Ποιοι δανείζουν …τοκογλυφικά τις τράπεζες;

Ούτε ίχνος ρευστότητας δεν υπάρχει πλέον στα τραπεζικά γκισέ και μεγαλύτερη απόδειξη αυτού του φαινομένου από την πορεία της πιστωτικής επέκτασης το τελευταίο 18μηνο δεν υπάρχει. Το γεγονός ότι τον Νοέμβριο που πέρασε καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ (διαμορφώθηκε στο -2,4%, από -2,2% τον Οκτώβριο) είναι απλώς ενδεικτικό.

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της κατάστασης έχει να κάνει με το βάθος χρόνου που έχει πάρει το φαινόμενο. Και το ακόμα πιο ανησυχητικό αφορά στο μέλλον που θα έχει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει τραπεζίτης ο οποίος να προβλέπει διόρθωση της κατάστασης στο ορατό «αύριο».

Το ακόμα χειρότερο; Η κατάσταση είναι η ίδια σε όλη την Ευρώπη. Κάθε βράδυ, στην αγορά του overnight σημειώνεται και νέο ρεκόρ, γεγονός ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητας σε όλο το σύστημα στην ΕΕ.

Η ΕΚΤ είναι πλέον ο μοναδικός τροφοδότης ρευστότητας πανευρωπαϊκά, ενώ τελευταία άρχισε να παρατηρείται και το εξής παράδοξο φαινόμενο: μεγάλες πολυεθνικές, με αποδεδειγμένη ρευστότητα (πχ φαρμακευτικές), μπαίνουν στην αγορά των repos και μέσω αυτής δανείζουν τις τράπεζες, μερικές φορές με …τοκογλυφικά επιτόκια. Και κάπως έτσι «παίρνουν το αίμα τους πίσω» για ό,τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια…

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *