Προς παράταση για το 2016 ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια

Εκτός της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρωθεί νομοθετικά μέσα στον Δεκέμβριο για να εκταμιευθεί η υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων που ως επί το πλείστον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.  

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ γίνονταν προσπάθεια στο Euro Working Group να εξασφαλιστεί πίστωση χρόνου για το νομοθετικό έργο, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το 2016 και όχι μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία.  Οι πιθανότητες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μεγάλες ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να συναινέσουν σήμερα στο αίτημα της ελληνικής πλευράς, μεταθέτοντας σε επόμενη φάση και για τις αρχές του 2016,  το νομοθετικό έργο για τα κόκκινα δάνεια μαζί με το ασφαλιστικό, και το φορολογικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ως προς την υποχρέωση της νομοθέτησης που πρέπει να γίνει για τις επιμέρους τροποποιήσεις στον «νόμο Δένδια» που αφορά κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παραδώσει εντός του Δεκεμβρίου ένα «κείμενο πολιτικής» (policy paper).

Αντίστοιχα για το πλαίσιο αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων συμφωνήθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα και θα προτείνει βέλτιστες πολιτικές, στις αρχές του 2016.  

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί της αρχής με τους εκπροσώπους των θεσμών, να ανοίξει συνολικά  ο καυτός φάκελος της διαχείρισης των κόκκινων και επισφαλών δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ, τον οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ακούμπησε στο παρελθόν.

Καταβάλλεται, ωστόσο, προσπάθεια κατά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα ώστε  η Ελλάδα να διαφοροποιηθεί από τη γειτονική Κύπρο η οποία στις αρχές του μήνα ψήφισε νόμο για την ελεύθερη πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να ενδώσει στην πίεση των δανειστών για νομοθέτηση πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης «κόκκινων» στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων σε distress funds.

Η θέση της, όπως την εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια δεν πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των αγορών.

Από την άλλη, όμως, δέχεται να ανάψει το πράσινο φως στις τράπεζες να συστήνουν κοινές εταιρείες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης δανείων, στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των ανείσπρακτων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτική επιλογή είναι να γίνεται διαχείρισης «εντός του τραπεζικού συστήματος και όχι με τη δημιουργία αυτόνομης αγοράς», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου που χειρίζονται το θέμα. 

Το σχετικό πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο και απομένει η οριστική διευθέτησή του. Στόχος είναι σε τρία χρόνια από σήμερα να εισπραχθούν περίπου 40-50 δισ. ευρώ από τα συνολικά 107 δισ. ευρώ στα οποία έχουν φτάσει πλέον τα «κόκκινα» και επισφαλή δάνεια όλων των κατηγοριών.

Τα επίμαχα θέματα στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης για το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι δύο: 

– Οι όροι με τους οποίους μέρος των ανεξόφλητων δανείων στις τράπεζες θα μετατρέπεται σε μετοχές υπέρ των πιστωτών, και 
– Οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες θα παρέχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων των οποίων ο δανεισμός ή η επιχειρηματική δομή τους θα αναδιαρθρώνεται. 

Στη βάση της δημιουργίας πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναθεωρείται και ο «νόμος Δένδια» (Ν. 4307/2014 (ΦΕΚ Α΄ 246/15.11.2014) , ο οποίος προβλέπει ρυθμίσεις ή διαγραφές δανείων (έως 500.000 ευρώ) σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και δίνει δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών. 

capital.sigmalive.com


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.