Πιστωτικές κάρτες: Τι να προσέξετε ώστε να αποφύγετε τις υπέρογκες χρεώσεις

Επιτόκια που ξεπερνούν ακόμη και το 20% σε πραγματικούς όρους χρεώνουν πλέον οι τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες, ενώ παράλληλα οι ανυποψίαστοι πελάτες μπορούν να βρεθούν προ εκπλήξεων, μιας και καραδοκούν «χαράτσια» δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ.

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε συνδυασμό με την εκτόξευση των επισφαλειών στις πιστωτικές κάρτες είναι οι δύο βασικοί όροι που επικαλούνται οι τραπεζίτες, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

Πλέον η Συνολική Ετήσια Πραγματική Επιβάρυνση, γνωστή ως ΣΕΠΕ ξεπερνά το 20% για μια σειρά από πιστωτικές κάρτες, ενώ ειδικά για την ανάληψη μετρητών υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ανεβαίνει ακόμη και πάνω από το 25%. Πρόκειται δηλαδή με διαφορά για τον πιο ακριβό τρόπο δανεισμού στην αγορά, μια και τα επιτόκια είναι διπλάσια από αυτά των καταναλωτικών δανείων και τετραπλάσια σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια.

Και «τσουχτερά» καπέλα

Παράλληλα, τα υψηλά επιτόκια συνοδεύονται από μια σειρά από «καπέλα» και ψιλά γράμματα, που κάνουν την εξυπηρέτηση των καρτών ακόμη πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, στις αναλήψεις μετρητών, οι τόκοι «μετρούν» από την πρώτη κιόλας μέρα της συναλλαγής. Αντίστοιχα, αν κάποιος δεν πληρώσει έγκαιρα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, επιβαρύνεται με τόκους για το σύνολο και όχι για το κομμάτι το οποίο έχει αφήσει ανεξόφλητο.

Επιπλέον, μια σειρά από παγίδες υπάρχουν και στα προγράμματα μεταφοράς οφειλών, τα οποία κατά κανόνα συνοδεύονται από χαμηλότερα επιτόκια. Έτσι, για παράδειγμα, οι πελάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η προσφορά του χαμηλού επιτοκίου ισχύει μόνο αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στη μηνιαία πληρωμή της ελάχιστης καταβολής.

Αν καθυστερήσει -ακόμα και μερικές μέρες- την πληρωμή της δόσης, χάνει την προσφορά του χαμηλού επιτοκίου και η τράπεζα -όπως αναφέρεται και στις συμβάσεις μεταφοράς υπολοίπων- θα τον χρεώνει στη συνέχεια με το τρέχον επιτόκιο αγορών των πιστωτικών καρτών της.

Παράλληλα, παρελθόν αποτελούν οι άτοκες περίοδοι χάριτος για μεταφορές ποσών που έφταναν µέχρι και τους 12 µήνες. Τώρα όχι μόνο τα χρήματα δεν μεταφέρονται άτοκα, αλλά το ποσό τοκίζεται από την πρώτη κιόλας ημέρα της μεταφοράς. Δηλαδή, ακόμα και αν ο πελάτης κάνει την κίνηση και πληρώσει αυτούσιο το ποσό του πρώτου λογαριασμού, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκους για το ποσό που μετέφερε.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα προγράμματα μεταφοράς το χαμηλό επιτόκιο, είναι κυμαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων του ευρώ, άρα αν η ΕΚΤ αυξήσει και άλλο το επιτόκιο, θα επηρεαστούν άμεσα και όσοι μετέφεραν χρήματα.

Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις, οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους πελάτες τους με ετήσια συνδρομή –η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στα 20 και τα 50 ευρώ- και η οποία επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που η κάρτα είναι ανενεργή καθόλη τη διάρκεια του έτους.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.