Ουρές στο Ειρηνοδικείο για τα κόκκινα δάνεια

Ουρές δεκάδων μέτρων έχει δημιουργηθεί έξω από το Ειρηνοδικείο από δανειολήπτες που τρέχουν να προλάβουν να ενταχθούν στις παλιές ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, καθώς από το 2016 θα ισχύουν αυστηρότεροι όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προθεσμία για 170.000 περίπου νοικοκυριά στα οποία το στεγαστικό δάνειο έχει κοκκινίσει, λήγει αύριο, Πέμπτη.

Οι προειδοποιητικές επιστολές και οι προθεσμίες

Μέχρι στιγμής πάντως είναι ακόμα άγνωστο το τι θα πράξει η κυβέρνηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας στους δανειολήπτες η αγωνία των οποίων επιτείνεται από την τακτική των τραπεζών να στέλνουν επιστολές στις οποίες τους καλούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας και χτυπάνε τις πόρτες ακόμα και για δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποστείλει ήδη 500.000 προειδοποιητικές επιστολές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ακόμα και το 1 εκατομμύριο.

Στις προειδοποιητικές επιστολές καλούν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέσα σε 15 ημέρες. Σε περίπτωση που οι δανειολήπτες δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, θα λάβουν και δεύτερη πιο αυστηρή επιστολή. Εάν δεν ρυθμίσουν και σε αυτή την περίπτωση τις οφειλές μέσα σε 15 ημέρες, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας τους.

Αυστηρότερα τα κριτήρια προστασίας από το 2016

Περίπου 400.000 υπολογίζεται ότι είναι τα «κόκκινα» δάνεια από 1.200.000 στεγαστικά. Από αυτά εκτιμάται ότι στον νόμο Κατσέλη θα ενταχθούν τα 170.000 στην περίπτωση που υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής πάντως καθημερινά καταθέτουν αίτηση 150 πολίτες για να οριστεί δικάσιμος ρύθμισης των οφειλών τους. Η εν λόγω αίτηση για να κατατεθεί  περιλαμβάνει συνολικά 17 έγγραφα.

Παράλληλα, με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας οι δανειολήπτες έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Για όσους δεν προλάβουν την παραπάνω προθεσμία από τον Ιανουάριο του 2016 τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία και έτσι θα παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.