Ποτε ακυρώνονται οι κατασχέσεις τις εφορίας – Τι πρέπει να προσέξετε

Άρθρο του Σακη Κοκκινη Δικηγόρου , Υπ Διδάκτωρ Διοικητικου Δικαιου Νομικής Θράκης 
 
Μόνο η ένταξη σε κάποια από τις ρυθμίσεις που είναι ενεργές ή η εξόφληση των χρεών, αποτρέπει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και τον πλειστηριασμό του ακινήτου, των οφειλετών του Δημοσίου.
 

 Στις ερώτησεις και απαντησεις που ακολουθούν διευκρινίζεται εξ αρχής ότι στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι αρρύθμιστες, η εφορία μπορεί να προβαίνει σε κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, σε κατάσχεση ακινήτων, αλλά παράλληλα είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποσαφήνιση μεταξύ της «κατάσχεσης» και του «πλειστηριασμού» των ακινήτων των οφειλετών, αλλά και πώς μπορεί να αποτραπεί τόσο η κατάσχεση όσο και ο πλειστηριασμός .

1.     Ποιά μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος; 
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι:
α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

2.    Ποιά είναι η προδικασία πριν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης; 
Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος, από 1/1/2014 και εξής και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ), καθώς και του ν.δ. 356/1974 (Α’ 90) (ΚΕΔΕ), πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης, καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας κατ΄ άρθρο 47 και 7 των ανωτέρω νόμων, αντίστοιχα, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

[button url=”https://www.thenewspaper.gr/2019/04/08/pote-akyronontai-oi-katascheseis-tis-eforias-ti-prepei-na-prosexete/” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *