Σκάνδαλο μεγατόνων στον ΕΟΠΥΥ!

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ!!!
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ 60% ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ 40%

Απίστευτο: Στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ο Οργανισμός θα πληρώνει μόνο το 10% της νοσηλείας τους και το υπόλοιπο 90% θα πρέπει να το καλύπτουν οι ίδιοι!!!

Σε σκάνδαλο μεγατόνων με θύματα χιλιάδες ασφαλισμένους μετατρέπεται η… λειτουργία και μόνο του ΕΟΠΥΥ. Ο ενιαίος φορέας της υποτιθέμενης δωρεάν υγείας (η οποία, σημειωτέον, είναι ήδη πληρωμένη από τους ασφαλισμένους μέσω των εισφορών τους), μετά από το ότι υποχρεώνει τους ασθενείς να δίνουν έναν… σκασμό λεφτά στα τηλέφωνα για να κλείσουν ένα ραντεβού με το γιατρό (σε αυτό θα επανέλθουμε με στοιχεία), φεσώνει το σύμπαν και υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους! Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο, τότε τι είναι;

Ας ξεκινήσουμε από το «καυτό» της υπόθεσης. Αυτό που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους: Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid, κατά τη διάρκεια σύσκεψης (την περασμένη Τετάρτη) στον ΕΟΠΥΥ μεταξύ του προέδρου του Οργανισμού, Γεράσιμου Βουδούρη και εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών, ανακοινώθηκε η νέα πρόταση του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτή, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει μόνο ένα ποσοστό, κατά κανόνα το μικρότερο, για οποιαδήποτε ιδιωτική πράξη και τα υπόλοιπα θα τα βάζει από την τσέπη του ο ασφαλισμένος! Οι επίσημες ανακοινώσεις στα… θύματα, δηλαδή τους ασφαλισμένους, αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες.

Απ’ την τσέπη

Ακόμα και για μια απλή εξέταση, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει μόνο το 40% του κόστους και το υπόλοιπο 60% θα καλύπτεται από τους ασθενείς! Αυτό όμως, δεν είναι το χειρότερο. Ο ΕΟΠΥΥ θα μειώσει δραματικά τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις νοσηλείας ασθενή, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει μόνο το 50% των ΚΕΝ και ο ασθενείς θα επιβαρύνεται με το υπόλοιπο 50% συν τη διαφορά της νοσηλείας. Για τους δε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, τα πράγματα είναι κυριολεκτικά δραματικά. Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με αυτή την απόφαση, θα πληρώνει μόνο το… 10% των ΚΕΝ και ο ασθενής θα επιβαρύνεται με το… υπόλοιπο 90%!!! Ουσιαστικά δηλαδή, θα βάζει όλα τα χρήματα της νοσηλείας του από την τσέπη του και ο ΕΟΠΥΥ, τον οποίο ήδη έχει χρυσοπληρώσει, θα έχει μια… συμβολική συμμετοχή για τα μάτια του κόσμου!

Εκτός από την επιβάρυνση των ασφαλισμένων του Οργανισμού πάντως, ο ΕΟΠΥΥ βάζει «θηλειά»και στις ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες μειώνει ξαφνικά και… με το έτσι θέλω της αποζημιώσεις του σε ποσοστό από 50% ως και 90%

Με αυτή του την απόφαση φέρνει αντιμέτωπες με το φάσμα τις χρεοκοπίας τις περισσότερες μικρομεσαίες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες αντλούσαν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Βουδούρης, έχει κάνει σαφές ότι η πρόταση αυτή, είναι απόρροια της δεδηλωμένης αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα και γι’ αυτές που θα παρέχουν μέχρι το τέλος του έτους.

Εδώ, όμως, υπάρχει μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Ο κ. Βουδούρης έκανε σαφές στους εκπροσώπους των ιδιωτικών θεραπευτηρίων ότι μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχουν απαντήσει στο Υπουργείο επί των προτάσεών του και, αν είναι αρνητικές, ο ΕΟΠΥΥ θα καταγγείλει τις συμβάσεις για το χρονικό αυτό διάστημα. Όμως η άλλη πλευρά περιμένει με το… δάχτυλο στο σκανδάλη, αφού κάνει λόγο για παραβίαση της –τριετούς διαρκείας- σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και ετοιμάζεται για προσφυγή στη Δικαιοσύνη με σκοπό, τι άλλο, να ζητήσει αποζημίωση.

3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρέη

Φεσώνει το… σύμπαν ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επιβάλλει στους ασφαλισμένους του να πληρώνουν (ή να «πληρώνουν») τα «σπασμένα». Όμως, πέρα από το να ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, πώς μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση; Μάλλον κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αν δει κανείς την έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με αυτή, τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ από τα έτη 2009 – 2010 – 2011 προσεγγίζουν το δυσθεώρητο ποσό των 3,5 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 570 εκατ. ευρώ προς τους ιατρούς, 536 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, 500 εκατ. σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, 229 εκατ. στους φαρμακοποιούς και το υπόλοιπο ποσό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ οφείλει, κατά προσέγγιση, σε ιατρούς για το 2012 ποσό που προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.
Και πώς θα καλυφθούν αυτά τα χρέη;

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, λόγω της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων, είτε από την πλευρά της διοίκησης του Οργανισμού, είτε από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει όχι κανένα χρονοδιάγραμμα, αλλά απολύτως κανένας σχεδιασμός εξόφλησης. Το μόνο «σχέδιο» που γίνεται αφορά μόνο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2012. Μετά, έχει ο Θεός.

Όμως θα… υπάρχουν ζωντανοί ασφαλισμένοι;

Άλλωστε, βάσει των στοιχείων που έχει στα χέρια του ο υπουργός, η δαπάνη που προϋπολογίστηκε για νοσοκομειακή περίθαλψη έχει εξαντληθεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η οικονομική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, οποιασδήποτε νοσηλείας για το τελευταίο τρίμηνο, ή τετράμηνο του 2012.

Η ύπαρξη και μόνο του ΕΟΠΥΥ αποτελεί και μια από τις κυριότερες αιτίες της απώλειας ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία πλέον ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Αν η δαπάνη συνεχίσει να αυξάνεται με αυτό τον ρυθμό, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει προσεγγίσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.itabloid.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *