Ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό της λίστας Βαρουφάκη

Μπαράζ νέων φορολογικών και φοροελεγκτικών μέτρων προβλέπει η νέα λίστα 26 σελίδων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους. Με παλιά, αλλά και νέα μέτρα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο στόχο να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα και προτείνει παρεμβάσεις που εκτιμά σε 6 δισ. ευρώ.

Η λίστα που διέρρευσε στους Financial Times, προβλέπει ακόμη και υπέρβαση του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 -3,9% το 2015.

Τα μέτρα και ποιοι θα τα πληρώσουν

Αναμφισβήτητα τα νέα μέτρα αφορούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, αν και είναι προσανατολισμένα σε υψηλότερα εισοδήματα.

Προβλέπονται κατασχέσεις άμεσα και ηλεκτρονικά, αλλαγές στις φοροαπαλλαγές που πλήττουν όλα τα νοικοκυριά, αυξήσεις φόρων, ακόμη και αυξήσεις στα εισιτήρια στα μουσεία.

– Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)

-Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ μεγάλου κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Το μέτρο πάντως είναι αμφίβολο τι έσοδα θα αποφέρει, καθώς η παράδοση πινακίδων είναι μια εύκολη λύση για όσους έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ενδεχομένως να γίνει αύξηση των συντελεστών του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα οχήματα έως δέκα ετών με κυβισμό άνω των 1.929 κυβικών, στις πισίνες και τα αεροσκάφη (με συντελεστή σήμερα από 5% έως 10% του ετήσιου τεκμηρίου). Προβλέπονται πρόσθετα 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να θεωρηθούν πολυτελή αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού.

-Στα μέτρα προβλέπεται αύξηση των ανώτατων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος (σήμερα στο 42% για άνω των 42.000 ευρώ) – ενιαία κλίμακα φόρου για όλα τα εισοδήματα, επαναφορά αφορολογήτου, αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι αλλαγές στη φορολογία θα φανούν τη νέα χρονιά για τα εισοδήματα του 2015.

Τα προβλεπόμενα έσοδα είναι από 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Προτείνεται η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισόδημα από κάθε πηγή και θα συνοδευτεί με την αύξηση των ανώτατων συντελεστών.

-Μετρητά τέλος. Πληρωμή φόρων, προστίμων, λογαριασμών και τελών προς τη γενική κυβέρνηση (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία) και τις ΔΕΚΟ μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών.

-Απευθείας παρακράτηση ΦΠΑ. Δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία πληρωμή με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ στη χονδρική και 1.500 ευρώ στη λιανική. Θα περνούν αναγκαστικά από τις τράπεζες με άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ

-Μηχανάκια για πληρωμή με πλαστικό χρήμα παντού. Κίνητρα για χρήση καρτών.

-Ποινικές διώξεις για απόκρυψη εισοδήματος ή μη καταβολή ΦΠΑ. Η απόκρυψη (μεγάλου) εισοδήματος από την εφορία και η μη καταβολή ΦΠΑ θα ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα, αλλά θα ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις. Η Φορολογική Διοίκηση δεν θα κυνηγάει την είσπραξη του προστίμου για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής- θα αναλαμβάνει απευθείας η Δικαιοσύνη.

-Ηλεκτρονικές κατασχέσεις ακόμα και για θυρίδες. Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και σταδιακή επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για μισθούς, συντάξεις, αλλά και θυρίδες.

-On line πρόσβαση σε καταθέσεις-δάνεια. Πλήρης πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών από τους φορο-ελεγκτές (το γνωστό καταθεσιολόγιο) και κατάρτιση Περιουσιολογίου. Μελέτη σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την εξέλιξη της ακίνητης περιουσίας του 1% των πιο πλούσιων.

-Λοταρία. Καθιέρωση λοταρίας αποδείξεων σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία και τη Μάλτα

– Φόρος στις διαφημίσεις. 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις με είσπραξη εντός του 2015. Πιθανή επέκταση του φόρου στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης

-Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 έως 10 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

-Κατάργηση των προώρων συντάξεων με σεβασμό κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τέλος στις εθελούσιες εξόδους για τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *