Περιθώριο 96 ωρών για λύση στην κρίση ρευστότητας του Δημοσίου

Λιγότερο από 96 ώρες έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει αφενός την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup και αφετέρου την λήψη αποφάσεων για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής Eurogroup την Τρίτη. «Συμφωνήσαμε να έχουμε παραδώσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, έως τη Δευτέρα. Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι», ανέφεραν.

Η ρευστότητα του Δημοσίου είναι στο «κόκκινο» γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων της 30ης Μαρτίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου θα βασισθεί σε χρήματα που επιχειρείται – ακόμη και τώρα- να αντληθούν από τις καταθέσεις που κρατούν στις εμπορικές τράπεζες φορείς της γενικής κυβέρνησης όπως π.χ. η Αττικό Μετρό.

Η κυβέρνηση, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη με το ταμειακό αδιέξοδο του Δημοσίου, είχε επενδύσει πολιτικά στην λήψη του 1,2 δισ. ευρώ από τα 10,9 δισ. ευρώ που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ξεκαθαρίσθηκε πως τα χρήματα αυτά που έχουν αποκλειστικό σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι εύκολο από νομικής απόψεως να επιστραφούν στην Αθήνα και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πέραν από την ενίσχυση των τραπεζών.

Αν και Έλληνες αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο EFSF συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν η Ελλάδα λάμβανε πίσω τα 1,2 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για οτιδήποτε άλλο παρά για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών.

Σύμφωνα με κύκλους κοντά στην διαπραγμάτευση τα 1,2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν «ενδεχομένως» να αλλάξουν χρήση μόνον εάν η Ελλάδα παρουσίαζε σε θεσμούς και Eurogroup συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πιο ρεαλιστικό να δοθούν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (SMP’s), παρά τα 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, η αλλαγή χρήσης των οποίων απαιτεί κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, που ειδικά ενόψει του Πάσχα των Καθολικών (5 Απριλίου) είναι δύσκολο να παρασχεθούν.

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους για τη «μη συμφωνία» αναφορικά με τα 1,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 20 Μαρτίου το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην αποπληρωμή δανεικών υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ (ΔΝΤ, ΕΚΤ, έντοκα, κ.α.). Πέντε ημέρες νωρίτερα στις 15 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ενημερώσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι  η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών της στο ΔΝΤ και των κοινωνικών δαπανών.

Σημειώνεται πως το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στις 9 Απριλίου στο ΔΝΤ δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ, χρήματα που τουλάχιστον σήμερα δεν είναι διαθέσιμα. Κοινοτικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πάντως πως η ΕΕ θα επιμείνει στο δόγμα «μεταρρυθμίσεις έναντι χρημάτων» και ότι μόνον όταν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το πεδίο η ευρωζώνη θα δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.