Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα έρχεται, φεύγουν ΦΠΑ και χαράτσι μέσω ΔΕΗ

Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Ο νέος ενιαίος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,15%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας.

Στην κλίμακα του φόρου αυτού δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά 7 – 8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές. Ο φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων που μπορεί να κατέχει ένας φορολογούμενος, δηλαδή σπίτια, καταστήματα, λοιπά κτίσματα, αγρούς, αγροτεμάχια, οικόπεδα και λοιπές εδαφικές εκτάσεις, είτε εντός είτε εκτός σχεδίων πόλεων. Επιπλέον ο νέος φόρος θα επιβαρύνει και τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό διάφορες μορφές εταιρειών.

Οι επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων αυτών θα υπολογίζονται με ξεχωριστή κλίμακα, στην οποία επίσης δεν θα υπάρχει αφορολόγητο.

Συνολικά περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο, από το 2013 και μετά, φόρους συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, ενώ περίπου 200.000 νομικά πρόσωπα θα καλούνται να πληρώνουν φόρους 500 εκατ. ευρώ για την ακίνητη περιουσία τους.

Πηγή: Λογιστικό Γραφείο TaxPlusInvest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *