Προστασία για ένα μήνα στα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας

Συμφωνία για να παραταθεί κατά ένα μήνα το καθεστώς της εξαίρεσης μεταβίβασης συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων σε funds επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρότεινε στο νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται να μην επιτραπεί η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία.

Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, όπως έκανε γνωστό ο τελευταίος παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η εξαίρεση πώλησης των ακόλουθων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων:

[1] Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις.

[2] Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας.

[3] Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ).

[4] Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και

[5] Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάση του νόμου που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο για τα δάνεια αυτά δεν είχε απελευθερωθεί η πώλησή τους στις Εταιρίες Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η σχετική ημερομηνία έληγε στις 15 Φεβρουαρίου.

Πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος παράτασης μέχρι τις 15 Μαρτίου δόθηκε προκειμένου κυβέρνηση και δανειστές να έχουν τον χρόνο της κατάρτισης νέου πλαισίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση στους Θεσμούς ώστε στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τις 16 Μαρτίου να εξαιρούνται δια παντός οι πωλήσεις σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Οι δανειστές δεν απάντησαν στο ελληνικό αίτημα.

Πάντως, ούτως ή άλλως, ανοίγει ο δρόμος μετά τις 15 Μαρτίου για τη μεταβίβαση των υπολοίπων κατηγοριών των δανείων και ιδίως εκείνων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγές θέλουν το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει να θεσπίσει κριτήρια για την πώλησή τους. Αν και βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στο μόνιμο «απαγορευτικό» για τα δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία. Το εναλλακτικό σχέδιο θέλει να επιδιώκεται, αν υπάρχει άρνηση των Θεσμών, να μπουν κριτήρια που θα έχουν να κάνουν προφανώς με την αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας, το εισόδημα, το ύψος των οφειλών και τον βαθμό συνέπειας του δανειολήπτη.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο και τους Θεσμούς σήμερα το πρωί σε νέα συνάντηση. Σημειώνεται ότι επί τάπητος μπαίνουν και οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στον «νόμο Δένδια» για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.