Ποινική έρευνα και για την Αγροτική Τράπεζα διέταξε ο Πεπόνης

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ATE) με αφορμή τους ισχυρισμούς, πριν ένα μήνα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής περί «δομικών προβλημάτων και αστοχιών» που έφεραν την τράπεζα σε δεινή θέση, διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε στον Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη να ερευνήσει όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Προβόπουλος για τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στον Όμιλο Πειραιώς και ειδικότερα στους ισχυρισμούς του διοικητή της ΤτΕ περί άστοχων ενεργειών με αγορές παραγώγων και άλλων «τοξικών επενδυτικών προϊόντων, που έγιναν και οδήγησαν σταδιακά σε κακή οικονομική θέση την τράπεζα.

Ο κ. Προβόπουλος είχε υποστηρίξει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι η δεινή θέση της τράπεζας δεν οφείλεται μόνο στο «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) αλλά σε χρόνια δομικά προβλήματα, αναφέροντας ότι τα κέρδη της στην περίοδο 1997-2010 μόλις φθάνουν τα 190 εκατ. ευρώ, παρά τις «κεφαλαιακές ενέσεις» ύψους 4 δισ. ευρώ.

Είχε πει, επίσης, ο κ. Προβόπουλος κάνοντας λόγο για «αστοχίες», ότι τα προηγούμενα χρόνια η ΑΤΕ είχε επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ σε θυγατρικές εταιρείες με αποτέλεσμα σήμερα, ύστερα από αλλεπάλληλες απομειώσεις και διαγραφές, να έχουν απομείνει 156 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Προβόπουλο, και αυτό θα είναι το βασικό ζητούμενο στην εισαγγελική έρευνα, η τράπεζα προχώρησε σε «επενδύσεις» σε παράγωγα και άλλα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα από τα οποία στην τριετία 2009-2011 επιβαρύνθηκε με ζημιές 285 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διακριβωθεί αν στην υπόθεση της Αγροτικής προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση της θέσης της και αν ναι, να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *