Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • Nemesis on Forum: Γενική συζήτηση 12Αν "...αυτός που θα αγοράσει το 50% εννοείτε ότι θα αναλάβει και το υπόλοιπο εξόφλησης του δανείου..." η Τράπεζα θα δεχθεί την πώληση. . Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι…
  • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12το σπίτι είναι με στεγαστικό, στην ίδια τράπεζα που είναι το στεγαστικό έχω αφήσει απλήρωτες κάρτες εγώ, χρέη από κάρτες και δάνεια έχω μόνο εγώ και όχι η γυναίκα μου,…
  • Nemesis on Forum: Γενική συζήτηση 12Φίλε no more, 1. Αν το σπίτι είναι σε υποθήκη λόγω δανείου (υποθέτω στεγαστικό) τότε πρέπει να δεχτεί την πώληση η Τράπεζα όπου η υποθήκη και το χρέος μεταφέρεται στον…
  • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12κάτι ακόμα, όταν λένε ότι μπορούν να καλούν μια φορά ανά 2η μέρα, εννοούν εργάσιμη μέρα;; δηλαδή άμα σε καλέσουν παρασκευή μπορούν να ξανακαλ΄σεουν δευτέρα;; ή θα πρέπε…
  • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12καλησπέρα, ζήτησα και πήρα το αρχείο κλήσεων από εισπρακτική εταιρία, λείπουν πολλές κλήσεις γιατί κάνω και εγώ ηχογραφήσεις αλλά έχω μέσα στο αρχείο τους 2 κλήσεις απα…
  • tleon on Forum: Γενική συζήτηση 12Δηλαδή την πάτησε ο φίλος μου...
Minilink

Ο μύθος της εσωτερικής υποτίμησης

Τα οριζόντια μέτρα μείωσης μισθών – συντάξεων και ευρύτερης περιοριστικής πολιτικής, που έχουν επιβληθεί κατ΄ επανάληψη τα τελευταία δύο χρόνια, ελήφθησαν γιατί βασικός στόχος της τρόικας ήταν – λέει – να επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση. Δηλαδή, να υποχωρήσει το εισόδημα του μέσου καταναλωτή, μαζί και η αγοραστική του δύναμη, ώστε να πέσουν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιτεύχθηκε, όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα ;

Όχι.

Γιατί ;

Επειδή – μεταξύ άλλων – οι φόροι είτε διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα (άμεσοι), είτε αυξήθηκαν κατακόρυφα (έμμεσοι, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση), αλλά και επειδή κάποιοι επιχειρηματίες αρνούνται να μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους.

Από πού προκύπτει αυτό;

Πρώτον, από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει στο 1,4% το Μάιο, όμως, 18 ομάδες βασικών προϊόντων και υπηρεσιών ανατιμήθηκαν υψηλότερα του δείκτη τιμών καταναλωτή !

Δεύτερον, από τα όσα συμβαίνουν στην αγορά καθημερινά. Παραθέτω δύο περιστατικά, που βίωσα μέσα σε αυτούς τους 24 μήνες :

Περιστατικό Νο 1. Άνοιξη 2011. Σταματάω στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς μου. Παραγγέλνω σουβλάκια και την ώρα, που πάω να πληρώσω, ανακαλύπτω ότι οι τιμές έχουν ανέβει κατά 10 – 20 λεπτά ανά τεμάχιο !

«Μα, είναι δυνατόν ; Αντί να πέφτουν οι τιμές, εσύ τις ανεβάζεις ;», ρώτησα εκνευρισμένος τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

«Τι να κάνω ; Ο ΦΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκε. Το ενοίκιο δεν έχει μειωθεί. Τα κόστη μου παραμένουν υψηλά. Πόσο άλλο πια να απορροφώ όλα αυτά τα έξοδα ; Δεν βγαίνω !», μου απάντησε αγανακτισμένος.

Περιστατικό Νο 2. Καλοκαίρι 2012. Βρίσκομαι σε ταβέρνα, που πηγαίνω συχνά. Ο ιδιοκτήτης μου φέρνει τον καινούριο κατάλογο. Έχει μειώσει τις επιλογές, αλλά και τις τιμές. Κατανοητό μέχρι εδώ. Παραγγέλνουμε πιάτα, που τρώμε συνήθως. Μόλις έρχεται το πρώτο από όλα, συνειδητοποιώ ότι η ποσότητα είναι αισθητά μειωμένη.

«Η μερίδα είναι μικρότερη. Δεν ήταν έτσι πριν», του λέω.

«Το ξέρω. Δίκιο έχεις, αλλά έχω μειώσει τις τιμές», μου απαντάει.

«Άρα, δεν μείωσες τις τιμές», ανταπαντώ.

«Γιατί το λες αυτό ;», σπεύδει να πει.

«Επειδή ‘μειώνω τις τιμές’ σημαίνει ότι το κάνω στο ίδιο προϊόν και στην ίδια ποσότητα. Αν προσφέρω κάτι σε χαμηλότερη τιμή, αλλά και σε μικρότερη ποσότητα, τότε δεν ρίχνω την τιμή. Απλώς, πουλάω κάτι άλλο σε άλλη τιμή», επιχειρηματολόγησα.

Χαμογέλασε και αποσύρθηκε στην κουζίνα.

Νεκτάριος Β. Νώτης

[sc:Πηγή id=”http://www.24h.gr/section/apopseis/o-muthos-tis-esoterikis-upotimisis” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to Ο μύθος της εσωτερικής υποτίμησης

  • begar

    Γιατί, υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί να γίνει εσωτερική υποτίμηση;

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>