Πεδίο μάχης οι τράπεζες

Σε κατάσταση εμφράγματος βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς οι μάχες ηγεσίας που είχε εγκαίρως επισημάνει το sofofkleousin.gr τώρα εντείνονται. Οι συγκρούσεις ηγετικών στελεχών στις τράπεζες –εμπλέκοντας μετόχους, ακόμα και την κυβέρνηση- προκαλούν δυσλειτουργία σε ολόκληρο το σύστημα και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος από την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Η φωτιά στο top management των τραπεζών αναμένεται όμως να περάσει και στα στελέχη στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων business plans, που προβλέπουν –μεταξύ άλλων- μείωση κόστους, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και απολύσεις.

Ο τρόπος και η συμμετοχή των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς και η αποτελεσματικότητα τους αποτελούν το πρώτο επίπεδο σύγκρουσης. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης, η υλοποίησή τους και η προοπτική μείωσης κόστους και απολύσεων είναι το επόμενο μέτωπο που σιγοκαίει και αναμένεται να ενταθεί, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του «ξεσκαρταρίσματος» στις ηγετικές ομάδες.

Η συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε καραμπόλες στελεχών, ενώ οι πολιτικές αλλαγές και, η κονιορτοποίηση των παλαιών μετόχων και η αναδιάταξη των ισορροπιών έχουν δημιουργήσει ένα διαρκές power struggle. 

Παράλληλα η εμπλοκή του Single Supervisory Mechanism, υπό την Ντανιέλ Νουί, στην αξιολόγηση και επιλογή στελεχών οδηγεί αναπόφευκτα σε αποκλεισμό πολιτικών προσώπων και τη ντε φάκτο επικράτηση τεχνοκρατών σε αυτή την ιδιότυπη μάχη.

Παρέμβαση στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας των τραπεζών θέλει να έχει και η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε ένδυα στελεχών, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιες θέσεις και αναγκάζεται να αναζητά λύσεις εκ των ενόντων. Για τους επιτελείς του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών μείζον ζήτημα είναι η διατήρηση του ελέγχου των τραπεζών σε ελληνικά χέρια και η αποφυγή αφελληνισμού των διοικήσεων, ώστε να διαθέτει η κυβέρνηση επιρροή και διαύλους επικοινωνίας.

Οι τραπεζίτες έχοντας χαρτογραφήσει τις αντίρροπές δυνάμεις που ασκούνται από κυβέρνηση, εποπτικές αρχές και μετόχους στη διοικητική πυραμίδα των τραπεζών αναζητούν ερείσματα σε όλα τα επίπεδα προκαλώντας συγκρούσεις και διαμορφώνοντας κλίμα αστάθειας.

Με το σύστημα να βρίσκεται σε σημείο καμπής το σύνθετο καθεστώς μετοχικών ισορροπιών να αδυνατεί να παράξει καθαρές λύσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποσόβηση περαιτέρω επιπλοκών κρίνεται πλέον επιτακτική.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη διεξαχθεί συναντήσεις σε επίπεδο τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ ενήμερη για τις εξελίξεις είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρακολουθεί από κοντά, αλλά χωρίς διάθεση παρέμβασης.

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.