Παρατείνεται το «λουκέτο» στα δικαστήρια έως τις 15 Μαΐου – Ποιες δίκες επιτρέπονται

Με μέτρα ασφαλείας οι συνεδριάσεις λόγω της πανδημίας

Την απόφαση να παραταθεί το «λουκέτο» στα δικαστήρια έως τις 15 Μαΐου πήραν σήμερα Σάββατο οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με το ethnos, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση διατηρείται το καθεστώς αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων που είχε αποφασιστεί με τις ακόλουθες αλλαγές:

α) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια επιτρέπεται από 6.5.2020 η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμφανιστούν στο ακροατήριο

β) στα πολιτικά δικαστήρια επιτρέπονται οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση, Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού και τις ανακλήσεις αυτών.

Τέλος, λαμβάνεται μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων δημοσίας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση έκανε λόγο για σειρά μέτρων ασφαλείας στους χώρους των δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα:

  • σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και στους συνηγόρους και διαδίκους
  • σύσταση για χρήση και παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους
  • τήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο
  • εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων καθορισμός του ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων με ένα άτομο ανά δέκα τ.μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *