Πρόθυμοι για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας οι δανειστές…

Πρόθυμοι να συζητήσουν την εξαίρεση των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας από την πώληση σε distress funds φέρονται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές. Από την πλευρά τους πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μετέφεραν την εκτίμηση πως οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες ως προς το πώς κυβέρνηση και δανειστές ερμηνεύουν την έννοια των «ευάλωτων ομάδων».

Πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών που ρωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.» έλεγαν πως το κουαρτέτο επιθυμεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς διαχείρισης και πώλησης «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, ωστόσο «δεν αναμένεται να φέρει αντιρρήσεις στην προστασία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών».

Να βάλει «φρένο» στις απαιτήσεις των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια επιχείρησε χθες ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις τους, σε ταμεία διαχείρισης τέτοιων δανείων (distressed funds).

Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε ανοίξει ήδη το 50% της αγοράς κόκκινων δανείων», προσθέτοντας: «Θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδο για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε πέρυσι νόμο, ο οποίος διευκολύνει την πώληση «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Η αγορά των «κόκκινων» δανείων δεν λειτουργεί ακόμη, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, είπε ο υπουργός.

Η τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές προβλέπει την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά η έκταση των περιορισμών παραμένει θέμα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημείωσε το Bloomberg.

efsyn.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

18 σκέψεις σχετικά με το “Πρόθυμοι για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας οι δανειστές…

 • 19/02/2016, 10:08
  Permalink

  Καλημέρα!
  Είναι η πρώτη φορά που ζητώ συμβουλή. Προσπάθησα να την ποστάρω στα γενικά θέματα αλλά είναι κλειστά τα σχόλια.
  Η μητέρα μου, 75 ετων, είχε υπογράψει ως εγγυήτρια στην τράπεζα Αττικής για προσωπικό δάνειο κάποιου που έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στο Ν. Κατσέλη. Το ποσό είναι 3000 ευρω και της έχει έρθει διαταγή πληρωμής 3250 ευρώ με τα δικαστικά έξοδα. Έχει στο όνομά της μόνο το σπίτι της, διαμέρισμα περίπου 70 τ.μ., το οποίο πήρε με δάνειο από το ΤΠΔ ως Δ.Υ. και θα το ξεχρεώσει το 2023. Επειδή το ΤΠΔ παρακρατά τη δόση δανείου από τη σύνταξή της, εισπράττει μόλις 104-120 ευρώ το μήνα, όπως δείχνει το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης. Στο Ν. Κατσέλη δεν θέλει να υπαχθεί, γιατί θέλει να πληρώνει το στεγαστικό της. Μπορεί με αυτά τα στοιχεία να διεκδικήσει κούρεμα της οφειλής από την τράπεζα; Το σπίτι της κινδυνεύει; Ευχαριστώ.

  Σχολιάστε
  • 19/02/2016, 11:15
   Permalink

   Καλημέρα, ναι το σπίτι της κινδυνεύει. Αυτός ο «κάποιος» έλαβε και αυτός διαταγή πληρωμής? Γιατί δεν φροντίζει αυτός να κουρέψει το δάνειο που είναι στο όνομά του και βασανίζει μια γυναίκα 75 χρονών?

   Σχολιάστε
    • 19/02/2016, 12:04
     Permalink

     Πώς γίνεται να έχει υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη για όλα τα δάνειά του άρα και για το συγκεκριμένο (δεν γίνεται να ζητήσεις υπαγωγή μόνο για τα μισά) και να πηγαίνει ΔΠ στον εγγυητή?

     Σχολιάστε
     • 19/02/2016, 13:00
      Permalink

      Έχω την εντύπωση ότι και ο εγγυητής πρεπει να ενταχθει στο νόμο κατσέλη ώστε να μην κινδυνεύει.

     • 19/02/2016, 13:25
      Permalink

      Η μητέρα μου δεν θέλει να υπαχθεί, γιατί έχει στεγαστικό που θέλει να πληρώνει μέχρι την κανονική αποπληρωμή του.

     • 19/02/2016, 13:24
      Permalink

      Εδώ έχω μπερδευτεί! Πριν λίγο πήγε η μητέρα μου στην τράπεζα και της είπαν ότι εφόσον έχει υπαχθεί το δάνειο στο νόμο Κατσέλη από τον οφειλέτη, πρέπει να περιμένει την έκβαση του δικαστηρίου και να μην κάνει ρύθμιση. Της είπαν επίσης ότι ο εγγυητής έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με τον δανειολήπτη και ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να στείλει τις διαταγές πληρωμής, ακόμα κι αν έχει κάνει ο δανειολήπτης αίτηση για Κατσέλη. Το θέμα είναι τι θα αποφασίσει το δικαστήριο, είπε ο υπάλληλος της τράπεζας. Αν η αίτηση απορριφθεί, τότε θα ισχύει η διαταγή πληρωμής.

     • 19/02/2016, 14:28
      Permalink

      Τί να πώ? Μπορείς να βασιστείς στο λόγο τραπεζουπαλλήλου? Κατ’εμέ απολύτως όχι! Πρώτη φορά ακούω τέτοια περίπτωση, ίσως κάποιος άλλος να γνωρίζει καλύτερα, ίσως θα πρέπει να αποτανθείτε σε δικηγόρο για συμβουλή.
      Και φυσικά έχω εξοργιστεί. Τράπεζα στέλνει διαταγή πληρωμής σε 75χρονη ηλικωμένη, αγνοώντας την ηλικία της και τα όποια προβλήματα υγείας μπορεί να έχει μόνο και μόνο επειδή είναι εγγυήτρια. Τί να σχολιάσει κανείς? Όλα εδώ πληρώνονται όμως, εδώ δεν είναι Ισπανία

     • 20/02/2016, 09:07
      Permalink

      Μίλησα με δικηγόρο και μου είπε ότι συνήθως οι εγγυητές υπογράφουν ότι παραιτούνται από την ένσταση διζήσεως. Αν η μητέρα μου παραιτήθηκε από την ένσταση διζήσεως, δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί
      την καταβολή της οφειλής, ωσότου ο δανειστής επιχειρήσει αναγκαστική
      εκτέλεση εναντίον του πρωτοφειλέτη και αυτή αποβεί άπρακτη. Ίσως η σύμβαση να είναι γραμμένη έτσι που να μην παραιτήθηκε, οπότε η τράπεζα αναμένει να δει τι θα γίνει με την οριστική εκδίκαση του πρωτοφειλέτη. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τη συμπεριφορά της τράπεζας.

     • 20/02/2016, 10:19
      Permalink

      Πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση? Στην υπαγωγή Κατσέλη ο δικαστής κάνει φύλλο και φτερό τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Σε περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιούν τον δανειστή και πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενο κούρεμα της οφειλής μήπως τη νύφη την πληρώνει ο εγγυητής? Ρωτησες το δικηγόρο για αυτό?

     • 20/02/2016, 15:35
      Permalink

      Η προσωρινή έχει γίνει και έχει ορίσει μηδενικές καταβολές. Η κανονική αναμένεται αργότερα. Προφανώς όπως το καταλαβαίνω, η τράπεζα περιμένει το αποτέλεσμα της κανονικής για να κινηθεί, και αν απαλλαγεί ο οφειλέτης θα έρθει η ώρα του εγγυητή.

     • 20/02/2016, 16:40
      Permalink

      Αν ο εγγυητής πεθάνει ………τι γίνεται ρε παιδιά?????

     • 20/02/2016, 16:44
      Permalink

      Παύει να υπάρχει εγγυητής. Απλά πράγματα.
      Για να χρωστάνε οι κληρονόμοι του, προφανώς θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει δικαστική απαίτηση οφειλών από την τράπεζα, όσο ζει ο εγγυητής.

     • 20/02/2016, 17:03
      Permalink

      Δεν έχει ξεκινήσει ήδη με την έκδοση Διαταγής Πληρωμής?

     • 20/02/2016, 17:12
      Permalink

      Άλλο εδώ, εγώ γενικά μίλησα. Έβαλα και παράδειγμα.

     • 20/02/2016, 17:02
      Permalink

      Τα βάρη τα παίρνουν οι κληρονόμοι εκτός και αν κάνουν αποποίηση.

     • 20/02/2016, 17:07
      Permalink

      Αυτό δεν είναι 100% σίγουρο.
      Παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες.
      Π.χ. είμαι εγγυητής σε σένα και συ πληρώνεις κανονικά το δάνειο. Πεθαίνω και συ συνεχίζεις να πληρώνεις.
      10 χρόνια μετά σταματάς να πληρώνεις.
      Πως θα κυνηγήσει η τράπεζα τους κληρονόμους του εγγυητή, αφού κατά τη στιγμή του θανάτου και αποδοχής της κληρονομιάς, ΔΕΝ υπήρχαν χρέη;
      Ο εγγυητής, κατά το νόμο ΔΕΝ χρωστάει τίποτα, όσο ο πρωτοφειλέτης πληρώνει κανονικά το δάνειό του.

     • 20/02/2016, 17:01
      Permalink

      Το θέμα είναι να καταλάβουμε από τώρα αν η ώρα του εγγυητή έρθει κατά την διαδικασία της εκδίκασης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.