Πτωχευτικός Κώδικας: Ψηφίστηκε η δίμηνη και η πεντάμηνη παράταση

Ψηφίστηκε εχθές η ρύθμιση που αφορά την αναβολή και την κατάτμηση του πτωχευτικού νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος πτωχευτικός θα έχει ισχύ από 1/6/2021 για φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις με περιουσία έως 350.000 ευρώ και από 1/3/2021 για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 700.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη αναβολή, που είχε διαφανεί από τις αρχές Νοεμβρίου, επισημοποιήθηκε με την κατάθεση τροπολογίας που προβλέπει και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Γέφυρα», καθώς θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη της 9μηνης επιδότησης στεγαστικών δανείων την 1η Απριλίου 2021.

«Σήμερα, υπό το βάρος του εκρηκτικού οικονομικού αδιεξόδου που η ίδια έχει διαμορφώσει στην ελληνική αγορά, επιλέγει ως οδό διαφυγής την προσωρινή αναβολή εφαρμογής του καταστροφικού πτωχευτικού της νόμου. Ομως η απειλή της πτώχευσης και της δήμευσης των περιουσιών για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ούτε διά αναβολών» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με το ζήτημα, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος και η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο περί «περί αμήχανης ρύθμισης μπροστά στο πρόβλημα που έρχεται» και διεκδικεί την οριστική αναστολή του Πτωχευτικού και σε κάθε περίπτωση την υπαγωγή των «μικρών» πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο.

H παράταση κατά τρεις μήνες και μέχρι τις 31.3.2021 που προβλέπεται αφορά τη δυνατότητα την οποία έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος να ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και να λάβουν στη συνέχεια κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους συνολικής διάρκειας 9 μηνών.

Σε κάθε περίπτωση η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα» μπορεί να ξεκινήσει το αργότερο έως την 1η.4.2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *