Πειραιώς: Σπάει σε holding και «καλή» τράπεζα για τιτλοποίηση 6 δισ.

Στη λύση του εταιρικού μετασχηματισμού με απόσχιση του κλάδου τραπεζικών εργασιών και εισφορά του σε νέα θυγατρική και μετατροπή της εισηγμένης σε εταιρεία Συμμετοχών θα προσφύγει η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ 0,00% προκειμένου να διενεργήσει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, η διοίκηση της Πειραιώς θα ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους αναλυτές για τις τάσεις της αγοράς καθώς και για το επικαιροποιημένο πλάνο μείωσης των NPEs, μετά τη ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής».

Το πλάνο θα προβλέπει τιτλοποίηση NPEs, ύψους 6 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, έναντι αρχικού στόχου για διενέργεια δύο τιτλοποιήσεων ύψους 2 και 1 δισ. ευρώ. Στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά 7 δισ. ευρώ. Η ταχύτερη μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs στο τέλος του 2023.

Για να προχωρήσει, όμως, το εγχείρημα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να κλείσει η τράπεζα την τρέχουσα χρήση με ζημιές, ενεργοποιώντας τη διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, υπέρ Δημοσίου, η Πειραιώς, κατά το προηγούμενο της Eurobank, θα προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό.

Θα αποσχισθεί ο κλάδος τραπεζικών εργασιών και θα εισφερθεί σε μια νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς) η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών.

Οι προς πώληση τίτλοι ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης των 6 δισ. ευρώ θα μείνουν στην Πειραιώς Συμμετοχών, η οποία και θα εγγράψει τη ζημιά, ενώ στη νέα τράπεζα θα έχουν μεταφερθεί οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Σημειώνεται ότι στις 30/9 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ανερχόταν σε 15,02%, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 80% της Intrum Hellas, τον περασμένο Οκτώβριο, ενισχύθηκε κατά 0,75%. Περαιτέρω μικρή ενίσχυση αναμένεται από την κερδοφορία δ τριμήνου.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της διοίκησης για το πώς αντισταθμισθεί, πέραν του οφέλους από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, η επίπτωση στα κεφάλαια από τη ζημιά μιας τιτλοποίησης ύψους 6 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *