Προκρίνεται λύση bad bank για τα κόκκινα δάνεια

Πόντους κερδίζει το σενάριο δημιουργίας bad bankγια την διαχείριση/πώληση κόκκινων δανείων, ένα ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές τράπεζες στις διαβουλεύσεις με την ΤτΕ και τον SSM, στο ευρύτερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Η λύση αυτή υποστηρίζεται πλέον ανοιχτά και από τους τραπεζίτες, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Eurobank Ν. Καραμούζη στο Reuters. Για την ώρα οι Θεσμοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν την ελληνική πρόταση, έχοντας κατά νου ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί ουσιαστικά υπό την εποπτεία τους, υπό την επίβλεψη του SSM και μέσω του ΤΧΣ, όπου πρόκειται να τοποθετηθούν ξένα στελέχη της εμπιστοσύνης τους. 

Οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι η τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα, με τις αναδιαρθρώσεις και την επιμήκυνση προβληματικών δανείων, δεν απέφερε οθυσιαστικά αποτελέσματα, καθώς η δημιουργία νέων ανοιγμάτων συνεχίζεται με υψηλούς – οριακά επιβραδυνόμενους – ρυθμούς.

 Το σενάριο προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου φορέα (bad bank) για όλες τις ελληνικές τράπεζες, στον οποίο θα μετέχουν διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, funds, το ελληνικό Δημόσιο – και ενδεχομένως οι ίδιες οι τράπεζες με μικρό ποσοστό, απ’ ευθείας ή μέσω θυγατρικών.

Διαβάστε σχετικά: Bad bank για τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, στον φορέα αυτόν θα μεταφερθεί μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων –κυρίως  των επιχειρηματικών – που έχουν τώρα στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές τράπεζες.

Στις σχετικές συζητήσεις έχει αναφερθεί ότι στην bad bank θα μπορούσαν να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια της τάξεως των 30-35 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος  που θέτει ο ESM για μείωση των συνολικών ανοιγμάτων κατά 40 δισ. την επόμενη τριετία.

Η μεταβίβαση θα γίνει με όρους καλύτερους από αυτούς που θα μπορούσαν να επιτύχουν τώρα οι τράπεζες, αν έβγαιναν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια στη διεθνή αγορά. Ετσι θα υποστούν μικρότερες απώλειες και  οι επιπτώσεις σε ισολογισμούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες θα  απορροφηθούν χωρίς πρόσθετε δυσκολίες.

Να αποφευχθούν μαζικές ρευστοποιήσεις ενεργητικού

Διερμηνεύοντας τις απόψεις και τις επιδιώξεις των τραπεζικών επιτελείων, ο πρόεδρος της Eurobank αναφέρει στο Reuters ότι απαιτείται πλέον διαφοροποίηση της σττρατηγικής και ότι «η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά η ισχυρή αποφασιστικότητα των διοικήσεων τους να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το σημαντικό απόθεμα προβλέψεων και ενέχυρων, για να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPE)».

Στη συνέντευξη του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Καραμούζης προτείνει την σύσταση κοινής bad bank για τα NPLs, επισημαίνοντας ότι μείωση των προβληματικών δανείων και των ανοιγμάτων είναι απαραίτητη για να τονωθεί η οικονομία.

Τον κώδωνα του κινδύνου όμως έκρουσε για τις τιμές πώλησης, προειδοποιώντας ότι οι μαζικές αναγκαστικές πωλήσεις ενεργητικού προβληματικών δανείων σε distress τιμές θα έκαναν «περισσότερο κακό, παρά καλό», δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

«Αυτή η πολιτική θα εγείρει σίγουρα ερωτήματα για την επάρκεια των κεφαλαίων, θα πυροδοτήσει εκροή καταθέσεων ξανά, θα επιμηκύνει τα capital controls και θα περιορίσει την πρόσβαση στις αγορές», σημείωσε χαρακτηριστικά

http://www.sofokleousin.gr/archives/315951.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *