“Πονηρή” η κίνηση της Πειραιώς να καταθέσει αγωγή κατά της ΝΔ αντί να κάνει αμέσως απαιτητά τα δάνεια

Στις… αργές διαδικασίες της Δικαιοσύνης κατέφυγε η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της από τον δανεισμό της Ν.Δ. Αν και έχει περάσει αρκετός χρόνος από την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, η διοίκηση της τράπεζας επέλεξε να μην καταθέσει αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής (τάχιστη διαδικασία), όπως κάνει για όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες, αλλά να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει με την κατάθεση αγωγής.

Ετσι δίνει χρόνο στη Ν.Δ., κάτι που δεν έχει κάνει για όλους τους υπόλοιπους Ελληνες που έχουν δανειστεί από αυτήν.

Η αγωγή κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες και με αυτήν η Τράπεζα Πειραιώς στρέφεται εναντίον της Ν.Δ. για τα δάνεια που έχει λάβει, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και ανέρχονται σε 131,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ίδιο νομικό δρόμο θα ακολουθήσει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανέρχονται σε 108,1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τη Μεταπολίτευση χρωστούν μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς 240 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα «αμαρτωλά;» δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, το «καλό» κομμάτι της οποίας απορροφήθηκε το καλοκαίρι του 2012 από την Πειραιώς.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα «Αγορά» και επιβεβαιώθηκε μέσω κύκλων τόσο από την ίδια την τράπεζα όσο και από τη Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το θέμα θα ασχοληθεί άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς είναι σαφές ότι ακόμα και αν εκτοξευθούν τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος στο μέλλον, η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί για αποπληρωμή των «γαλάζιων» δανείων.

Καθίσταται σαφές ότι όταν και εφόσον εκδοθεί απόφαση επί της αγωγής (υφίσταται κίνδυνος απόρριψής της για τυπικούς λόγους, κάτι που δεν θα συνέβαινε με τη διαταγή πληρωμής), το κόμμα της Ν.Δ. διατρέχει τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας.

Περιθώριο 100 ημερών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγορά», η διαταγή πληρωμής θα δημιουργούσε πολιτειακό ζήτημα, καθώς, όπως αναφέρουν τραπεζικοί και νομικοί κύκλοι, σε μια τέτοια περίπτωση μπλοκάρονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πολιτειακού θεσμού που λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας.

Αντίθετα, η αγωγή δίνει στη Ν.Δ. περιθώριο 100 ημερών για προσκόμιση όλων των εγγράφων που στοιχειοθετούν τη θέση της και άλλες 100 ημέρες στον δικαστή για να εκδώσει απόφαση, η οποία ωστόσο είναι εφέσιμη.

Συνεπώς οψόμεθα, αφού η Δικαιοσύνη έχει και τρίτο σκαλοπάτι, τον Αρειο Πάγο. Ολα αυτά, υπό τον όρο βέβαια ότι η αγωγή δεν θα κριθεί αόριστη λόγω κάποιου τυπικού ελαττώματος, που θα σημαίνει νέα απώλεια χρόνου, ώστε να κατατεθεί νέα αγωγή που θα άρει τα… ελαττώματα.

Επισημαίνεται ότι στις αρχές του 2016 καταγγέλθηκαν τα δάνεια της Πειραιώς ενώ ήδη από τον Ιούνιο του 2012 είχαν καταγγελθεί αυτά της Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία κληρονόμησε η Πειραιώς όταν απέκτησε το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ.

Κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η αγωγή στη Ν.Δ. –και προσεχώς στο ΠΑΣΟΚ– εντάσσεται ίδιο πλαίσιο με αυτήν που κληρονόμησε από την Αγροτική σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί το 2017, πέντε χρόνια μετά την κατάθεσή της.

Ειδικότερα, η ΑΤΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τότε διοικητή της, Θ. Πανταλάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ (19/7/2016), στρέφεται κατά του νόμου του 2012 (κυβέρνηση Παπαδήμου) που προβλέπει ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων στα κόμματα, το ΙΚΑ και η Εφορία προηγούνται των τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα είχε καταθέσει στην Επιτροπή ο Θ. Πανταλάκης, η αγωγή στρεφόταν κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αλλά αποσκοπούσε μόνο στην ανατροπή της πρακτικής του Ελληνικού Δημοσίου.

Με τις ρυθμίσεις του νόμου της κυβέρνησης Παπαδήμου, που φέρει την υπογραφή του Ευάγγ. Βενιζέλου, η ΑΤΕ δεν μπορούσε να δεσμεύσει από την επιχορήγηση των κομμάτων τα ποσά που αντιστοιχούν στην τελευταία δόση του 2011 και τις δύο δόσεις του 2012.

Ο νόμος, δηλαδή, στερούσε περί τα 20 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ για την αποπληρωμή των δανείων και τα «έριχνε» στον προεκλογικό αγώνα των δύο κομμάτων και μετέπειτα συγκυβερνητών.

Αύξηση επιτοκίου

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Θόδωρος Πανταλάκης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, της αγωγής είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2010 αύξηση του επιτοκίου δανεισμού των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, από 1,90% καθαρό που ήταν σε 7,95% καθαρό.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς αυξήθηκε το ρίσκο των συγκεκριμένων δανείων λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πτώσης των εκλογικών ποσοστών των δύο κομμάτων και άρα της κρατικής επιχορήγησης που ελάμβαναν.

Η αντίδραση των δύο κομμάτων ήταν αναμενόμενη –διατυπώθηκε μόνο προφορικά, αναφέρουν οι πληροφορίες– αλλά δεν είχαν παρά να αποδεχτούν την απόφαση της ΑΤΕ, όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων της τράπεζας.

Στην εξίσωση του υπερδανεισμού των δύο κομμάτων μπαίνει και ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε αναφέρει ότι η απόφαση αυτή της ΑΤΕ ελήφθη έπειτα από παρέμβαση του.

Συγκεκριμένα, μέσω επιστολής που απέστειλε στην τράπεζα στις 22/3/2011 ζήτησε αύξηση του επιτοκίου δανεισμού στα δύο κόμματα.

Πώς γίνεται εντολή της ΤτΕ να είναι μεταγενέστερη της απόφαση αύξησης των επιτοκίων μένει να… απαντηθεί.

www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *