Προς ρύθμιση και τα «κόκκινα» δάνεια του ΟΕΚ – Οφείλουν 7 στους 10 δανειολήπτες

Νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που αποτελούν το 70% των δανείων επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.

Η παρέμβαση προς όφελος 73.194 οφειλετών προβλέπει κούρεμα των τόκων σε πρώτη φάση αλλά και του κεφαλαίου με κοινωνικά κριτήρια καθώς και αύξηση του αριθμού των δόσεων έως και σε 250 δόσεις προκειμένου ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί σε έως και 20 χρόνια.

Πάντως όσο καθυστερεί η σχετική υπουργική απόφαση τόσο μεγαλώνει η «μαύρη» τρύπα του ΟΑΕΔ (στον οποίο έχει συγχωνευθεί ο ΟΕΚ) εξαιτίας των παλιών οφειλών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το σύνολο των δικαιούχων μόνο 20.640 είναι ενήμεροι και πληρώνουν κανονικά. Αυτοί χρωστούν μόλις 282,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα το 71% των δανειοληπτών έχουν «κοκκινίσει» τα δάνεια τους και χρωστούν συνολικά 1,276 δισ. ευρώ.

Ο Οργανισμός εκτιμά πως το συνολικό ποσό που θεωρείται πιθανό να εισπραχθεί μέσα από μια νέα ρύθμιση είναι 990 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά τα δάνεια που δόθηκαν από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού και όχι τα τραπεζικά δάνεια, για τα οποία ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου , υπέγραψε απόφαση για τον καθορισμό ενιαίας τιμής μονάδας παραχώρησης στους δικαιούχους κατοικιών των οικισμών του τέως ΟΕΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *