Minilink

Πράσινο στα κόκκινα δάνεια

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ- ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Οι τράπεζες, πχ, έχουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάχρησης του νομοσχεδίου. Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε πως δανειολήπτες με εισόδημα 25.000 ευρώ, αλλά σημαντική ακίνητη –και όχι μόνο- περιουσία, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Υπήρχε μεγάλη βιασύνη από την κυβέρνηση να κλείσει οπωσδήποτε το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Έτσι, οι αντιρρήσεις Τρόικας και τραπεζιτών και η επιμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης, «παντρεύτηκαν» και βρέθηκε ένα κοινό σημείο σύγκλισης για το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών με οικονομικές δυσκολίες καθώς και την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων κοινωνικών ομάδων με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο έχει προκύψει κατόπιν μείωσης 35% από το 2010. Η διευκόλυνση περιλαμβάνει την τετραετή περίοδο καταβολής δόσεων ύψους στο 30% του εισοδήματος με επιτόκιο 1,5%. Αφορά ακίνητα αξίας έως 180.000 ευρώ. Πρόκειται για μια άλλη εκδοχή του νόμου Κατσέλη που το ΔΝΤ επεσήμανε πως δεν λειτούργησε.
           

Οι φόβοι

Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις σκάλωσαν στους φόβους της Τρόικας και των τραπεζιτών. Η Τρόικα, από τη μία, φοβάται πως αν πάει σε μια ουσιαστική ρύθμιση, μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι τραπεζίτες, από την άλλη, έχουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάχρησης του νομοσχεδίου. Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε πως δανειολήπτες με εισόδημα 25.000 ευρώ, αλλά σημαντική ακίνητη –και όχι μόνο- περιουσία, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Από την άλλη, για τους τραπεζίτες, υπάρχει ένσταση για το ποσό που θα κοστίσει σε αυτούς η ρύθμιση του νόμου. Γιατί, ενώ το ΥΠΑΝ κάνει λόγο για κόστος που δεν θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οι τράπεζες, ανεβάζοντας τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν ως και τα 3 δισεκατομμύρια.

Τα θέματα στα οποία «σκάλωσαν» οι διαπραγματεύσεις, ήταν:
Α) Το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα επανεξετάζεται η περίπτωση του δικαιούχου που εντάσσεται στην τετραετή περίοδο χάριτος. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης όριζε τα δύο χρόνια ενώ η Τρόικα ήθελε να γίνει ανά έτος.
Β) Το ύψος του επιτοκίου με βάση το οποίο ο δανειολήπτης θα πληρώνει τη μηνιαία δόση στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος. Το υπουργείο πρότεινε σταθερό επιτόκιο 1,5%, η τρόικα αντέτεινε αυτό να ακολουθεί τη διακύμανση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Γ) Το όριο της περιουσίας που μπορεί να έχει κάποιος για να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε βάλει τα 300.000 ευρώ κινητής και ακίνητης περιουσίας, η Τρόικα ήθελε είτε ακριβή προσδιορισμό, είτε αυτός ο πήχης να κατέβει.
Δ) Τη δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης από τη στιγμή που θα υποβάλλει αίτηση στον νόμο Κατσέλη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει ως ελάχιστη καταβολή τα 40 ευρώ μηνιαίως, η τρόικα επιμένει να αυξηθεί το ποσό.

Τα «καυτά» θέματα

Πάντως τα «καυτά» θέματα κυρίως για τους δανειολήπτες, είναι αυτά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και του αριθμού και του ύψους των δόσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, στις αιτιάσεις της κυβέρνησης να προστατεύεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και σύνολο περιουσίας έως 300.000 ευρώ, η Τρόικα, επέμεινε πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, όπως άλλα ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις στον «νόμο Κατσέλη» και ειδικότερα στο ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του, υπήρχε και εδώ χαώδης διαφορά.

Η κυβέρνηση ζήταγε το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης και όχι κάτω από 40 ευρώ, κάτι που δεν δέχεται η Τρόικα. «Η Τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν θα είχε κανένα νόημα μια ρύθμιση που θα απείχε πολύ από το αρχικό σχέδιο.

Σε ο,τι αφορά τον αριθμό των δόσεων, το «μπλοκάρισμα» έγινε επειδή αναζητείται ταυτόσημο με των τραπεζών σύστημα δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και Δημόσιο, κάτι που βρήκε σφόδρα αντίθετα τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας που τόνισαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν ταυτόσημες ρυθμίσεις.

Η Τρόικα δεν ανέβασε τον πήχη των δόσεων πάνω από τις 36. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα ζητά στοιχεία για τον αριθμό αυτών που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις αλλά και για τα προσδοκώμενα έσοδα. Φαίνεται πάντως πως οι Τροϊκανοί έκαναν ένα βήμα πίσω, αποδεχόμενοι έως 48 δόσεις για την έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και έως 18 δόσεις για το μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης, αντί των 36 και 12 δόσεων αντιστοίχως που ζητούσε έως χθες.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ωρολογιακή βόμβα 52,6 δις ευρώ

Αυξάνονται και πληθαίνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, των οποίων η κεφαλαιακή θέση δυσχεραίνεται.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν φτάνοντας, σε μεμονωμένη βάση, σε ποσοστό 18,5% στα τέλη Μαρτίου του 2012, έναντι 16% τον Δεκέμβριο του 2011. Αν συμπεριληφθούν και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 23,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία προβλέφθηκαν ρυθμίσεις μειώθηκε από 62% σε 57% κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2012, η χορήγηση πιστώσεων προς την εγχώρια οικονομία μειώθηκε κατά 8%, με μείωση των δανείων τόσο στα νοικοκυριά (-6,3%) όσο και στις επιχειρήσεις (-8,5%).

Στην καταναλωτική πίστη, τα κόκκινα δάνεια φθάνουν το 37% ή τα 9 δισ. ευρώ, στη στεγαστική πίστη το ποσοστό ανέρχεται στο 22% ή στα 16,4 δισ. ευρώ και στην επιχειρηματική πίστη αγγίζει το 25% ή τα 27,25 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 4 δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

www.presstime.eu


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.