Παγωμένοι και το 2013 οι πλειστηριασμοί

Την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και το 2013 αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται εμπλοκή στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τραπεζών για τη ρύθμιση των δανείων.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μιλώντας στον «Ε.Τ.» ήταν κατηγορηματικά ότι«είναι απόφαση της κυβέρνησης να ανανεωθεί η αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων». Είχαν προηγηθεί χθες, το πρωί οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ.Νότη Μηταράκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση της ρύθμισης για αναστολή των πλειστηριασμών στα ακίνητα.

Ασυμφωνία

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της ασυμφωνίας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργείου και των τραπεζών στο να βρεθεί κοινός τόπος για τις ρυθμίσεις των δανείων, που θα αποτελέσουν «ανάσα» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στον «Ε.Τ.» ότι ενώ υπήρχε καταρχήν συμφωνία στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, τις τελευταίες ημέρες η διαδικασία απειλείται, με το υπουργείο Ανάπτυξης να «χρεώνει» στις τράπεζες υπαναχώρηση. «Δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν. Άλλες τράπεζες δεν επιθυμούν καθόλου να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση και άλλες επιμένουν στις δικές τους προτάσεις», σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πάγια αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία είχε ξεκαθαρίσει στους τραπεζίτες από την πρώτη στιγμή είναι ότι «αν επιθυμούν λύση στο θέμα των πλειστηριασμών, τότε θα φροντίσουν να δεχθούν διευκολύνσεις για τη ρύθμιση δανείων και την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Ωστόσο, οι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι αφού καταλαγιάσει η αναστάτωση από το θέμα των πλειστηριασμών, τα πιστωτικά ιδρύματα θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια που η αύξηση των επισφαλειών και ο κίνδυνος να γίνει πιο εκρηκτική η κατάσταση με τα επικείμενα επώδυνα μέτρα, δεν αφήνουν περιθώρια για λεονταρισμούς.

Ευνοϊκές παρεμβάσεις

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της για αντιστοιχία της δόσης στο 30% του εισοδήματος, θέτοντας ωστόσο ένα «πλαφόν» στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης, συνδέοντάς το και με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, οι επιτελείς του υπ. Ανάπτυξης σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βελτιωτικές πρωτοβουλίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο «Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φαίνεται ότι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί πως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι οφειλέτες μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη και ταχύτερη ρύθμιση για τη μείωση των χρεών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Σκορδάς στη Βουλή, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί. Ήδη 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησαν σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ρύθμισης των δανείων είχε εκκινήσει και ο διάλογος για τους πλειστηριασμούς, για τους οποίους ισχύει απαγόρευση από το 2008 για πρώτη κατοικία. Ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης αρνούνταν την πλήρη απελευθέρωσή τους και εξεταζόταν η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό, το οποίο σήμερα είναι στις 200.000 ευρώ.

Οι δικαστικές ρυθμίσεις

40.000 αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν υποβληθεί στις τράπεζες

27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια

5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί στα Ειρηνοδικεία

3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησαν σε ρυθμίσεις

0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους

1 στις 2 υποθέσεις που είχαν θετική έκβαση για τον δανειολήπτη κατέληξαν σε κούρεμα του συνολικού χρέους κατά 60% κατά μέσο όρο

1.500 αιτήσεις απορρίφθηκαν

Ρόη Χάϊκου, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *