Ο μύθος της εσωτερικής υποτίμησης

Τα οριζόντια μέτρα μείωσης μισθών – συντάξεων και ευρύτερης περιοριστικής πολιτικής, που έχουν επιβληθεί κατ΄ επανάληψη τα τελευταία δύο χρόνια, ελήφθησαν γιατί βασικός στόχος της τρόικας ήταν – λέει – να επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση. Δηλαδή, να υποχωρήσει το εισόδημα του μέσου καταναλωτή, μαζί και η αγοραστική του δύναμη, ώστε να πέσουν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιτεύχθηκε, όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα ;

Όχι.

Γιατί ;

Επειδή – μεταξύ άλλων – οι φόροι είτε διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα (άμεσοι), είτε αυξήθηκαν κατακόρυφα (έμμεσοι, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση), αλλά και επειδή κάποιοι επιχειρηματίες αρνούνται να μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους.

Από πού προκύπτει αυτό;

Πρώτον, από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει στο 1,4% το Μάιο, όμως, 18 ομάδες βασικών προϊόντων και υπηρεσιών ανατιμήθηκαν υψηλότερα του δείκτη τιμών καταναλωτή !

Δεύτερον, από τα όσα συμβαίνουν στην αγορά καθημερινά. Παραθέτω δύο περιστατικά, που βίωσα μέσα σε αυτούς τους 24 μήνες :

Περιστατικό Νο 1. Άνοιξη 2011. Σταματάω στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς μου. Παραγγέλνω σουβλάκια και την ώρα, που πάω να πληρώσω, ανακαλύπτω ότι οι τιμές έχουν ανέβει κατά 10 – 20 λεπτά ανά τεμάχιο !

«Μα, είναι δυνατόν ; Αντί να πέφτουν οι τιμές, εσύ τις ανεβάζεις ;», ρώτησα εκνευρισμένος τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

«Τι να κάνω ; Ο ΦΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκε. Το ενοίκιο δεν έχει μειωθεί. Τα κόστη μου παραμένουν υψηλά. Πόσο άλλο πια να απορροφώ όλα αυτά τα έξοδα ; Δεν βγαίνω !», μου απάντησε αγανακτισμένος.

Περιστατικό Νο 2. Καλοκαίρι 2012. Βρίσκομαι σε ταβέρνα, που πηγαίνω συχνά. Ο ιδιοκτήτης μου φέρνει τον καινούριο κατάλογο. Έχει μειώσει τις επιλογές, αλλά και τις τιμές. Κατανοητό μέχρι εδώ. Παραγγέλνουμε πιάτα, που τρώμε συνήθως. Μόλις έρχεται το πρώτο από όλα, συνειδητοποιώ ότι η ποσότητα είναι αισθητά μειωμένη.

«Η μερίδα είναι μικρότερη. Δεν ήταν έτσι πριν», του λέω.

«Το ξέρω. Δίκιο έχεις, αλλά έχω μειώσει τις τιμές», μου απαντάει.

«Άρα, δεν μείωσες τις τιμές», ανταπαντώ.

«Γιατί το λες αυτό ;», σπεύδει να πει.

«Επειδή ‘μειώνω τις τιμές’ σημαίνει ότι το κάνω στο ίδιο προϊόν και στην ίδια ποσότητα. Αν προσφέρω κάτι σε χαμηλότερη τιμή, αλλά και σε μικρότερη ποσότητα, τότε δεν ρίχνω την τιμή. Απλώς, πουλάω κάτι άλλο σε άλλη τιμή», επιχειρηματολόγησα.

Χαμογέλασε και αποσύρθηκε στην κουζίνα.

Νεκτάριος Β. Νώτης

[sc:Πηγή id=”http://www.24h.gr/section/apopseis/o-muthos-tis-esoterikis-upotimisis” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο μύθος της εσωτερικής υποτίμησης

 • 29/06/2012, 09:22
  Permalink

  Γιατί, υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί να γίνει εσωτερική υποτίμηση;

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.