Σε επίπεδα ρεκόρ 135,5 δις ευρώ η ρευστότητα που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και το ELA

Το πρόβλημα της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι παρουσιάζεται.
Οι ελληνικές τράπεζες ενώ στα τέλη Ιουνίου μετά τις εκλογές είδαν τις καταθέσεις να αυξάνονται έως 5 δις ευρώ ταυτόχρονα άντλησαν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ και το ELA της TτΕ.

Τον Απρίλιο οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει συνολικά 121 δις ευρώ.
Τον Μάιο σημειώθηκε για δεύτερη φορά μια φαιδρή εξέλιξη η ΕΚΤ μείωσε δραστικά από 60-70 δις ευρώ στα 3,44 δις ευρώ την ρευστότητα που παρείχε στις τράπεζες με το αιτιολογικό ότι ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής ενώ την ίδια ρευστότητα που αφαίρεσε από τις ελληνικές τράπεζες την διοχέτευσε μέσω του ευρωσυστήματος εκ νέου στις ελληνικές τράπεζες.

Το ELA εκτινάχθηκε από τα 60 δις στα 124 δις ευρώ.
Τον Ιούνιο η στρέβλωση αποκαταστάθηκε και επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα οι ισορροπίες μεταξύ ΕΚΤ και ΤτΕ αλλά αυξήθηκε η αντληθείσα ρευστότητα.

Τον Ιούνιο οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει 73,66 δις από την ΕΚΤ συνολικά 11 δις περισσότερα από τον Απρίλιο και 61,9 δις από την ΤτΕ και το ELA. Η αύξηση του ELA μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ήταν 3 δις ευρώ περίπου.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 135,5 δις ευρώ λοιπόν από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

Όμως αν λάβουμε υπόψη ότι
1)Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 242 δις ευρώ
2)Οι καταθέσεις στα 167 δις ευρώ μετά την πρόσφατη αύξηση
3)Τα ομόλογα σε τρέχουσα αξία 4 δις και σε ονομαστική αξία 17 δις

Προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες ενώ έχουν καλύψει τα μεγάλα ανοίγματα μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων έχουν καλύψει και το funding των ομολόγων διαθέτουν επιπλέον ρευστότητα 40 δις ευρώ περίπου.

Αυτό συνεπάγεται είτε ότι διαθέτουν αποθέματα δανεικής ρευστότητας αλλά εδώ εγείρεται ένα θέμα καθώς πληρώνουν για το ELA σε μηνιαία βάση 155 εκατ σε τόκους ή σε τριμηνιαία βάση 465 εκατ ή σε ετησιοποιημένη βάση 1,86 δις ευρώ.

Την ρευστότητα από την ΕΚΤ την πληρώνουν με επιτόκιο 0,75% που συνεπάγεται σε μηνιαία βάση 46 εκατ ευρώ.
Σε μηνιαία βάση οι τράπεζες πληρώνουν 200 εκατ ευρώ τόκους για την ρευστότητα που λαμβάνουν από την ΕΚΤ και την ΤτΕ που είναι πολύ ακριβότερη.

Άρα δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να πληρώσουν τόσους τόκους μόνο και μόνο για να διαθέτουν αποθέματα αλλά γιατί είτε ανησυχούν για επιδείνωση είτε γιατί καλύπτουν και άλλα funding που δεν είναι ευρέος γνωστά.

www.bankingnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.