάδο, στο πλαίσιο αντίστοιχου προγράμματος της τράπεζας με την επωνυμία «Jupiter». Σύμφωνα με τον ίδιο οικονομικό ιστότοπο, η αξία των δανείων αναμένεται να κινηθεί στα 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη βγάλει στο σφυρί κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, με το δικό της πρόγραμμα πώλησης κόκκινων δανείων να ονομάζεται «Earth». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα δάνεια αυτά έχουν ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τεσσάρων «επενδυτικών» funds. Πρόκειται για μία τσέχικη εταιρεία ονόματι APS, την νορβηγική B2 Holdings, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Hoist.

Συνολικά, τα δάνεια που θα πουλήσει η Εθνική Τράπεζα εκτιμώνται σε 300.000 χωρίς εξασφαλίσεις, που αφορούν περί τους 200.000 οφειλέτες. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι μέση οφειλή δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησης είναι επτά χρόνια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τράπεζα ήδη έχει απευθυνθεί στους δανειολήπτες, προτείνοντάς τους οριστική διευθέτηση της οφειλής τους μέσα από κούρεμα που έφτανε το 70%, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ φαίνεται πως στο κάλεσμα αποκρίθηκαν θετικά περί τους 8.000-10.000 οφειλέτες.

Οι προβλέψεις για την τιμή πώλησης των δανείων που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ είναι αποκαρδιωτικές, καθώς θεωρείται πως η τιμή που αναμένεται να πετύχει η τράπεζα θα κινηθεί οριακά υψηλότερα από αυτές που πέτυχαν πρόσφατα Alpha Bank και Eurobank με τα πακέτα «Venus» και «Eclipse», που πωλήθηκαν στο 2,3%-2,4% της αξίας τους. Δηλαδή, η πρώτη κατάφερε να εξασφαλίσει 90 εκατ. ευρώ για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη 45 εκατ. ευρώ για 1,5 δισ. ευρώ.

Η τέταρτη συστημική τράπεζα, Eurobank, αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχες πωλήσεις δανείων έως 10.000 έκαστο μέσα στον προσεχή Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Euro2day, τα κόκκινα δάνεια αυτά αφορούν καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Ακολούθως, στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019, αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα 2 δισ. ευρώ, που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι πρώτες πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις, με τους τραπεζίτες να σημειώνουν πως αναμένουν «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», καθώς θεωρείται πως θα δώσει το στίγμα των αγορών για την αγορά ακινήτων και ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή είναι βεβαιωμένο πως θα περιλαμβάνει απώλειες για τις τράπεζες και η απώλεια τραπεζικών κεφαλαίων θεωρείται σίγουρη.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Οργασμός πωλήσεων κόκκινων δανείων στις Τράπεζες

 • 15/05/2018, 10:52
  Permalink

  Το άρθρο δεν αναφέρει πως νομικά είναι έωλη ως αδύνατη η μεταβίβαση επίδικων απαιτήσεων. Δεν μπορεί δηλ. όταν έχει ήδη ασκηθεί ένδικο βοήθημα από τον/τη δανειολήπτη να υποκατασταθεί ο πιστωτής από τυχόν εκχωρητή. Αφορά αρκετές περιπτώσεις το συγκεκριμένο θέμα.

  Σχολιάστε
  • 15/05/2018, 11:20
   Permalink

   Μην ξεχνάς ότι τα περισσότερα άρθρα, συνήθως είναι τραπεζοάρθρα, γραμμένα κατά παραγγελία, για να τρομοκρατούν τους οφειλέτες.
   Θα μου πεις γιατί τα αναδημοσιεύω τότε.
   Ο αναγνώστης θα πρέπει να έχει μια σφαιρική ενημέρωση για όλα, όσα γράφονται, ανεξάρτητα από που προέρχονται και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.