Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Προς τραπεζίτες, κυβέρνηση: Βάλτε φρένο στις εισπρακτικές εταιρείες! Παρανομούν, εκβιάζουν χιλιάδες πολίτες

Αλωνίζουν… οι εισπρακτικές εταιρείες, οι υπάλληλοι των οποίων συχνά εμφανίζονται ως εντεταλμένοι των τραπεζών, εκφοβίζουν και ασκούν ψυχολογική πίεση στους δανειολήπτες, απειλώντας ακόμα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην Γ.Γ. Καταναλωτή και στον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή.

Το φαινόμενο των τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπάρχουν δανειολήπτες που μπορεί να δεχτούν και… τρία τηλεφωνήματα μέσα στην ίδια ημέρα από διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες όμως συνεργάζονται με την ίδια τράπεζα!

Τις περισσότερες φορές αποκρύπτουν ότι τηλεφωνούν από εισπρακτική εταιρεία και επικαλούνται μόνο το όνομα της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

 

Τι… απαιτείται

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι… παράνομη όποια ενόχληση δεχτούν από εισπρακτική εταιρεία αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από την τράπεζα που τους έχει δανειοδοτήσει ότι πράγματι… συνεργάζεται με την α ή β εισπρακτική, και απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεσή τους για να ενημερώνονται από την εταιρεία αυτή.

Εξάλλου, από τα μέσα του 2012 η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει θεσπίσει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες ή εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών όπως μετονομάστηκαν.

 

Συγκεκριμένα οι εταιρείες αυτές:

Οφείλουν να καταγράφουν και να τηρούν για 1 χρόνο το περιεχόμενο της επικοινωνίας προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας.

Ο οφειλέτης ενημερώνεται υποχρεωτικά για την καταγραφή και τον σκοπό της.

Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη.

Οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, ύστερα από καταγγελία του οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη, προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.

Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο τηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά, εφόσον ζητηθούν, στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

 

Τηλεφωνικά

Μόνο ενημέρωση και μόνο σπίτι

Οι εισπρακτικές εταιρείες θα πρέπει να καλούν μόνο στην οικία του δανειολήπτη τις εργάσιμες μέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα.

Τηλεφωνήματα στον χώρο εργασίας του οφειλέτη απαγορεύονται, εκτός και αν ο αριθμός τηλεφώνου της εργασίας είναι ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας που έχει δώσει ο οφειλέτης.

Σύμφωνα με τον νόμο 3758/2009 που τις διέπει, οι εταιρείες αυτές έχουν αποκλειστικό σκοπό την εξώδικη ενημέρωση των οφειλετών για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Πέραν τούτου ουδέν, ούτε απειλές για κατασχέσεις, ούτε νουθεσίες του τύπου «όταν παίρνατε το δάνειο δεν ξέρατε ότι έπρεπε να το πληρώσετε;».

Ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές οι πολίτες μπορούν να τις… καταγγέλλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην τηλεφωνική γραμμή 1520.

www.bankwars.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to Προς τραπεζίτες, κυβέρνηση: Βάλτε φρένο στις εισπρακτικές εταιρείες! Παρανομούν, εκβιάζουν χιλιάδες πολίτες

 • PA

  Ποιο κρατος ?
  Το ιδιο το κρατος δεν σκεφτεται εδω και καιρο να χρησιμοποιησει τις ιδιες εταιρειες για ληξιπροθεσμες οφειλες προς την εφορια ?
  Η Ελλαδα αυτη τη στιγμη ειναι μια αρενα οπου καθε μερα συντελειται ενα ανθρωποκυνηγητο απο διαφορα πεινασμενα θηρια που πεινανε για ανθρωπινες σαρκες.
  Το ιδιο το κρατος ενα απο τα πιο πεινασμενα θηρια που κυνηγαει πολιτες να τους παρει το παξιμαδι για να πληρωσει τοκογλυφους.
  Τραπεζες, εισπρακτικες, ΔΕΗ τα αλλα τρια πιο επικινδυνα θηρια.
  Ο πολιτης αοπλος προσπαθει να ξεφυγει και να επιβιωσει για αλλη μια ημερα.
   
  Τουλαχιστον στην κατοχη υπηρχε και το ανταρτικο στο βουνο αν καποιος ηθελε να γλιτωσει αλλα και να εκδικηθει.
  Σημερα δεν υπαρχει μαζικοτητα σε τετοιες σοβαρες επιλογες.
  Ολοι ειναι μονοι τους.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>