Ποιες είναι οι τρεις τράπεζες που θέλουν να εξαγοράσουν την Εμπορική Τράπεζα

Υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το επόμενο τραπεζικό «μέτωπο» με επίκεντρο την Εμπορική να κλείσει ως το τέλος Αυγούστου…

Το ενδιαφέρον έχει επιβεβαιωθεί από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, η Alpha Bank ανακοίνωσε χθες ότι υπέβαλε πρόταση στην Credit Agricole, και εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί σε δεσμευτικές προσφορές ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα. Για αργότερα, ελλείψει πόρων του ΤΧΣ, μετατίθεται η αντιμετώπιση του θέματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η Alpha Bank χθες, έπειτα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει πρόταση στην Credit Agricole για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι με την πρόταση που κατέθεσε «περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

 

Η τράπεζα διαψεύδει πάντως κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της με την Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής. Σημειώνεται ότι προ εβδομάδων, συζητήσεις με το γαλλικό όμιλο είχε επιβεβαιώσει η Εθνική, πηγές της οποίας τονίζουν πάντως ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία πλειοδοσίας με τρόπο που θα διακυβεύεται η φερεγγυότητά της, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο επίσης εξετάζουν. Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον της Eurobank για την Εμπορική.

 

Η πρόταση της Alpha Bank κοινοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΤΧΣ και στην ΤτΕ, τις αρχές που θέτουν το πλαίσιο για τη διαδικασία πώλησης της Εμπορικής. Η όποια συμφωνία μίας εκ των ενδιαφερομένων με το γαλλικό όμιλο θα τεθεί άλλωστε προς έγκριση στο ΤΧΣ, βασικό μέτοχο των ελληνικών τραπεζών, που έχει ενημερώσει όλες τις πλευρές για τα ελάχιστα κριτήρια που θέτει προκειμένου να «δώσει την ευλογία του», με σημαντικότερο όλων να έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως η Εμπορική από την Credit Agricole πριν η τελευταία την παραδώσει στον αγοραστή.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες που περιλαμβάνουν και τις απαιτήσεις της Blackrock, ανέρχονται σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ θα θέσει μια ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και η όποια ελληνογαλλική συμφωνία θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές.

 

Εθνική, Alpha Bank και Eurobank έχουν πραγματοποιήσει επαφές με την Credit Agricole, η οποία αναζητά έναν τρόπο για να κάνει stop loss μετά τις μεγάλες επενδύσεις στην Εμπορική επί σειρά ετών και τις ζημίες που συνεχίζει να καταγράφει. Ενώ πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για συμφωνία η οποία θα προβλέπει ότι, πέραν των κεφαλαίων για την ενίσχυση της Εμπορικής, ο γαλλικός όμιλος θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του σχήματος που θα προκύψει, προκειμένου να πάρει μειοψηφικό ποσοστό, όσοι βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις διαβλέπουν απροθυμία των Γάλλων να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και προσπάθεια να επιτύχουν τη μικρότερη δυνατή συμβολή τους σε κεφάλαια. Εάν πάντως επιτευχθεί κατά τη διαπραγμάτευση μια συμφωνία που θα βάζει τους Γάλλους στο νέο σχήμα έναντι συμμετοχής στην αύξηση, θα δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα που θα απορροφήσει την Εμπορική να περιορίσει τα ποσά που θα χρειαστούν για τη δική της ανακεφαλαιοποίηση και να καλύψει το περίφημο 10% που επιτρέπει τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα.

 

Το πιο κρίσιμο στοιχείο στην απόφαση της Credit Agricole θα είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα κληθεί να καταβάλει, κάτι που δίνει προβάδισμα στην Alpha Bank, η οποία έχει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Το επόμενο διάστημα θα είναι πάντως κρίσιμο, αφού θα διαφανούν οι προθέσεις των άλλων δύο ενδιαφερομένων και η ένταση του ενδιαφέροντός τους ώστε να υποβάλουν προσφορές που θα είναι ελκυστικές για το γαλλικό όμιλο.

 

Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα μένει η διευθέτηση της εκκρεμότητας που υπάρχει με την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ενώ τα αναγκαία για το ΤΧΣ κεφάλαια περιλαμβάνονται στην επόμενη δόση, με αποτέλεσμα συνολικά η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου να απαιτεί περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει πάλι σε επίπεδο κυβέρνησης η συζήτηση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκονται στον αέρα εδώ και μήνες.

 

Πηγή: planet-greece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *