Προσέφυγε στην ευρωπαϊκή στήριξη η Ισπανία

Προσέφυγε τελικά στην ευρωπαϊκή στήριξη η Ισπανία, καθώς ζήτησε και επίσημα πακέτο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζές της, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο επιτηρητή. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Luis De Guindos, τόνισε πως η χώρα θα λάβει την στήριξη των εταίρων της για τις τράπεζές της. “Το τελικό ύψος του δανείου εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων. Οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους σύντομα”, συμπλήρωσε.

«Οι όροι του πακέτου στήριξης θα αφορούν μόνο τις τράπεζες», διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ και προσέθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα γίνει με εκταμίευση των κεφαλαίων δια μέσου του ήδη υπάρχοντος ταμείου διάσωσης του ισπανικού κλάδου (FROB).
Ο Guindos διευκρίνισε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών δεν θα επηρεάσει το χρέος της χώρας, ενώ χαρακτήρισε διαχειρίσιμες τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου.
Ο Jean Claude Juncker, πρόεδρος του Εurogroup, με δήλωσή του επιβεβαιώνει ότι η στήριξη προς την Ισπανία μπορεί να φτάσει ως τα 100 δισ. ευρώ, ενώ το Υπ. οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε: “Έτοιμος να στηρίξει την Iσπανία ο EFSF. Καλύτερα όμως να χρησιμοποιηθεί ο ESM”.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αναμένεται αξιολόγηση των ισπανικών αναγκών από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το ΔΝΤ.
Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την ως τώρα δημοσιονομική προσπάθεια της Ισπανίας, με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών της, ενώ αναμένει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμέυσεις της.

Η οικονομική βοήθεια θα χορηγηθεί από τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM και θα είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει επαρκή στήριξη καλύπτοντας όλες τις πιθανές ανάγκες που προβλέπονται από τα stress test που διεξάγουν οι εξωτερικοί ελεγκτές που έχει ορίσει η ισπανική κυβέρνηση.
Τέλος, στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται η ανάγκη η χώρα να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα απορρέουν από το πακέτο διάσωσης και θα έχουν οριζόντιο δομικό χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, η Φινλαδία δηλώνει έτοιμη να ζητησει collaterals (εγγυήσεις), εφόσον η διάσωση υλοποιηθεί μέσω του EFSF…

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
Aνακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, με το ΔΝΤ ως επιτηρητή  ήθελε το επικρατέστερο σενάριο για την Ισπανία, το οποίο επιβεβαιώθηκε. Ως και τα 100 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το ανώτατο όριο στήριξης προς την Ισπανία. Η στήριξη προς τη χώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έρθει μέσω του μηχανισμού στήριξης (EFSF,ESM) και μπορεί να είναι με τη μορφή ομολόγων.
Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, επισημαίνουν ότι η στήριξη της χώρας δεν θα συνοδευτεί από μνημόνιο.
Σημειώνεται πως στην τηελδιάσκεψη, η οποία κράτησε πάνω από δύο ώρες, συμμετέχει και η Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, προκειμένου να καταστεί σαφής ο διαχωρισμός της ελληνικής από την ισπανική περίπτωση.
“Το ποσό των 100 δισ. αφορά περισσότερο τις αγορές και δεν σημαίνει πως οι πραγματικές δόσεις θα είναι τόσες”, αναφέρει το προσχέδιο για την Ισπανία, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν να μην εκταμιεύεται καμία δόση ως το τέλος Ιουνίου.
Όσον αφορά το κόστος που θα έχει για την Ισπανία τυχόν υποβολή αιτήματος βοήθειας, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) είναι σαφέστατος, αφού αναφέρει ότι η παροχή στήριξης σε ένα κράτος-μέλος, είτε αυτή προορίζεται για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών (έλλειμμα) είτε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να συνοδεύεται από μνημόνιο.
“Κανείς δεν θέλει όρους διάσωσης παρόμοιους με τους ελληνικούς για την Ισπανία”, αναφέρει άλλη πηγή, ωστόσο, υπογραμμίζοντας την θέληση της ισπανικής κυβέρνησης να αποφύγει το στίγμα του μνημονίου.

ΔΝΤ: Ως και 40 δισ. νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας παραμένει ανθεκτικό παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αρκετές ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους ως και 40 δισ. ευρώ προκειμένου να εναρμονιστούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, όπως προέκυψε από τα stress tests στα οποια προέβη.
“Ο πυρήνας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ισπανία αντέχει τους κλυδωνισμούς, αλλά υπάρχουν σημαντικέ αδυναμίες”, επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ και προσθέτει ότι οι αρχές της χώρας έχουν επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας μέτρα για τη διευθέτηση  των προβληματικών τραπεζών, με διαχωρισμό των χαρτοφυλακίων τους.
“Η κίνηση αυτή είναι καλοδεχούμενη”, τονίζει η Ceyla Pazarbasioglu, στέλεχος του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
“Ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα. Η στάση των ισπανικών τραπεζών απέναντι στους κινδύνους, κυρίως λόγω της διαφοράς τους επί του επιχειρηματικού τους μοντέλου, είχε αποκλείσεις”, καταλήγει το Ταμείο.
Το χειρότερο σενάριο προβλέπει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας 4,1% φέτος και 1,6% το 2013 ενώ το βασικό 1,7% και 0,3% αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της Eurogroup, Jean Claude Juncker απηύθυνε σήμερα έκκληση για την ταχεία εξεύρεση λύσης στην ισπανική τραπεζική κρίση, την ίδια ώρα που η Μαδρίτη δέχεται πιέσεις για να ζητήσει βοήθεια. “H Iσπανία δεν είναι Ελλάδα”, τόνισε.
Στο μεταξύ, ο J. Weidmann, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank  συνιστά στην Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από το EFSF, αν έχει ανάγκη, σύμφωνα με συνέντευξή του στην Die Welt
Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει “καμία αλλαγή” στη θέση της Ισπανίας, η οποία δεν ζητά ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της.

Δεν υπάρχει επίσημη συνάντηση για την Ισπανία το Σαββατοκύριακό, διευκρινίζει η κυβέρνηση – Για δύο τηλεδιασκέψεις κάνουν λόγο οι FT- Ανήσυχη η BοS – Βarclays: “Ανάγκη” και όχι “επιλογή” το μνημόνιο

Δεν υπάρχει επίσημη ευρωπαϊκή συνάντηση για την Ισπανία μέσα στο Σαββατοκύριακο, επισημαίνει η Soraya Saenz de Santamaria, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν αναμένεται ούτε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο. Οι φήμες ως τώρα πάντως τη διαψεύδουν. Σύμφωνα με τους Financial Times, πάντως αναμένονται δύο τηλεδιασκέψεις αύριο, Σάββατο, για την Ισπανία: μια μεταξύ των εκπροσώπων των Υπ. Οικονομικών της ΕΕ και μια μεταξύ των ΥΠΟΙ της ευρωζώνης.
Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει στήριξη για τις προβληματικές τράπεζές της, οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις, σύμφωνα με τους FT.
Κομισιόν και Γερμανία δεν σχολιάζουν, ενώ το ενδεχόμενο δεν απέκλεισε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Jan Kees De Jager.
“Το ΔΝΤ και οι εποπτικές αρχές επεξεργάζονται σχέδιο για την διάσωση του τραπεζικού κλάδου. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί και πρέπει να σεβαστεί τα χρονοδιαγράμματα. Όλα τα μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι διάγουμε μιασ κρίσιμης περιόδου και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος πρέπει να ενισχυθεί”, συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης. Η de Santamaria διευκρίνισε ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τις τράπεζες, πριν οι εποπτικές αρχές καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Πάντως, το αργότερο στις 21 Ιουνίου θα κατατεθούν τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των τραπεζών στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία θα αξιολογήσει βάσει αυτών τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και τα νέα αναγκαία αποθεματικά, όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ισπανίας και το υπουργείο Οικονομίας.
Τα αποτελέσματα ενός δεύτερου, περισσότερο ενδελεχούς, ελέγχου που έκαναν οι Deloitte, KPMG, PwC και Ernst&Young θα γνωστοποιηθούν στην ισπανική κυβέρνηση στις 31 Ιουλίου.
Οι δύο μελέτες αφορούν 14 τραπεζικούς ομίλους, δηλαδή το 90% του τομέα.

Τις ανησυχίες του για την ισπανική οικονομία εξέφρασε παράλληλα ο Miguel Angel Fernandez Ordonez, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Bank of Spain, χαρακτηρίζοντας την οικονομια της χώρας εξαιρετικά “εύθραυστη”.
Η Bank of Spain επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην αγορά παραμένει δύσκολη, καθώς τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά για τη χώρα. “Η μειωμένη εμπιστοσύνη στο ευρώ και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές απαιτούν άμεσες λύσεις”, καταλήγει.

H κεντρική τράπεζα αναμένει πως στην ύφεση θα βυθιστεί και φέτος η ισπανική οικονομία, ενώ τα σημάδια ανάκαμψης θα κάνουν την εμφάνιση τους από τις αρχές του 2013. Η BoS αφήνει, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας, σημειώνοντας πως ”ίσως να χρειαστεί”.
“Ανάγκη” και όχι “επιλογή” χαρακτηρίζει μια πιθανή δανειακή σύμβαση για την Ισπανία ο βρετανικός οίκος Barclays.
Το πακέτο για την ηβηρική χώρα εκτιμάται στα 126 δισ. ευρώ, υπό ένα ακραίο αλλά πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την BarCap.

Αξιωματούχος της ΕΕ δηλώνει ότι απευθείας χρηματοδότηση στις ισπανικές τράπεζες μέσω του ESM ”δεν είναι εφικτή”, ενώ σημειώνει ότι η Ισπανία δεν έχει αποφασίσει πως θα αποπληρώσει μία ενδεχόμενη βοήθεια.
Ωστόσο,  εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αιτήματος στήριξης για τις τράπεζες αυτό το Σαββατοκύριακο.’Οπως είπε δεν έχει πέσει στην αντίληψη της κάποια εκκρεμής ανακοίνωση σχετικά με το θέμα και παρέπεμψε στις δηλώσεις Μ. Rajoy ότι πρώτα πρέπει να ληφθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων στις τράπεζες.
Ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε, στο μεταξύ, ότι η Ισπανία θα μπορέσει να λάβει ευρωπαϊκή στήριξη, υπό ορισμένες συνθήκες.
“Αν η Ισπανία αποδεχτεί τους όρους όλα θα μπουν στο δρόμο τους”, τόνισε ο ίδιος.
Ο Vitor Constancio, της ΕΚΤ, καλεί την Ισπανία πάντως να αναλάβει δράση, προκειμένου να κατευνάσει τις αγορές. “Η χώρα δεν έχει ζητήσει ακόμη στήριξη”.
“Η Ισπανία αντιμετωπίζεται εγακίρως και ισάξια”, τόνισε ο Ιταλός, Mario Monti.

Υποβαθμίζει το μη εξασφαλισμένο χρέος των Bankia και BFA η Standard & Poor’s
Υποβαθμίζει την αξιολόγηση του μη εξασφαλισμένου χρέους (subordinated) της ισπανικής Bankia και της μητρικής της Banco Financiero y de Ahorros o διεθνής οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor’s.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβαθμίζει το μη εξασφαλισμένο χρέος της Bankia σε CCC- από Β- και της BFA σε CC από CCC+.
Παραλληλα, ο S&P υποβαθμίζει σε CCC+ από Β+ το πιστωτικό προφίλ της Bankia, αφήνοντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της σε ΒΒ+. Αμετάβλητη αφήνει και την αξιολόγηση της BFA σε Β+.
O οίκος θέτει τα ιδρύματα σε creditwatch negative, με προοπτική για πιθανή υποβάθμιση.

Υποβαθμίζει 11 περιφέρειες και 5 δημόσιους οργανισμούς η Fitch
Εν τω μεταξύ, η Fitch ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει 11 τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, καθώς και 5 δημόσιους οργανισμούς, ακολούθως της υποβάθμισης της οικονομίας της χώρας κατά 3 βαθμίδες.
Ειδικότερα, υποβάθμισε τις εξής περιφέρειες:

Historical Territory of Alava: σε ΄A΄ από ΄AA΄
Autonomous Community of Asturias: σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄
City of Barcelona: σε ΄BBB΄ από ΄A΄
Autonomous Community of the Basque Country: σε ΄A΄ από ΄A+΄
Historical Territory of Bizkaia: σε ΄A΄ από ΄AA΄
Autonomous Community of Cantabria: σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄
City of Donostia – San Sebastian: σε ΄A΄ από ΄AA΄
Historical Territory of Gipuzkoa: σε ΄A΄ από ΄AA΄
Autonomous Community of Madrid: σε ΄BBB΄ από ΄A-΄
City of Madrid: σε ΄BBB΄ από ΄A΄
City of Pamplona: σε ΄BBB΄ από ΄A΄

Επιπλέον, υποβάθμισε τους κάτωθι δημόσιους οργανισμούς:
Transport Consortium of Bizkaiato: σε ‘A-‘ από ‘A+’
Instituto de Finanzas de Cantabria (ICAF): σε ‘BBB’ από ‘BBB+’
Pequenos y Medianos Astilleros (Pymar): σε ‘BBB-‘ από ‘BBB’;
Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI): σε ‘BBB’ από ‘A’
Fondo de Reestructuracion Ordenada Bancaria (FROB): σε ‘BBB’ από ‘A’
Να σημειωθεί ότι σε όλες τις αξιολογήσεις το outlook είναι αρνητικό.

Το καμπανάκι χτύπησε πολλές φορές για την ηβηρική χώρα τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα την υποβάθμιση της οικονομίας της Ισπανίας κατά 3 βαθμίδες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, Fitch Ratings.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Ισπανία αξιολογείται με ΒΒΒ χαμηλότερα από την Ιταλία, η οποία έχει Α-, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού και των δύο χωρών φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο του 7%.
Κατά τη Fitch, υπό το βασικό σενάριο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών ανέρχονται στα 50-60 δισ. ευρώ. Υπό ένα δυσμενέστερο ωστόσο σενάριο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 90-100 δισ. ευρώ.
Η Μαδρίτη θέλει πάσει θυσία να αποφύγει τον στιγματισμό, ενισχύοντας παράλληλα τις τράπεζές της χωρίς να εμπλέξει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (ΕSM), αφού σε κάτι τέτοιο αντιτίθεται ο σκληροπυρηνικός άξονας της ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία και λοιποί)… Έτσι, ένα light πακέτο διάσωσης θεωρητικά θα άφηνε και τις δύο πλευρές ευχαριστημένες.
Καθώς, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστέκεται στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ευρωζώνης οι ανησυχίες πληθαίνουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μπορεί εν τέλει ένα light πακέτο να αποτελέσει “ναρκωτικό” για τις αγορές και την Ισπανία, αλλά όχι οριστικό φάρμακο… Μην ξέχναμε ότι όπως απέδειξε και η περίπτωση της συνταγής που ακουλουθήκε στην Ελλάδα το ένα μνημόνιο φέρνει τ’ άλλο…
“Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για τις τράπεζες και μετά θα εντείνουμε τις συζητήσεις με την Ευρώπη”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Rajoy, θέλοντας να δείξει ότι έχει τον έλεγχο. Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές από το ΔΝΤ, οι ισπανικές προβληματικές τράπεζες δεν αποκλείεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια έως και 40 δισ. ευρώ.
Η επίσημη έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της ερχόμενης Δευτέρας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, δύο ισπανικές τράπεζες – οι οποίες δεν κατονομάζονται – θα χρειαστούν κρατική στήριξη ύψους 4,5 δισ. έκαστη.
Οι αναλυτές θεωρούν, πάντως, βέβαιη την προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Όπως αναφέρει ο Joerg Kraemer, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank, εάν η Ισπανία προσφύγει στον EFSF για τη στήριξη των τραπεζών της, τότε το επίσημο αίτημα για πλήρες πακέτο διάσωσης είναι απλά θέμα χρόνου.
Στα 198 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι οι συνολικές ζημίες των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Barclays Capital, η οποία προσδιόρισε σ’ αυτό το μέγεθος και την κεφαλαιακή τρύπα του κλάδου. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει περίπου 40-45 δισ. ευρώ, ή σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου η στήριξη μπορεί να φτάσει τα 68 δισ. ευρώ.
“Η Ισπανία, αν το ζητήσει, θα λάβει τη στήριξη της ευρωζώνης”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker.

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *