Σήμα κινδύνου από τραπεζίτες σε τέσσερα μέτωπα

Κραυγή αγωνίας στέλνουν οι διοικήσεις του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και προτάσσουν τέσσερις τομείς, οι οποίοι επιδεινώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες και αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία είναι μεγάλη και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κλείσει η διαπραγμάτευση τόσο πιο γρήγορα θα μαζευτούν κι οι απώλειες.

Ωστόσο, κοινός τόπος για τα στελέχη των τραπεζών είναι η διαπίστωση ότι το 2015 έχει σχεδόν χαθεί με βάση τον προγραμματισμό, αλλά και τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει το φθινόπωρο του 2014. Εκτιμούν ότι ο χρόνος τελειώνει και το επόμενο 4ήμερο θα κρίνει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ρευστότητα-καταθέσεις

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο έφθασαν τα 25 δισ. ευρώ! Στο τραπεζικό σύστημα από την Τετάρτη έχει σημάνει συναγερμός καθώς υπήρξε το πρώτο κρούσμα μετά την 20ή Φεβρουαρίου εκροής εκ νέου καταθέσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ χθες το ποσό ήταν αντίστοιχο, ίσως λίγο υψηλότερο.

«Ελπίζουμε η συμφωνία να επιτευχθεί το επόμενο τριήμερο, μέχρι την κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο. Διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσουμε το φαινόμενο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου όταν σε καθημερινή βάση έφευγαν από το σύστημα καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων, με βάση τις ίδιες πηγές, είναι πλέον σε οριακό επίπεδο καθώς οι συνολικές καταθέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν μειωθεί στην περιοχή των 133 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα διαθέσιμα του Έκτατου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας τρώγονται μέρα με την μέρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει την κάνουλα της ρευστότητας «τόσο, όσο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κερδοφορία

Στον πάγο και σε καθυστέρηση ενδεχομένως και ενός έτους οδηγούνται και τα σχέδια των τραπεζών για επιστροφή το 2015 στην κερδοφορία.

«Κατά πάσα πιθανότητα έχουμε χάσει το τρένο της κερδοφορίας. Κι αν όχι ολοκληρωτικά, έχει μειωθεί η ένταση», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης και προσθέτει: «Η πραγματική οικονομία έχει υποστεί ζημιά και δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε τις συνέπειες, κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι συνέπειες αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, κυρίως στο κομμάτι της οργανικής κερδοφορίας».

Χορηγήσεις

Στις ελληνικές καλένδες μεταφέρεται η βασική στρατηγική επιδίωξη του τραπεζικού συστήματος που δεν είναι άλλη από την αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.

«Ήδη, με τον ELA έχει αυξηθεί το κόστος χρήματος και θα πληρώσουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ επιπλέον κόστος σε σύγκριση με τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υποστηρίζει έτερος τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τράπεζες υπό τα νέα δεδομένα της οικονομίας έχουν επανεξετάσει τα προγράμματα χορηγήσεων συνολικού ύψους 8-10 δισ. ευρώ, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα κουρευτούν.

Νέα κόκκινα δάνεια

Μία σημαντική δυσμενής εξέλιξη είναι, με βάση τραπεζικές πηγές, η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, με αιχμή τα στεγαστικά.

Οι νέες επισφάλειες το πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο διακρίνεται βελτίωση της κατάστασης.

«Εκτιμούσαμε πριν από έξι μήνες ότι το 2015 θα είχαμε μείωση των επισφαλειών. Η εκτίμηση έπεσε στο κενό και ήδη μετράμε νέα κόκκινα δάνεια. Προς το παρόν το φαινόμενο θεωρείται παροδικό εξαιτίας των προεκλογικών εξαγγελιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις επανεξετάζονται και αναμένεται το peak του δείκτη επισφαλειών να συμβεί στα τέλη του 2015», τονίζει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.