Ποια ακίνητα θα βγουν στο σφυρί, τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι το τρίτο «αγκάθι» – μετά το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά – στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης που ξεκινά αύριο, με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Η κυβέρνηση θέλει να παραταθεί για άλλη μία φορά η απαγόρευση πώλησης αυτών των δανείων σε funds – όπως επίσης και των καταναλωτικών, ώστε ναπροστατευθούν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις  που αντιμετωπίζουν δυσκολίες καταβολής δόσεων.  Το υπουργείο Οικονομίας ετοίμασε  σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα την προωθήσει αύριο για άμεση ψήφιση στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αντιρρήσεις, αλλά δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη τους για να  νομοθετηθεί η παράταση.

Παράλληλα, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να τροποποιήσει τον «νόμο Δένδια»ώστε να γίνει ελκυστικότερος για τις επιχειρήσεις και να παρατείνει την ισχύ του. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν οι τράπεζες, οι οποίες διαπιστώνουν ότι μέχρι τώρα ο νόμος αυτός δεν απέδωσε σχεδόν τίποτε, καθώς μόλις 100 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του.

Επισημαίνεται ότι  όταν θεσπίστηκε ο «νόμος Δένδια», η τότε κυβέρνηση Σαμαρά υπολόγιζε ότι θα ωφελούσε 160.000-180.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα πήγαιναν σε εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. 

Η κυβέρνηση θέλει να παρατείνει τώρα κατά 3 χρόνια την ισχύ του, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ερήμην των δανειστών

Οσον αφορά τις δύο παρατάσεις  (για την πώληση δανείων και τον “νόμο Δένδια”), παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας-Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης  στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, γι αυτό δεν χρειάζεται να συναινέσουν οι Θεσμοί. Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι  η παράταση για τα δάνεια θα επαναλαμβάνεται, όσο καθυστερούν η τελική συμφωνία και η  αξιολόγηση.

Οι Θεσμοί, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς κόκκινων δανείων, ζητώντας να εφαρμοσθεί το μοντέλο της Κύπρου, που δεν προβλέπει εξαιρέσεις και περιορισμούς στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οσον αφορά τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  προτείνουν η προστατευτική ομπρέλα να συναρτάται με τον  τζίρο κάθε επιχείρησης.

Πλειστηριασμοί, ποιοί  δανειολήπτες κινδυνεύουν

Η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων έχει ξεκινήσει και μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» περίπου 10.000 ακίνητα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι «κακοπληρωτές», οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% των υπερήμερων δανειοληπτών. Είναι περίπου 60.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού κατά των οφειλετών που κατέχουν μεγάλη περιουσία, ή έχουν κόκκινα δάνεια  για ακίνητα αξίας άνω των 350.000 ευρώ. Προτεραιότητα θα δώσουν στην εκποίηση ακινήτων που εκτιμάται ότι μπορούν εύκολα να πουληθούν.

Θα “κοκκινίσουν” κι άλλα

Με την υποστήριξη των τραπεζών η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποσπάσει τη συναίνεση των Θεσμών για ρυθμίσεις που θα ανακόψουν τον ρυθμό δημιουργίας  νέων κόκκινων δανείων, επιτρέποντας τη διευθέτηση μιας μεγάλης γκάμας μη εξυπηρετούμενων.
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, τα προβληματικά δάνεια παρουσιάζουν ακόμη αυξητική τάση και στα μέσα του έτους  θα φθάσουν στο 45% – δηλαδή θα «κοκκινίσουν» δάνεια 7 δισ. ευρώ επιπλέον.

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.