Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

«Πέταξαν» ήδη €2 δισ. από τις τράπεζες στην Κύπρο

Μίνι πανικός επικρατεί στα ΑΤΜ των τραπεζών στην Κύπρο, μετά την απόφαση-έκπληξη του Eurogroup για «κούρεμα» έως 9% στις καταθέσεις. Το κεντρικό σύστημα αναλήψεων είναι κλειστό, αλλά πολλοί καταθέτες σπεύδουν να αποσύρουν ποσά μέσω των ΑΤΜ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα. Πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν υπολογισμούς, ότι μέχρι στιγμής από το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν ήδη αποσυρθεί περί τα 2 δισ. ευρώ.

Αυτό μέσα σε λίγες μόλις ώρες και με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η κάθε κάρτα  δεν επιτρέποει αναλήψεις άνω των 800 ευρώ ημερησίως.

Κανονικά  λειτουργούν και οι χρεωστικές κάρτες αγορών, ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεσμεύει περί το 10% του υπολοίπου των καταθέσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το «εναλλακτικό» σενάριο» που συζητήθηκε στο Eurogroup, αφορούσε «κούρεμα» έως και 40% στις καταθέσεις μόνο των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Εν τω μεταξύ, τα «αρχηγεία» των τραπεζών «έχουν πάρει φωτιά», με τα διοικητικά τους συμβούλια να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες  συσκέψεις από το πρωί, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν με βάση τα νέα δεδομένα.

Η αβεβαιότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, με την κοινή γνώμη να περιμένει εναγωνίως να διαπιστώσει, εάν η απόφαση του Eurogroup θα μπορέσει να ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή μέχρι τη Δευτέρα, που είναι ημέρα αργίας.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση του ΑΚΕΛ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος μέχρι την ψηφοφορία στη Βουλή.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

5 Σχόλια «Πέταξαν» ήδη €2 δισ. από τις τράπεζες στην Κύπρο

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  Τα σύννεφα πλησιάζουν προς τα δω! Από Τρίτη προβλέπω -αρχικά- ήπιες αναλήψεις, αλλά μόλις γίνει κανά μπραφ του τέστειν νέα μέτρα και διασύνδεση της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες, κοσμοσυρροή. Να μου θυμηθείτε, ότι τότε, ξαφνικά, τα ΜΜΕ θα αρχίσουν να προβάλλουν πρώτη ζώνη ιστορίες γιας δράκους και μάγισσες, όπως βροχή από ληστείες και διαρρήξεις σε σπίτια (…). Να είστε προετοιμασμένοι.

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  Νομοτελειακά βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει επέκταση του “κουρέματος” των κυπριακών καταθέσεων και πέραν του 6,75% για τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 9,9% για ποσά από 100.001 ευρώ και πάνω από δεύτερη απόφαση του Eurogroup, μετά την διαρροή του κλίματος και των όσων λέχθηκαν στο 12ωρο Eurogroup.
  “Όταν ποινικοποιούν το γεγονός ότι οι καταθέσεις της Κύπρου είναι επτά φορές μεγαλύτερες από το ΑΕΠ του κράτους και δήθεν αυτό δεν είναι σωστό και χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως “πλυντήριο” της Ευρώπης” και ο Σόϊμπλε εκφράζει δήθεν αδιαφορία για το αν θα βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη, τότε το δεύτερο “κούρεμα” είναι πολύ κοντά και θα είναι στο ύψος ή και πιο “βαθύ” του σημερινού” έλεγε πολύ γνωστός Έλληνας χρηματιστής στο defencenet.gr.
  Αλλά όλα δείχνουν ότι σε λίγο κάτι ανάλογο έρχεται και στην Ελλάδα και μάλιστα φαίνεται ότι αυτό έρχεται πολύ σύντομα και με το δίλημμα έτοιμο: “Θέλετε κούρεμα καταθέσεων ή μείωση μισθών και συντάξεων;”.
  Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα λανσάρει η τρόικα το ερχόμενο καλοκαίρι ή και ενωρίτερα, δεδομένης τις αποτυχίας όλων των εισπρακτικών μέτρων. Τα περίπου 180 δισ. των ελληνικών καταθέσεων θα είναι, κατά τα φαινόμενα η δεξαμενή που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας!
  Και επειδή στην χώρα λίγοι πλέον, συγκριτικά, έχουν σοβαρές καταθέσεις και οι πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν μισθούς και συντάξεις, αυτό θα περάσει και πολύ πιο εύκολα απ’ότι πιστεύεται. Το ύψος του “κουρέματος” θα εξαρτηθεί από την ανάγκη σε ρευστότητα που θα έχει προκύψει το καλοκαίρι.
  Οι τραπεζίτες στην Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή τρομοκρατημένοι από την παγκόσμιας πρωτοτυπίας απόφαση την οποία την χαρακτηρίζουν “τρομακτικά επικίνδυνη”: “Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους” αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στο BHMA και η απάντηση είναι απλή : Κανένας και τίποτα….
  Ηδη την Τρίτη αναμένεται φρενίτιδα αναλήψεων από της κυπριακές τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν στην Ελλάδα. Λαϊκή, Κύπρου κλπ, θα κάνουν πολύ καιρό να συνέλθουν.
  Ότι και να λάει ο Στουρνάρας περί “εγγύησης καταθέσεων”, ή ο Ο.Ρεν ότι “Δεν θα ξανασυμβεί”. Ποιος τους πιστεύει μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί
  Η ουσία είναι ότι οι Έλληνες καταθέτες στην Κύπρο θα χάσουν κάπου 1,5 δισ. ευρώ και ότι η μόνη ασφάλεια για τις καταθέτες σε Ελλάδα και Κύπρο δείχνει ότι βρίσκεται σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης…

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ…
  Όλα τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια εξέλιξη που δεν έχει προηγούμενο και από το ύφος των περισσοτέρων σχολίων ουδείς αναλυτής φαίνεται να θεωρεί την εξέλιξη θετική!
  «Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει χαρακτηριστικά το Reuters, σημειώνοντας πως το “χαράτσι” στις κυπριακές καταθέσεις είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Στο ρεπορτάζ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο.
  “Σοκ στην Κύπρο – οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» γράφει το BBC.
  Ακόμα και τα γερμανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την εξέλιξη με σκεπτικισμό: η Sueddeutsche Zeitung γράφει: «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν».
  Ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «μίνι έφοδο στις τράπεζες της Κύπρου».
  Η γαλλική Le Monde κάνει λογοπαίγνια γράφοντας πως “ο πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι Κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)”.
  Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις της είναι μεγαλύτερες από την πραγματική της οικονομία επισημαίνει το CNN, ενώ οι Financial Times γράφουν για “σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις”. Και συμπληρώνει: «Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο την Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο»…
  «H Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση» γράφει και η ιστοσελίδα της El Pais. Mε αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτου των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ».
  «Άδικη και μυωπική» θεωρεί την απόφαση του Eurogroup ο Economist, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο ξυπνά και πάλι ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης.

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  H Κύπρος βράζει: «Πρόκειται για ατιμωτική ενέργεια που  δεν μπορεί παρά να συγκριθεί ως προς το ποιόν της αντιλήψεως με την εκτροπή που εκτέλεσε με εντολές ξένων κέντρων και του τυράννου Δημήτρη Ιωαννίδη ο ανεκδιήγητος Νικόλαος Σαμψών στις 15 Ιουλίου 1974», σχολίασε στο dfencenet.gr αξιωματούχος της Κύπρου για την απόφαση του Eurogroup που διαλύει τον ιστό της τραπεζικής οικονομίας, το τραπεζικό της σύστημα με την αρπαγή μέχρι 10% των καταθέσεων.
   
  Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από την κοινή γνώμη, πυρ και μανία είναι τόσο η αντιπολίτευση, όσο και παραδοσιακά στελέχη του «Δημοκρατικού Συναγερμού» που μετέχουν στην κυβέρνηση.
   
  Το υπουργικό συμβούλιο που έχει ανακοινωθεί αναμένεται να είναι θυελλώδες. Δεν αποκλείεται μάλιστα απ’ αυτό να κριθεί το μέλλον του κ. Αναστασιάδη στο τιμόνι της Κύπρου.
   
  Κατά τη δεκάωρη διαπραγμάτευση υπήρξαν ρίξεις και εμπλοκές που έφεραν σε δύσκολο σημείο τους κυρίους Αναστασιάδη και Σαρρή, οι οποίοι απείλησαν ακόμα και με αποχώρηση.
   
  Απορίες ωστόσο προκαλούν σχόλια από τουρκικές πηγές για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, οι οποίες προσβάλουν το κοινό αίσθημα στη Λευκωσία και φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ που παρακολούθησαν τις εργασίες της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά ήθελε πάση θυσία να εγκλωβίσει σε ένα αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να περάσει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της.
   
  Λέγεται πως οι Ευρωπαίοι έκαναν τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή να αισθανθεί άβολα όταν άφησαν υπονοούμενα μέχρι και το «αμαρτωλό παρελθόν του». Τον Οκτώβριο του 2011 ο M.Σαρρής συνελήφθη επ’ αυτοφόρω σε ομοφυλοφιλικό όργιο με Τουρκοκυπρίους, δύο ανήλικους 15 ετών κι έναν 18χρονο. Η κατοχικές δυνάμεις είχαν φροντίσει να δώσουν έκταση στο γεγονός με την συληψή του και την προσαγωγή του στο “δικαστήριο” του «Αττίλα».
   
  Αυτόν που τον κρατάνε όλοι  “από παντού” τον έκανε υπουργό Οικονομικών ο Ν.Αναστασιάδης για να “διαπραγματευθεί” το Μνημόνιο. Γιατί άραγε;
   

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  AΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – Αναμετάδωση:
  Η κλοπή των κυπριακών καταθέσεων με την απόφαση του Eurogroup oλοκληρώνει την εθνική απαξίωση του Ελληνισμού που ξεκίνησε από την ένταξη στο Μνημόνιο το 2009. Η Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η Κύπρος παύει να υφίσταται ως οικονομική οντότητα (καθώς η οικονομία της ήταν δομημένη επάνω στις υπηρεσίες που προσέφερε ως χρηματοοικονομικό κέντρο) την στιγμή που ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίων!
  Ποιος θα εμπιστευθεί χρήματα ξανά σε μια τράπεζα η οποία του κλέβει το 10% ή ακριβέστερα επιτρέπει να του κλέψουν 10%;
  Είναι και ένα μήνυμα προς τους διεθνείς διακινητές κεφαλαίων να αποφεύγουν τέτοιες επιλογές και να εμπιστεύονται τις αποστειρωμένες ευρωπαϊκές τράπεζες που ελέγχονται φυσικά στο σύνολό τους από μυστικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες δίωξης οικονομικών κερδών από δραστηριότητες που δεν εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
  Ένας άλλος από τους βασικούς στόχους του “κουρέματος” είναι οι ρωσικές καταθέσεις που είναι στο  νησί και ανέρχονται περίπου στο 40% του συνόλου των καταθέσεων και είχαν εξασφαλίσει πλούτο και ευημερία στην Κύπρο, αλλά είχαν εξασφαλίσει και “ασπίδα” προστασίας στο νησί:
  Η Μόσχα “καίγεται” για την ασφάλεια των καταθέσεων αυτών. Ίσως όχι ο υπουργός Οικονομικών της ή ο διοικητής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας της, αλλά οι χιλιάδες εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι, κάποιοι από τους οποίους είναι μέλη της Δούμα και αυτοί που ελέγχουν την Ρωσία και στηρίζουν τον Β.Πούτιν.
  Την Τρίτη όταν θα έχουν χάσει το 10% των κεφαλαίων τους μέσα σε μια νύχτα και με ανοικτό το “κούρεμα” των καταθέσεων σε ένα επιπλέον ποσοστό 10% (έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο χθες. αφού αρχικά είχε ξεκινήσει η συζήτηση από το … 40% και εν συνεχεία ειπώθηκε “Ξεκινάμε από 10% και βλέπουμε”) θα χαθεί και αυτή η “ασπίδα”…
  Τα κεφάλαια της Κύπρου – ακόμα και των πλουσίων Κυπρίων – “σπρώχνονται” στο Λιχτενστάϊν, στο Λουξεμβούργο, στην Βουλγαρία κλπ για να ελέγχονται απόλυτα από την τρόικα. Και όλα αυτά για να βρεθούν 10 δισ. και να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν στην Κύπρο τα ελληνικά “κουρέματα”.
  Το αποτέλεσμα είναι ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικωνθεί σε τέτοιο βαθμό που από το χαμηλότερο έλλειμμα της Ευρωζώνης, θα “καταφέρει” να είναι στο 100% το 2020. Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι ποιος θέλει να ανήκει σε μια τέτοια οικονομική κοινότητα και ποιος θέλει να έχει τέτοια νομισματικά “δεσμά” και για ποιο λόγο από την στιγμή που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η εξαθλίωση.
  Φυσικά, όπως προαναφέραμε όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που στην ΑΟΖ της Κύπρου εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ευρώπης και εξασφαλίζουν στο δεύτερο ελληνικό κράτος όχι απλά ευημερία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά πλούτο μυθικό, ανώτερο κατα κεφαλήν εισόδημα και από την Νορβηγίας.
  Αν λοιπόν η Κύπρος έφτανε στην τιτλοποίηση των κοιτασμάτων ή ακόμα καλύτερα στην έναρξη εξόρυξης με μια υγιή οικονομία και με τις τραπεζικές δομές που είχε μέχρι χθες, απλά δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, όπως θα ελεγχθούν τώρα 100% αν δεν αλλάξει κάτι (υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στην Κύπρο που μπορούν να συμπαρασύρουν υπό προϋποθέσεις την προδοτική κυβέρνηση Αναστασιάδη) τα κοιτάσματα.
  Είναι χαρακτηριστικό της όλης διαδικασίας ότι η τρόικα αρνήθηκε κάθετα να δεχθεί να συμπεριλάβει τα βέβαια μελλοντικά έσοδα της Κύπρου από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στον υπολογισμό του Μνημονίου για ευνόητους λόγους φυσικά.
  Αλλά εδώ ανακύπτουν και ευθύνες για την κυβέρνηση Χριστόφια γιατί 18 μήνες μετά τον εντοπσμό των κοιτασμάτων δεν προχώρησε στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα επέτρεπε την τιτλοποίηση των κοιτασμάτων… Και το ερώτημα είναι γιατί;

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>