Παραμένει στα 100 δισ. ευρώ η «τορπίλη» των προβληματικών δανείων

Ένας από τους λόγους που οι τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει ράλι τελευταία είναι το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια καθώς πλέον έχουν νομοθετηθεί σχεδόν όλα τα εργαλεία τόσο για την πώληση ή διαχείρισή τους όσο και για τον εντοπισμό των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Παρ’ όλα αυτά, όσο και αν μειώνεται ο τεράστιος όγκος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στους τραπεζικούς ισολογισμούς και οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν τους στόχους, ο συνολικός «λογαριασμός» για τους πολίτες παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, η ελληνική αγορά προβληματικών δανείων είναι η 4η μεγαλύτερη σε όγκο στην Ευρώπη καθώς προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των NPEs, δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα στο ενεργητικό των τραπεζών, ενώ περίπου 20 δισ. ευρώ είναι εκτός ενεργητικού. Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν αναλάβει οι 17 εταιρείες διαχείρισης που μέχρι στιγμής έχουν λάβει άδεια και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Μέσα στην επόμενη τριετία και έως το τέλος του 2021, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ να μειώσουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων χαμηλότερα από το 20%. Στα αναθεωρημένα πλάνα, μάλιστα, που υπέβαλαν στον SSM στα τέλη Μαρτίου, δεσμεύτηκαν να πουλήσουν δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία αγορά που θα ξεπερνάει τα 50 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, ποσό που δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί.

Και αυτό γιατί αν οι τράπεζες αποφασίσουν να κινηθούν πιο επιθετικά θα προσπαθήσουν να μειώσουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων σε επίπεδα που συγκλίνουν με την υπόλοιπη Ευρώπη, ήτοι αρκετά χαμηλότερα από το 10%. 

Ακόμη όμως και αν οι τράπεζες καταφέρουν να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνεια, αυτά θα παραμείνουν στην οικονομία και θα αποτελούν ασφυκτική θηλιά για τους δανειολήπτες. Και μπορεί οι τράπεζες να ανακάμψουν και να είναι έτοιμες – όπως δηλώνουν και σήμερα – να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, αλλά αν δεν αποπληρωθεί ένα σημαντικό μέρος των 100 δις. ευρώ τότε δεν θα… υπάρχουν επιλέξιμοι δανειολήπτες για να πάρουν δάνεια. Εύλογα, λοιπόν, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα καθυστερήσει και θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. 

Αν η Ελλάδα καταφέρει να ανεβάσει ταχύτητα και να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 4% και 5%, τότε η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει αρκετά για να οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών, με αποτέλεσμα να «πρασινίσουν» πιο εύκολα τα προβληματικά δάνεια. 

Στον αντίποδα, αν η ανάπτυξη κορυφωθεί φέτος ή του χρόνου, όπως προβλέπουν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές και μετά η οικονομία δεν καταφέρει να σημειώσει «ξέσπασμα» αλλά αναπτύσσεται με ρυθμούς πέριξ του 1% ή 1,5%, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Τα «κόκκινα» δάνεια θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια να επιβαρύνουν τους πολίτες και οι εταιρείες διαχείρισης θα εγκλωβιστούν σε έναν φαύλο κύκλο αφού δεν θα μπορούν εύκολα να βρουν λύσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως, ωστόσο, ανέφεραν στελέχη που δραστηριοποιούνται στην αγορά διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, η λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων θα δράσει εξυγιαντικά στην αγορά και στην οικονομία, δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός τους είναι να ξεκαθαρίσει την αγορά και να επιτρέψει στις εταιρείες που είναι βιώσιμες να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν την υγιή λειτουργία τους και παράλληλα να εντοπισθούν όσες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. 

Επιπλέον, μέσα από τις βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρει στους δανειολήπτες πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος τόσο της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, όσο και του τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης, μέσα από τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων που αντικειμενικά θα προκύψουν, θα ακολουθήσουν επιπλέον επενδύσεις επισκευών/αναβάθμισης των ακινήτων, που θα ωφελήσουν στο σύνολό τους την ελληνική οικονομία.

Οι εταιρίες αυτές σήμερα απασχολούν περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία των στελεχών να προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα. Παράλληλα, με την ανάπτυξη της αγοράς αυτής των διαχειριστών έχει αναπτυχθεί επιπρόσθετα και ένας κλάδος υποστηρικτικών υπηρεσιών πχ. συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιριών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, Εκτιμητών ακινήτων, Real Estate, Μηχανικών κτλ. που υποστηρίζει τις εργασίες των διαχειριστών, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Παραμένει στα 100 δισ. ευρώ η «τορπίλη» των προβληματικών δανείων

  • 24/04/2019, 22:38
    Permalink

    Μάλιστα. Έρχεται η ανάπτυξη. Με μισθούς Ζιμπάμπουε και Βουλγαρίας. Θα απορροφηθεί και εργατικό δυναμικό. Τώρα εγώ γιατί στα 51 μου έμεινα άνεργος, μόνο η ανάπτυξη θα ξέρει.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.