«Παγώνουν» την περιουσία του Βγενόπουλου

Απρόσμενη τροπή πήρε η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο καθώς το επαρχιακό δικαστήριο της λευκωσίας αποφάσισε το πάγωμα τον περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Ευθύμιου Μπουλούτα και του Κυριάκου Μάγειρα μέχριτου ποσού των 3,79 δισ. στο πλαίσιο της διερεύνησης των ευθυνών που οδήγησαν την τράπεζα σε κατάρρευση. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, ως Αρχή Εξυγίανσης, ενημερώθηκε για τα διατάγματα από την ειδική διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, Άντρη Αντωνιάδου.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει την κόντρα ενώ δείχνει την πρόθεση των κυπριακών αρχών να αποδώσουν ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο της κάθαρσης ώστε να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Η απόφαση για το «πάγωμα» εκδόθηκε μετά την κατάθεση αγωγής από την κρατική πλέον Λαϊκή Τράπεζα, στα κυπριακά δικαστήρια για ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Στην αγωγή της η Λαϊκή επιφυλάσσεται να προσδιορίσει τους ισχυρισμούς και τη ζημία της σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του ισχυρού άντρα της MIG, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα διατάγματα εκδόθηκαν «χωρίς καμία ακρόαση των εναγομένων» και επιπλέον «δεν μπορούν να εκτελεστούν εκτός Κύπρου.

Προσθέτει μάλιστα ότι έχει ήδη ορισθεί για τις 11 Ιουνίου συζήτηση για την ανάκληση των διαταγμάτων.

Η απάντηση Βγενόπουλου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε ενδιάμεσα διατάγματα για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων «χωρίς καμία ακρόαση των εναγομένων και τα διατάγματα αυτά δεν μπορούν να εκτελεσθούν εκτός Κύπρου» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ήδη, προσθέτει, η συζήτηση για την ανάκληση των διαταγμάτων έχει ορισθεί για τις 11 Ιουνίου 2013.

Και μόνον από τα ποσά που αναφέρονται στα διατάγματα προκύπτει ότι οι ενέργειες «που εκπορεύονται από την κρατική Λαϊκή Τράπεζα στερούνται σοβαρότητος» υποστηρίζει ο κ. Βγενόπουλος.

Επίσης, στη δήλωσή του σημειώνει ότι για τις ανταγωγές αποζημίωσης που θα καταθέσουν οι ζημιωθέντες από αυτές «τις καταχρηστικές και μονομερείς ενέργειες, η υπό εκκαθάριση κρατική Λαϊκή Τράπεζα έχει καταθέσει στο Δικαστήριο ως εγγύηση 200.000 ευρώ».

Εξάλλου, η MIG με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η αγωγή, η οποία κατετέθη στα αναρμόδια Κυπριακά δικαστήρια και όχι στα Ελληνικά, παρόλο που η MIG είναι Ελληνική εταιρεία εδρεύουσα στην Ελλάδα και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι πλήρης νομικών αυθαιρεσιών και ακροβασιών, με προφανή στόχο την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της νόμιμης απαίτησης της MIG που θα κριθεί από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *