Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Σε υπερτράπεζα τα «κόκκινα» δάνεια, σωτηρία για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες

Έρχεται η «υπερ-bad bank» που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κακά» δάνεια όλων των τραπεζών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας πανελλαδικής bad bank, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, όπως έχει γίνει με τις περιπτώσεις της Αγροτικής,του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton, είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξυπηρετείται ένας διπλός στόχος:

Να «σωθούν» αρκετά ακίνητα -κατοικίες και επαγγελματική στέγη-, από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.

Να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων.

Την ίδια ώρα οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των «κακών» δανείων.

Θα πρέπει αν αναφέρουμε ότι οι τράπεζες που έχουν σπάσει στα δύο, στο «κακό» κομμάτι έχουν μεταφερθεί τα προβληματικά δάνεια, και συγκεκριμένα τα στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες, καθώς τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες.

Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις «κακές τράπεζες» έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση, είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητα τους.

Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. «Σίγουρα δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους, αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: άλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%».

Σημειώνουμε ότι η άνοδος των «κόκκινων» δανείων, δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5δισ ευρώ στις συστημικές τράπεζες, και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνονται στα 33δισ ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιαοποίησης τους, αντί των 27,5δισ ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, ξεπέρασαν το 25%. Δηλαδή «έσκασε» το 1 στα 4. Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230δισ ευρώ και από αυτά τα 57,5δισ ευρώ ήταν στο «κόκκινο».

Ωστόσο ο διαχωρισμός των προβληματικών δανείων από τα υγιή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Οι επίτροποι έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των δανείων, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα δάνεια είναι όντως ενήμερα και πόσα όχι.

Ημερησία


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

26 Σχόλια Σε υπερτράπεζα τα «κόκκινα» δάνεια, σωτηρία για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες

 • lili

  Τι γινεται βρε παιδια?τι εννοει ο ποιητης?

 • begar

  Ο ποιητής εννοεί, ότι αντί να κάνουν οι τράπεζες κουρέματα στα δάνειά μας, θα τα πουλήσουν στο 10 έως 30% της αξίας τους σε τρίτους.

  Η λέξη «Σωτηρία» μάλλον είναι παραπλανητική.

  • PA

   Δεν υπαρχουν ποιητες σημερα.
   Η Ελλαδα σταματησε να παραγει πολιτισμο το 1974.
   Απο κει και περα ολα τα δρωμενα σ’ αυτη τη χωρα ειναι τσιτα καγκουρια σε ρυθμους σκυλαδικου.

  • GEORGE M

   Οταν αγοράσει αυτη η εταιρεία ενα καμμένο κατανλωτικό δάνειο στο 10% και προτείνει στον δανειοληπτη ενα 20-30 % ανάλογα με τις δυνατοτητες του και τις “προσδοκίες” που έχει η εταιρεία νομίζω πως θα είναι συμφερουσα λύση. Καπως έτσι λειτουργούν απο όσο έχω πληροφορηθεί.

   • begar

    Σοβαρολογούμε τώρα;

    Και γιατί δεν το πουλάει κατευθείαν στο δανειολήπτη για 10%?

    Αν εγώ χρωστάω σε κάρτες π.χ. 100 χιλιάρικα και μου πουν 10 και ξοφλάς, πιάτσα θα κάνω με μίνι φούστα και ψιλοτάκουνο, για να βρω τα 10 χιλιάρικα (το μόνο πρόβλημα είναι πως κρύβεις τα μούσια).

     

    • PA

     Μπα ψηλε, δε βγαινουν τα δεκα χιλιαρικα ουτε ετσι.
     Εχει γεμισει η πιατσα απο ανατολικες γκομεναρες που γαμνιενται για 10 Ευρω … οι λεγομενες Απατσι.
      

    • GEORGE M

     Να ρίξουν οι Ελληνικές τράπεζες τα μούτρα τους και να ταπεινωθούν έτσι μπροστά σου, προτείνοντας σου 10%???? Για τί τους πέρασες? Θα τα αναθέσουν στον παλιατζή! Εκείνες έτσι κι αλλιως θα τα πάρουν αλλιως απο τις τσέπες μας (βλέπε ανακεφαλαιοποίηση…)

 • GEORGE M

  Δηλαδή όλη η σαβούρα θα μαζευτεί σε ένα διαχειριστικό ίδρυμα που θα προβεί σε γενικό ξεσκαρτάρισμα στο τί μπορεί να πληρωθεί και τί όχι? Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και γεννά ελπίδες για ουσιαστική επίλυση σε ρεαλιστικό επίπεδο των προβλημάτων που έχουν και οι τράπεζες αλλα κυρίως οι δανειολήπτες. Το λογικό θα είναι να γίνουν προτάσεις προς τους υπερχρεωμενους για να ρυθμίσουν η και να κουρέψουν τα χρέη τους με κριτήρια “ρεαλιστικά” πλέον και όχι αυστηρά κερδοσκοπικά. Μακάρι αυτο το γεγονός να είναι καθοριστικό για την επίλυση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων!

  • begar

   Θεωρητικά, έτσι φαίνεται.

   Αλλά ρωτάω εγώ ο αφελής:

   Αν οι τράπεζες πρότειναν σε όσους έχουν κόκκινα δάνεια ένα κούρεμα 50-60%, δεν θα προσπαθούσε ο κόσμος με νύχια και δόντια να ανταποκριθεί;

   Γιατί δεν το κάνουν; Προτιμούν να τα πουλάνε με ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση σε άλλα κοράκια. Γιατί;

   Η δικαιολογία του να μην σταματήσουν να πληρώνουν όλοι δεν στέκεται.

   Γιατί και τώρα οι καλοπληρωτές, ακούνε από τους άλλους για κουρέματα και σταματάνε να πληρώνουν. 

   Σου λέει ο άλλος: «μαλάκας είμαι να πληρώνω; ο γείτονας που σταμάτησε, πέτυχε κούρεμα 50%».

   • PA

    Αλλοι πληρωνουν ακομα και αλλοι κανουν διακανονισμο με συμβασεις νεας γενιας που δεν παλευονται ευκολα στα δικαστηρια.
    Οπως καταλαβαινεις το παλευουν μεχρι τελευταιας στιγμης τα βαμπιρ.

   • GEORGE M

    Αυτό είναι μάλλον θέμα “κουλτούρας” των ελληνικών τραπεζών. Η Citibank για παράδειγμα που έχει μια πιό “αμερικάνικη” νοοτροπία προβαίνει ταχυτατα στους τεσσερς μήνες καθυστερησης στην καταγγελία συμβασης, εκδιδει χωρις μεγάλη καθυστέρηση διαταγές πληρωμής και εφοσον δεν μπορεί να επιτυχει με τα όποια προσφορα μέσα τη διεκδίκηση της απάιτησής της προβαίνει σε πολύ σημαντικό κούρεμα του χρεους για να κλέισει την υπόθεση. Σιγα σιγα θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες πιστευω, Αν είναι τόσο ζώα ας τα δώσουν μπιρ παρά στην εταιρία εκκαθάρισης να πάρει αυτη το κέρδος…. Οπως και νά χει ο δανειολήπτης θα διευκολυνθει λιγότερο η περισσότερο ανάλογα με την περίπτωση.

 • lili

  ευχαριστω για τις απαντησεις απλα (λογω που καιω και ολιγον πετρελαιο) δεν καταλαβαινω αυτο το σημειο που λετε οτι θα αγορασει καποιο ποσοστο της αξιας του δανειου.Εγω πχ που χρωσταω γυρω στα 200000 δεν θα τα παρει ολα αυτη η κακη τραπεζα?

  • GEORGE M

   Εφοσον ενα δάνειο εχει περάσει πλεον σε οριστική καθυστερηση και η τραπεζα το θεωρει χαμενο και ζημία για τον ισολογισμό της θέλει να το ξεφορτωθει. Το πουλαει σε πολυ χαμηλο ποσοστο πχ 10% σε μια απο αυτες τις εταιρίες και σε πλησιαζει εκεινη μετα για να διεκδικήσει την οφειλή αλλα με πιο ρεαλιστικούς όρους ωστε να σε πεισει να πληρωσεις με βαση τις δυατοτητες σου και να εχει βεβαια και ενα ευλογο κερδος. Εστω οτι χρωστας 50.000 σε μια τραπεζα και την εχεις τρια χρονια απληρωτη και εχει εκδωσει μεν διαταγες πληρωμης αλλα δεν εχεις τίποτα να σου παρει. Θα πουλήσει για 5.000 (10%) ευρω το δανειο σε αυτη την εταιρία και αυτη θα αναλάβει να διαπραγματευθει μαζί σου μια λύση που να καλυπτει το δικό της κέρδος και να εξασφαλιζει το οτι θα μπορεσεις να πληρωσεις πχ 10.000 ευρώ. Αν τωρα προκειται για ενυπόθηκο δάνειο σίγουρα εκει θα επιδιώξει μεγαλύτερα ποσοστα κέρδους αλλα και πάλι λιγότερα απο αυτα που ζητούσε η κωλοτράπεζα. 

   • lili

    σε ευχαριστω για τις διευκρινησεις ελπιζω να την γλυτωσω,το σπιτι μου δηλαδη να γλιτωσει,γιατι εγω εχω στεγαστικο στην ΑΤΕ με υποθηκη το σπιτι μου.Ευχομαι ολος ο κοσμος να γλιτωσει απο τα νυχια των αρπαχτηκων και να μην μας δινουν παλι ψευτικες ελπιδες

 • lili

  λετε βρε παιδια να σωθουμε?

  • GEORGE M

   Μακάρι να γίνει κάτι γρήγορα. Πάντως κάπου εκει θα καταλήξει το πράγμα αφού όλοι μας τινάξαμε τη μπάνκα στον αέρα…..

   • GEORGE M

    Ετσι θα ενισχυθεί και η διαδικάσία της εξωδικαστικής επίλυσης των προβλημάτων χρεους για να ξεμπλοκαρουμε λιγο και τα ειρηνοδικεία και το νομο Κατσέλη και να μην εξαρτώμεθα απο την κάθε [shush]κακογαμημένη ειρηνοδίκη…..[/shush]

 • ΠΕΤΡΟΣ

  Εσείς πιστεύεται ότι τα δάνεια έχουν περάσει στις επισφάλειες με αυτές τις ημερομηνίες?
  Ποιος πιστεύεται θα αγοράσει τα κόκκινα δάνεια?
  Είναι απλό, οι ΙΔΙΟΙ.
  Εάν ήθελαν οι κυβερνώντες να δοθεί λύση και να σωθεί, τουλάχιστον, η μια και μοναδική κατοικία του ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, γιατί καταναλωτής είναι και ο δανειολήπτης, ΟΧΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ όπως αφήνουν να χαρακτηριστεί, τότε θα έπρεπε αυτομάτως να αναπροσαρμόσουν το κεφάλαιο του δανείου στην σημερινή πραγματική αξία και να πληρώνει ο οφειλέτης μηνιαία δόση που να ανταποκρίνεται στην αξία του κτίσματος και να επιβάλει χωρίς εξωδικαστικούς και δικαστικούς αγώνες, επιτόκιο σταθερό από 2,5 έως 3,5 ετησίως.
  ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΤΕ?
  ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ?
  ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ?

  • begar

   Πέτρο.

   Πάνω κάτω, οι ίδιες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μου. Γι’ αυτό και έγραψα παραπάνω, ότι η λέξη «σωτηρία» είναι παραπλανητική.

   Μπορούσαν να κουρέψουν κατευθείαν, αντί να κάνουν λογιστικές αλχημείες με «καλές και κακές τράπεζες».

   • agriniotis

    Καλημερα σε ολους,κατα την ταπεινη μου αποψη δεν ειναι τιποτε αλλο παρα μια ακομα απελπιδα προσπαθεια να “τυλιξουν” οσους περισσοτερους μπορεσουν με “νεες” ρυθμισεις των κοκκινων δανειων ,προς οφελος φυσικα των τραπεζων με επιμυκηνσεις χρονου αλλα δηθεν καλυτερα επιτοκια που θα σου κοστισει ο κουκος αηδονι στο τελος της ζωης σου 70-75 χρονων οταν θα σου επιβαλουν να πληρωνεις ακομα………………Συγνωμη που γινομαι κουραστικος αλλα η δικια μου αποψη ειναι ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ-ΦΟΡΟΥ-ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ Κ.Λ.Π. ωστε να δειτε τοτε αν θα ζωριστουν να προχωρησουν και σε κουρεματα δανειων αλλα και σε ευνοικες ρυθμισεις προς το δημοσιο……………οσο βλεπουν οτι κατι τους δινουμε τοσο θα μας χτυπανε ανελεητα και εκβιαζοντας μας με κατασχεσεις κ.λ.π. ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ!!!!!!!

 • rantaplan

  Καλημερα
  Υπερβαλλον αισιοδοξια φαινεται οτι υπαρχει για αυτο το θεμα. Η κατασταση μαλλον ειναι για να γινει ακομα μια λαμογια και εξηγουμαι. Η τραπεζα ειναι μια ΑΕ που σημαινει εχει μεγαλομετοχους και μικρομετοχους. Οι μεγαλομετοχοι μην φανταστειτε οτι εχουν ενα ποσοστο πχ 50% και βαλε αλλα το ταπεινο 2% εως και 4,99% και εμμεσα το πολυ να φτανουν στο 7%. Γινετε πολυς λογος τωρα τελευταια ωστε και καλα για να βοηθηθουν οι δανειοληπτες με φιλικο διακανονισμο και να καθαρισουν οι ισολογισμοι, να ριξουν ολα αυτα τα καθυστερουμενα δανεια σε εταιριες real estate ή bad bank οπως θελετε ονομαστε το. Εξου και η μεγαλη πιεση για καταναλωτικα καθυστερουμενα να γινουν ενυποθηκα. Το πρωτο αποτελεσμα θα ειναι οι δανειοληπτες που δεν μπορουσαν να πληρωσουν τωρα ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι δεν θα μπορουν και μετα απο λιγο καιρο λογω της κρισης που θα διαρκεσει και αλλα χρονια. Οποιος-α εχει αυταπατες οτι θα αυξησει τα εισοδηματα του τα επομενα 4-5 χρονια να βουτηξει το κεφαλι του σε κρυο νερο. Με συνοπτικες διαδικασιες θα τους παιρνουν την ακινητη περιουσια  και ειτε θα τους την νοικιαζουν ειτε θα την εκκαθαριζουν με ελαχιστο τιμημα σε εταιριες συμφεροντων μεγαλομετοχων-πολιτικων (πανε μαζι τα σκατα). Ενα δευτερο αποτελεσμα θα ειναι οι μικρομετοχοι να παρουν το μουντζουρη καθοτι οι υποθηκες ναι μεν δεν θα καλυπτουν την χασουρα αλλα ειναι ενα σημαντικο περιουσιακο στοιχειο και οι μεγαλομετοχοι θα φροντισουν να ειναι οι μετοχοι αμεσα ή εμμεσα σε αυτες τις bad-bank για να μπορεσουν να ελεγχουν την εκμεταλλευση-εκκαθαριση. Για οσους-ες θεωρουν οτι δεν εχουν πλεον καμια αξια τα τουβλα αυτο ισχυει αλλα η γη κατω απο την οποια καθονται τα τουβλα τι αξια εχει; (Δειτε παραδειγμα πχ θεσσαλονικη στα λαδαδικα, στα δικαστηρια, στην κωνσταντινουπολη…).  Αυτες τις εταιριες-bad bank μελλοντικα σχεδιαζουν να τις βαλουν και στο χρηματιστηριο στα προτυπα του εξωτερικου και εκει θα γινει κατι αναλογο με τα τοξικα της goldman και των υπολοιπων. Το σιγουρο ειναι οτι λυση για να μας βοηθησουν δεν σχεδιαζουν. Συμφωνω και εγω με την λυση της  γενικης στασης πληρωμων.

 • ΠΕΤΡΟΣ

  Πιστεύω πως είναι λάθος, η άποψη της στάσης πληρωμών.
  Δεν θα υπάρξει δικαίωση με το τρόπο του ‘’δεν πληρώνω’’.
  Ίσως να είναι μια μορφή πίεσης όμως από την μια, το μη αρραγές μέτωπο και από την άλλη η ανάλγητη και αδιάφορη θέση των κυβερνώντων και τραπεζιτών δεν θα επιτρέψει     – τουλάχιστον σήμερα – την αλλαγή  των σχεδίων που έχουν αποφασίσει.
  Επιπλέον αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής, ο δανεισμός όποιος και εάν είναι,  έγινε από εμάς, ανεξάρτητα το πώς και το γιατί.
  Η δικαίωση θα έρθει μόνο όταν ΟΛΟΙ αποφασίσουμε και συμφωνήσουμε ότι πρέπει πρώτα να καταλογιστούν ευθύνες για την υπερχρέωση του Έλληνα καταναλωτή ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΥΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΗΘΙΚΟ ΑΥΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ.
  Το κράτος, η ΤτΕ και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα ,θα έπρεπε να έχει αποτρέψει τον εμποτισμό με κόκκινο χρώμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στο καταναλωτή.
  Πρέπει να προχωρήσουμε σε απόδειξη της ανομίας, σε αποζημίωση της ζημίας στο βαθμό που ο καθένας έχει υποστεί και στην συνέχεια το πραγματικό οφειλόμενο ποσό να υπολογιστεί με τις σημερινές συνθήκες και να αφαιρεθούν επίσης οι έμμεσες πληρωμές      – κατά την δική μου γνώμη, άμεσες – από φόρους για την στήριξη και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  Εάν καταπέσουν οι προτάσεις μας, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά για όλους.
  Και όταν λέμε όλους, εννοούμαι όλους, με πρώτους τους τραπεζίτες και τους υποστηρικτές τους.
  Ευρωπαϊκές αποφάσεις έχουν κρίνει στα δικαστήρια την ανομία των τραπεζών αλλά οι Ευρωπαϊστές Έλληνες πολικοί διαβάζουν και γνωρίζουν μόνο όσα είναι συμφέροντα σε αυτούς.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>