Ποιοι και γιατί αποσύρουν τις καταθέσεις τους

Η εντεινόμενη αβεβαιότητα και ιδίως η πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή αποτελεί εφιάλτη ακόμα και για τους μικρούς καταθέτες, οι οποίοι έχουν πλέον αρχίσει να αποσύρουν κι αυτοί τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν κάνει «φτερά» από τις τράπεζες από 6 έως 10 δις ευρώ, ενώ η τάση αυτή είναι αυξητική όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη στο «Π». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι μεγάλοι επενδυτές έχουν αποσύρει τα κεφάλαια τους από τις ελληνικές τράπεζες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα ακολουθούν την ίδια τακτική και οι μικροσυνταξιούχοι και οι μικροεπενδυτές, υπό το φόβο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επειδή οι περισσότεροι θεωρούν πως θα είναι πιο ασφαλείς εφόσον διαθέτουν χαρτονομίσματα σε ευρώ αφενός και, αφετέρου επειδή η απόσυρση μετρητών δεν αφήνει «ίχνη» όπως γίνεται στην περίπτωση των διατραπεζικών συναλλαγών.

Παράλληλα, όμως, αποσύρονται σχετικά μεγάλα ποσά και από εταιρικούς λογαριασμούς, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες ζητούν από τους πελάτες τους προειδοποίηση μερικών ημερών, για να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή, ενώ μικρότερα ποσά έως 30.000 ή 40.000 ευρώ τα εξυπηρετούν αυθημερόν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο εκτιμάται ότι έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα περισσότερα από 6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των εκροών σε πάνω από 80 δισ. την τελευταία διετία.

paraskhnio.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *