Ουρές στο Ειρηνοδικείο για τα κόκκινα δάνεια

Ουρές δεκάδων μέτρων έχει δημιουργηθεί έξω από το Ειρηνοδικείο από δανειολήπτες που τρέχουν να προλάβουν να ενταχθούν στις παλιές ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, καθώς από το 2016 θα ισχύουν αυστηρότεροι όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προθεσμία για 170.000 περίπου νοικοκυριά στα οποία το στεγαστικό δάνειο έχει κοκκινίσει, λήγει αύριο, Πέμπτη.

Οι προειδοποιητικές επιστολές και οι προθεσμίες

Μέχρι στιγμής πάντως είναι ακόμα άγνωστο το τι θα πράξει η κυβέρνηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας στους δανειολήπτες η αγωνία των οποίων επιτείνεται από την τακτική των τραπεζών να στέλνουν επιστολές στις οποίες τους καλούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας και χτυπάνε τις πόρτες ακόμα και για δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποστείλει ήδη 500.000 προειδοποιητικές επιστολές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ακόμα και το 1 εκατομμύριο.

Στις προειδοποιητικές επιστολές καλούν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέσα σε 15 ημέρες. Σε περίπτωση που οι δανειολήπτες δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, θα λάβουν και δεύτερη πιο αυστηρή επιστολή. Εάν δεν ρυθμίσουν και σε αυτή την περίπτωση τις οφειλές μέσα σε 15 ημέρες, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας τους.

Αυστηρότερα τα κριτήρια προστασίας από το 2016

Περίπου 400.000 υπολογίζεται ότι είναι τα «κόκκινα» δάνεια από 1.200.000 στεγαστικά. Από αυτά εκτιμάται ότι στον νόμο Κατσέλη θα ενταχθούν τα 170.000 στην περίπτωση που υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής πάντως καθημερινά καταθέτουν αίτηση 150 πολίτες για να οριστεί δικάσιμος ρύθμισης των οφειλών τους. Η εν λόγω αίτηση για να κατατεθεί  περιλαμβάνει συνολικά 17 έγγραφα.

Παράλληλα, με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας οι δανειολήπτες έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Για όσους δεν προλάβουν την παραπάνω προθεσμία από τον Ιανουάριο του 2016 τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία και έτσι θα παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *