Προς συμβιβασμό κυβέρνησης-τραπεζών στις 120.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Συμβιβασμό κυβέρνησης – τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό στο όριο των 120.000 ευρώ, φαίνεται να δείχνουν οι μέχρι στιγμής ζυμώσεις ενόψει της υποβολής ενιαίας πρότασης προς έγκριση στους δανειστές για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τραπεζίτες θα συναντηθούν σήμερα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να συμφωνήσουν στην τελική πρόταση που θα απευθύνουν στην κυβέρνηση, καθώς επίκειται και νέα συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Οι τράπεζες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο όριο των 100.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση έχει χαμηλώσει τον πήχη στις 150.000 ευρώ από μίνιμουμ προστασία με το ισχύον καθεστώς του νόμου Κατσέλη στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Οι θέσεις των δύο πλευρών εκτιμάται ότι θα συγκλίνουν στις 120.000 ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά υψηλότερο από το όριο των 75.000 ευρώ που όπως έχει γράψει το Capital.gr, είχε αναφέρει στις τράπεζες ως λογικό ο SSM.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι χωρίς “κουρέματα” οφειλών δεν θα μπορέσουν να χειριστούν το δύσκολο θέμα των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων, επεξεργάζονται και την ενιαία στρατηγική με την οποία θα κινηθούν σε επίπεδο άφεσης χρεών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η στρατηγική αυτή θα βασιστεί στη σχέση αξίας δανείου προς αξία ακινήτου (loan to value).

Ειδικότερα, οι τράπεζες απορρίπτουν οποιοδήποτε “κούρεμα” εφόσον η σχέση loan to value διαμορφώνεται κάτω του 100% (π.χ. αν ο δανειολήπτης χρωστάει 80.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου του είναι 100.000 ευρώ) και διαπραγματεύονται σε ένα εύρος σχέσης loan to value μεταξύ 120% και 140% για την παροχή “κουρέματος”, με πιθανότερη προοπτική την αναλογία 120%.

Για την περίπτωση που η σχέση αξίας-δανείου προς αξία-ακινήτου κινείται κάτω του 100%, οι τράπεζες προτείνουν μόνο επιμήκυνση στη ρύθμιση της οφειλής. Για την περίπτωση που η σχέση αξίας δανείου προς αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερη του 100% (δηλ. το ύψος της οφειλής είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου), κάποιες τράπεζες ζητούν επιμήκυνση σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών και κατόπιν “κούρεμα” οφειλής.

Το πώς θα διαμορφωθεί το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη είναι κομβικό για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Παράλληλα, κρίσιμη θα είναι η τιμολόγηση των στεγαστικών NPLs κατά την πρώτη αντίστοιχη τιτλοποίηση, αυτή της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δώσει στα τέλη του μήνα, με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, το στίγμα των ξένων επενδυτών. 

Σημειώνεται ότι η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βαρύνεται με “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% – 50% είναι ενταγμένα ή έχουν αιτηθεί το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη. 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.