Ρυθμίσεις «2 σε 1» για όσους υπαχθούν στο νέο νόμο προστασίας της 1ης κατοικίας

«Εκστρατεία» προσέγγισης των δανειοληπτών που εμπίπτουν στον νέο νόμο 4605/2019, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με λύσεις νόμου Κατσέλη, ξεκινούν οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πέραν του «κουρέματος» που θα απολαμβάνουν οι δανειολήπτες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν. 4605, οι τράπεζες συμφώνησαν να προσφέρουν ενιαία στους οφειλέτες και «κούρεμα» 80% για τις οφειλές τους μέχρι 50.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια σε όλες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το «capital.gr», πρόκειται για δανειολήπτες με δάνεια 9 – 10 δισ. ευρώ τους οποίους οι τράπεζες θα προσεγγίσουν τον Σεπτέμβριο, ενθαρρύνοντάς τους όχι απλά να μπουν στον νόμο 4605, αλλά να κλείσουν συνδυαστικά και τις υπόλοιπες οφειλές τους με τις τράπεζες. Πρόκειται για οφειλές (π.χ. από πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια) που κινούνται πέραν των δανείων που φέρουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία και ως εκ τούτου δεν πληρούν το βασικό κριτήριο για να εμπίπτουν στις διατάξεις ρύθμισης του ν. 4605. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον ν. 4605 από πλευράς υπερχρεωμένων δανειοληπτών, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι τράπεζες, καθώς πιστεύουν πολύ στη λειτουργικότητα του νέου νόμου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, από τα περίπου 17 δισ. ευρώ δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο 3869/2010 (Κατσέλη), περίπου το 40% αυτών έχει πάρει οριστική απόφαση. Δάνεια περίπου 9 – 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία απόφασης (είτε π.χ. γιατί εκκρεμεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, είτε γιατί ο δανειολήπτης έχει πάρει αναβολή αλλά δεν έχει οριστεί νέα δικάσιμος είτε η υπόθεση έχει εκδικαστεί αλλά δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση). Στη δεξαμενή των δανείων αυτών και ειδικότερα στους δανειολήπτες που οι τράπεζες έχουν αξιολογήσει ως ειλικρινείς, από την πορεία της σχέσης τους με τις τράπεζες και τα πραγματικά οικονομικά τους δεδομένα, θα απευθυνθούν οι τράπεζες. Στόχος, να τους προσφέρουν γενναιόδωρες προτάσεις ρύθμισης του συνολικού τους χρέους, προκειμένου έτσι να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια προς όφελος της ταχύτερης επίλυσης υποθέσεων του ν. Κατσέλη.

Κατόπιν αυτού, στο NPL Committee της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες συμφώνησαν να απευθυνθούν στους οφειλέτες που έχουν και χρέη χωρίς εξασφαλίσεις, δίνοντάς τους λύσεις ρύθμισης αντίστοιχες με αυτές που θα λάμβαναν από το δικαστήριο. Πιο συγκεκριμένα δε, να προχωρήσουν σε «κούρεμα» 80% των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ του δανειολήπτη σε όλες τις τράπεζες.

Οι τράπεζες στοχεύουν σε ένα πλήθος δανειοληπτών περίπου 100.000, ενώ στόχος τους είναι να εξέλθει από τη δεξαμενή αυτή των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, ένα ποσοστό οφειλετών της τάξεως του 20% – 30%.

Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, ο νόμος 4605/2019 έχει όλα τα στοιχεία από πλευράς διαδικασιών (αυτοματοποιημένη ρύθμιση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «κούρεμα» οφειλής και κρατική επιδότηση) για να λειτουργήσει θετικά προς την ελάφρυνση του χρέους των ιδιωτών και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλυθεί ταυτόχρονα και το θέμα των υπόλοιπων οφειλών των δανειοληπτών που μένουν εκτός του πεδίου ρύθμισης του νόμου, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι οφειλέτες να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον 4605.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι τραπεζίτες κάνουν ήδη λόγο για πολλές αιτήσεις παραίτησης δανειοληπτών από τον νόμο Κατσέλη (ν. 3869) μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ν. 4605 την 1η Ιουλίου.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.